2024Presidentin kynästä

Koska Korisliigassa vietetään yhden pelin viikkoa ja Salossa ansaittua syyslomaa, Presidentillä on aikaa vetää yhteen alkanutta liigakautta. Valitusoikeutta ei ole.

Kauden 2024-2025 Korisliiga on startannut mielenkiintoisesti ja kolmen kierroksen jälkeen sarjataulukossa riittää katsojille ihmeteltävää. Viime kauden piristysruiske Korihait jatkaa siitä, mihin keväällä jäi ja porskuttaa ainoana puhtaan pelin joukkueena liigakärjessä. Eniten pohdintaa riittää Nokialla, jossa hallitsevan Suomen mestarin kone on lähtenyt käyntiin lievästi sanoen yskähdellen. Preseasonilla Greg Gibsonin poppoo hävisi molemmat tilastoidut pelinsä. Neljällä pisteellä Katajalle sekä Kauhajoelle ja tappioputki jatkui Antalyan Mestarien liigan karsinnoissa Rilski Sportistille 71-64. Kun Korisliiga on alkanut kolmella K-tappiolla (Kauhajoki, Kataja ja Korihait), näätien viimeinen voitto on toukokuulta Kisahallista. Silloin Seagulls kaatui seiskafinaalissa 75-76. Lisäihmetystä Pirkanmaalle toi viimeinen kotiottelu, jota uudella ja upealla AGCO Power Areenalla seurasi vain 649 katsojaa. Miten Nokialla reagoidaan tilanteeseen, se jää nähtäväksi.

Täysin toisenlaisissa fiiliksissä mennään Varsinais-Suomessa. Korihait lähti ainoana joukkueena sarjaan kolmella ulkomaalaisvahvistuksella, mutta se ei ole menoa haitannut. Bisons, Pyrintö ja BC Nokia ovat kokeneet, minkälaista tuhoa tehoduo Bojan Sarcevic-Mikael Aalto adjutantteineen aiheuttavat ja Vilpas pääsee testaamaan haiparven vaarallisuuden 9. marraskuuta Salohallissa. Korihaiden perässä tulee peräti seitsemän joukkuetta voittosuhteella 2/1 ja niiden joukossa ovat myös vahvasti uudistunut Salon Vilpas sekä Jeremiah Woodin isännöimä Loimaa Bisons. Voidaan taas kerran todeta, että jokainen ottelu merkitsee runkosarjassa ja tunkua ylempään jatkosarjaan tulee olemaan.
Vilppaan kausi alkoi upeasti Kisahallissa, mutta päättyi yhdeksän pisteen tappioon. Voitot Kobrista ja Hongasta osoittivat, että punavalkoiset kulkevat oikealla tiellä ja tulevat varmasti kiusaamaan liigan ennakkosuosikkeja. Niihin on laskettu ennakkoveikkauksissa kvartetti Seagulls, BC Nokia, Kataja Basket ja Kauhajoki. Vilpas kohtaa suosikeista ensimmäisenä Karhubasketin 2. marraskuuta Salohallissa ja sitä ennen kohdataan KTP Basket (k), Kouvot (v) sekä Bisons (k).

*****

Mielenkiintoa uudistunutta Vilpasta kohtaan tuntuu olevan ja siitä kertoo kotiavauksen reilu 1300 katsojan määrä. Pienin syy ei liene ihmeteiniksi ristitty Samu Adler, jota on revitty haastattelusta toiseen pitkin alkusyksyä. Harvoin näkee, että 17-vuotias liigatulokas pelaa tällaisella tasolla illasta toiseen. Adler on pelannut vajaat 22 minuuttia ottelua kohden 16 pisteen keskiarvolla ja pistetilastossa kotimaisista pelaajista edellä ovat vain Mikael Aalto, Topias Palmi sekä Hannes Pöllä suuremmilla minuuttimäärillä. Edellisen kerran vastaava kuhina taisi käydä erään Teemu Rannikon kohdalla Turun Piilosetin paidassa syksyllä 1996. Lapsenkasvoinen Rannikko valittiin keväällä 1998 vuoden kehittyneimmäksi pelaajaksi ja vuoden pelaajaksi vuosina 1999 ja 2000 ennen siirtymistään Italian Reggio Emiliaan.
HBA Märskystä Saloon siirtynyt Adler käväisi preseasonilla rapakon toisella puolella näyttämässä osaamistaan ja pelasi San Diegon kutsuturnauksessa The Embassy-joukkueen riveissä. ”Suurlähetystö” on Jose Manuel Calderonin ja Bernardo Rodriguez Ariaksen perustama espanjalainen harjoituskeskus ja San Diegossa Adler pääsi pelaamaan mm. LeBron Jamesin ja Carlos Boozerin jälkikasvuja vastaan. Kutsu tällaiseen tapahtumaan ei ainakaan heikennä Adlerin pelaajapolkua suuremmille kentille. Täytyy vaan toivoa, että mopoautoikäisen Adlerin otteita saadaan seurata Salossa vielä kahden sopimuskauden ajan.

Liigatilastoissa pistepörssiä johtaa kolmen kierroksen jälkeen Kouvojen James Bishop (25.3) ja suomalaisista kymppikärkeen mahtuvat Mikael Aalto ja Topias Palmi. Levypalloissa ykkönen on BC Nokian Clevon Brown (9.5) ennen Hannes Pöllää ja TOP-kymppiin mahtuu myös Topias Palmi. Syöttökärjessä on huikean Vilpas-pelin ansiosta Seagullsin Lassi Nikkarinen (10.3) ja kotimaisia pelaajia kymppiryhmään mahtuu peräti viisi. Bojan Sarcevicin lisäksi passeja ovat jakaneet mukavasti myös Joonas Timonen, Valtteri Mervola sekä Tuomas Hirvonen. Tämän vuoden Korisliigassa kentällä on käynyt kaikkiaan 123 pelaajaa ja niitä viime hetken vierailijoita on ollut joukosta vain seitsemän. Eli ei tässä pelkästään ulkomaalaisilla pelata.

*****

Ulkomaalaisten hankinta on edelleen arpapeliä, vaikka mahdollisuudet onnistua ovatkin nykytekniikalla aivan eri luokkaa kuin 1900-luvun VHS-aikakaudella. Vilppaassa hankinnat tehtiin tällä kertaa pelipaikoille 1, 2, 4 ja 5 eli se kolmospaikan skoraava jenkki puuttuu. Takakentälle hankittiin 185-senttinen Donovan Donaldson, jonka 11 syöttöä Honkaa vastaan ilahdutti valmennusjohtoa. Takamies/laituri Amin Adamu (194) on ollut joukkueen paras korintekijä alkukaudella ja britti tuo mukavasti korintekovoimaa penkiltä. Preseasonilla sormeaan loukkannut Jermaine Marshall (198) on energiapesä, joka ei kovia otteita kaihda ja korin läheisyydessä Omar Payne on osoittanut ennakko-odotukset todeksi korinsuojelijana.
208-senttisen Paynen vahvinta alaa ovat näyttävät heitontorjunnat, joita Floridan mies on tehnyt liigassa eniten (2.7). Kovia blokkimiehiä Salossa on nähty ennenkin ja pitkään salolaista korista seuranneet muistelevat edelleen Faisal Abrahamin otteet ilmatiloissa. Lippispäässä kaksimetrinen Abraham pelasi Vilppaassa kahdella kaudella ja jälki oli mykistävää. USA:n Neitsytsaarilta kotoisin oleva sentteri pelasi kauden 1998-1999 tehoin 19.7/13.2 ja suoritti 3.8 torjuntaa per peli. Toisella kaudella tilastot näyttivät 17.6/11.7/3.4 blokkia. Kahdella Vilpas-kaudellaan Abraham teki kolme tripla-tuplaa juuri torjunnoilla eli Pyrbasketia vastaan 21/13/11, BC Nokiaa vastaan 18/10/10 ja Team Componentaa vastaan 13/15/11. Siinä hyvä haaste Omar Paynelle.

Tämän syksyn ahkerin jenkkiruletti on pyörinyt Tampereella, mutta vaikutusta sillä ei ole vielä menestykseen ollut. Pyrintö on yhä ilman voittoja. Tero Hassisen rosterissa alkuperäisinä miehinä pelaavat Jordan Giles (4.7/5.0) ja Larry Kuimi (8.7/3.0) ja lentolippunsa ovat jo käyttäneet Xavier Bledson, Jaylyn Richardson ja Davon Claren pelilupa-asiat eivät koskaan selvinneet. Nykyryhmässä Pyynikillä nähdään kanukki Luka Sakota (5.0/2.0) sekä Salostakin tuttu Henry Pwono (18.0/5.0).
Otetaan loppuun lyhyet kolmen kierroksen otannalla valitut All Starsit. Jälkimmäisessä on pakko vetää hieman kotiinpäin ja jättää Kauhajoen Andre Gustavson varamieheksi.
Ulkomaalaiset: Kahron Ross (BC Nokia), Tevin Olison (Seagulls), KeShawn Curry (Kataja), Kaden Anderson (Karhubasket) ja Thomas Gipson (Kouvot).
Kotimaiset: Lassi Nikkarinen (Seagulls), Samu Adler (Vilpas), Topias Palmi (Pyrintö), Mikael Aalto (Korihait) ja Hannes Pöllä (Kataja). UGH! Olen puhunut.

*****

Otsikon blokit on käsitelty, joten siirrytään pummeihin. Koripalloliitto uudisti tälle kaudelle tilastointiohjelmansa ja uudistus on ollut sieltä itsestään. Se noudattaa nyt samaa linjaa kuin liiton muissa sarjoissa, mutta tiedonhaku on huomattavasti viime vuotta työläämpää. Suurin ongelma on ollut aikataulutus, sillä uudistuksen kanssa oltiin pahasti jälkijunassa. Liigan pyörähtäessä käyntiin lokakuun alussa järjestelmä oli vielä aivan alkutekijöissään. Hankalaa on myös se, että vierasjoukkueiden täytyy itse päivittää omat kommenttinsa otteluraportteihin. Se on vierasmatkoilla haastavaa. Ennen kotijoukkue hoiti molempien joukkueiden jälkikommentit sivuille. Jos arvata täytyy, Koripalloliiton uudistuksessa kyse on euroista. Muuten ei voi ymmärtää miksi korjata jotain, mikä ei ole rikki.

Toinen asia, mitä en ymmärrä koskee Korisliigan sarjataulukkoa. Siinä ei vaan ole minkäänlaista logiikkaa sarjan ollessa kesken. Vaikka joukkueiden sijoituksilla ei aikuisten oikeasti ole merkitystä, olisihan se mukavaa nähdä todellinen tilanne. Mielestäni sijoitukset pitäisi määritellä tasapisteissä korieron mukaan eli joukkue, jolla on paras positiivinen korisuhde on ylimpänä. Nykytiedoilla ja taidoilla sen luulisi olevan helppo nakki. Tällä hetkellä Korihaiden (3/3) jälkeen seitsemän joukkuetta on tasapisteissä kahdella voitolla ja yhdellä tappiolla. Niistä Seagulls (+34) on aivan oikein kakkosena, mutta esimerkiksi Kataja Basket (+25) löytyy vasta sijalta kuusi ja edellä ovat Vilpas (+17), Honka (+7) ja Kauhajoki (+1).

*****

Otsikon pommit ei liity millään tavalla Ukrainan tai Lähi-Idän tapahtumiin, vaan syyskuun 20. päivä seuroille lähetettyyn sähköpostiin. Siinä Korisliigaseuroilta ollaan perimässä takaisin Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämiä koronakauden avustuksia ja Vilppaan kohdalla se tarkoittaisi läpi mennessään yli 40 000 euron pottia. Siis tukea, jolla korvattiin koronan vuoksi aiheutuneita yleisömenetyksiä joulukuusta 2020 toukokuuhun 2021. Vilpas voitti kyseisellä kaudella Suomen mestaruuden ja joutui pelaamaan tyhjille katsomoille normaalikulujen pyöriessä koko ajan. Jokainen normaalilla järjenjuoksulla varustettu ymmärtää, että ottelukohtaiset tappiot olivat Vilppaalle liigan suurimmat ja aikoinaan saatu avustus ei edes riittänyt korvaamaan todellisia menetyksiä. Se vaan mahdollisti toiminnan jatkumisen. Nyt odotellaan, mihin asia etenee. Ainoa varma asia on, että liigaseurat eivät ole yhtä mieltä OKM:n päätöksen kanssa.

Terveisin Presidentti (se toinen salolainen)