2024Otteluennakot
Vilppaalla on edessä kahden ottelun viikko ja odotettavissa on kovan luokan painia korin läheisyydessä. Tiistaina Vilppaan sentterit Omar Payne ja Luukas Vaara joutuvat voimatestiin Kouvolassa Thomas Gipsonin kanssa ja lauantaina Jeremiah Wood palaa parin vuoden tauon jälkeen tutulle Salohallin parketille. Huominen on Korisliigassa viiden ottelun kierros ja otteluparit ovat Kouvot-Vilpas ohella Bisons-BC Nokia, KTP Basket-Kauhajoki, Honka-Kataja Basket sekä Seagulls-Pyrintö. Keskiviikon ainoassa pelissä kohtaavat Kobrat ja Korihait.

Kouvot on aloittanut sarjan kahdella kotitappiolla ja kahdella vierasvoitolla eli saman kaavan jatkuminen sopisi Vilppaalle oikein hyvin. Kouvot on hakenut vieraspisteet Lapualta (76-89) ja Kotkasta (101-107), mutta Mansikka-aholla meno ei ole ollut yhtä railakasta. Honka oli parempi korein 77-91 ja viimeksi Bisons kuritti isäntiä Jeremiah Woodin johdolla 65-81. Eli Kouvojen koriero on kotona -30, vieraissa +19.

Vielä preseasonilla sivussa ollut Thomas Gipson on Korisliigan kolmanneksi tehokkain pistemies 23.0 pisteen keskiarvolla ja härkämäinen ”Big Gip” on rikotuin pelaaja koko liigassa. Toinen ahkera korisukan kuluttaja löytyy heti nelossijalta eli takamies James Bishop (22.3). Selvää on, että tämä kaksikko on pysäytettävä mikäli vierasvoittoa halutaan hakea. Isaac Likekele (11.8/9.3) ja Jalen Jackson (9.5/5.5) eivät ole aivan samoihin tehoihin yltäneet.

Jyri Lehtosen suomi-osasto meni vahvasti uusiksi kesän aikana, kun riveistä poistuivat Joel Mäntynen, Aapeli Alanen, Veeti Helakorpi sekä Aarni Korkiatupa. Erityisesti liki 15 pisteen miehen Mäntysen menetys Slovakiaan kirpaisi ja näyttää siltä, että Mäntysen tie Patrioti Levicestä ei palaa Kouvolaan, vaan jatkuu Saksan kakkostasolla.

Paikkaajiksi Lehtonen houkutteli Kouvolaan viisikollisen nuorta voimaa, joista suurimman vastuun on kantanut Jesper Granlund (31.5 minuuttia, 9.0/2.0). Väläyksiä on saatu myös Michael Besselinkiltä, Erik Muhoselta, Joona Heinoselta ja Rasmus Lindbergiltä. Vanhasta rungosta jatkavat Henry Boyd, Topias Jokela, Eemeli Salmi sekä pitkäaikaispotilas Teemu Kristeri.

Vilpas porskuttaa mukavassa kolmen ottelun voittoputkessa. Seagullsille kärsityn avaustappion jälkeen punavalkoiset ovat kaataneet kotihallissaan Kobrat (89-81) sekä KTP:n (89-85) ja bussipinnat haettiin Espoosta Hongan kustannuksella numeroin 82-96. Yhteistä voittopeleissä on ollut voitokkaat avausjaksot (+3, +7, +4) ja otteen menetykset toisella neljänneksellä (-6, -1, -18). Toisella puoliajalla salolaiset ovat olleet joka kerta vahvoja (+11, +8, +18) eli parhaimmillaan juuri silloin, kun pelit on ratkaistu.
Vilpas on liigan tarkin joukkue kahden pisteen heitoissa (58.9%). Suurimmat ongelmat löytyvät vapaaheittoviivalta, jonne se on jättänyt 74 mahdollisesta pisteestä peräti 25. Kolmosprosentti (34.1%) on liigan neljänneksi paras ja se on pitkälti Donald Donaldsonin (61.5%) ansiota. Liigan blokkitilaston ykkösenä liitelee Omar Payne 11 torjunnalla.

– Meidän pitää onnistua Kouvoja vastaan puolustuksellisesti erityisesti palloskriinitilanteissa. Hyökkäyksellisesti on oltava koko ajan hereillä ja samalla sivulla. Kouvot kun tykkää vaihdella puolustusmuotoja ja sitä kautta sekoittaa vastustajan pelaamista, arvioi Jussi Savolainen.

Vilpas Kouvolassa: 0 Donaldson, 1 Marshall, 2 Yli-Junnila, 3 Payne, 4 Koivisto, 6 Adamu, 10 Nyman, 11 Rönnholm, 12 Adler, 20 Vaara, 22 Innamaa, 28 Rantapaju.

Korisliigaa Kouvolan Kouvot-Salon Vilpas tiistaina MLL Areenalla kello 18:30. Ottelu on nähtävillä tuttuun tapaan suorana Ruutu+ kanavalla.