2024Otteluraportit
Vilppaan kotipelit eivät vaan ota kulkeakseen. Kauden viides kotitappio näki päivänvalon tiistaina, kun sarjakakkonen BC Nokia oli parempi 79-88 (35-44). Sarjataulukon kannalta kierros ei tuonut kuitenkaan muutoksia, sillä päivä ei paistanut Kymeenlaaksoonkaan. KTP Basket hävisi sarjajohtaja Seagullsille 101-88 ja Kouvot nousukuntoiselle Pyrinnölle kotonaan 74-80. Vilppaan isot pelit jatkuvat lauantaina, jolloin se kohtaa AND1-junioriturnuksen herkkupalana juuri Kouvolan Kouvot kello 19:00. BC Nokia varmisteli voitollaan paikkaa ylemmässä jatkosarjassa Helsinki Seagullsin seurana.

Jostain syystä otteluiden alut ovat olleet myrkkyä Vilppaalle tällä kaudella ja sama kaava toistui tiistainakin. Heitot eivät uponneet millään, kahdeksan ensimmäistä kolmosyritystä sudittiin harakoille ja BC Nokia piti kotijoukkueen nollilla yli viisi minuuttia. Vasta DeAndre Dishmanin donkki avasi pistetilin tilanteessa 2-12. Sen jälkeen otteet tasoittuivat selvästi ja avaustauolle mentiin enää kolmen pisteen vierasjohdossa 17-20. Vilppaan heittopeli oli täysin jäässä, kolmoset osuivat 1/9 ja menetyksiä sattui jo viisi.

Eikä tuska helpottanut toisellakaan kympillä. Mikko Koivistolle tuomittiin nopeasti kolmas virhe ja puoliajalle mentäessä Vilppaan 15 kolmosesta vain kolme oli löytänyt oikeaan osoitteeseen. Menetysmäärä kohosi yhteentoista, mikä on vastannut tällä kaudella täyden 40 minuutin määrää. Kolmannella jaksolla Nokia kasvatti eron kahteentoista (58-70) ja 1118 katsojaa odotti, milloin ketsuppipullo aukeaa. No ei se tällä kertaa auennut ja BC Nokia varmisteli ylemmän jatkosarjan paikkaansa yhdeksän pisteen vierasvoitolla.

– Tosi pliisu peli, oltiin perässä koko ajan eikä löydetty työkaluja Nokian aggressiiviseen puolustukseen. Heidän aktiiviset kädet puolustuksessa tuottivat ongelmia. Alkuun heitettiin kolkit 0/8 ja se heijastui meidän pelaamiseen. Kolmas peli kuuteen päivään, mutta siihen täytyy tottua playoffeissa, totesi Jussi Savolainen.

Teemu Suokas (14/11/8) lähenteli harvinaista tripla-tuplaa, mutta kolikon kääntöpuolella takamiehelle sattui peräti kahdeksan menetystä. Takamieskollega Tavon Kingille (7/5/4) osui puolestaan täydellinen ohipäivä heittopelissä, kun kahdestatoista latauksesta vain yksi löysi perille ja plus/miinus -14 oli joukkueen huonoin. Otteluisäntä Halikon Liikenne palkitsi ikitaistelija Riku Laineen (10/5).

– Energialtaan huono peli meiltä, ei päästy missään vaiheessa pelaamaan voitosta. Meillä oli hyvä pelisuunnitelma, mutta Nokian 16 pistettä meidän menetyksistä satutti. Vastassa oli hyvin koottu ja kurinalainen joukkue ja he olivat kuskin paikalla koko pelin, myönsi Laine.

Vilppaan pisteykkönen oli hyvällä prosentilla heittänyt Tyree Eady (18/4) ja DeAndre Dishman (12/3) upotti puolet heitoistaan. Kotijoukkueen kolmosprosentti (35.7%) nousi lopulta vieraita paremmaksi, mutta korin läheisyydessä ero kirjattiin selkeästi Nokialle. Se teki 46 pistettä maalatulta alueelta 60.5% tarkkuudella. Muut salolaistehot: Mikko Koivisto 8/0, Luukas Vaara 7/5, Juho Nenonen 3/6.

Joensuussa loukkaantunutta JJ Overtonia olisi kaivattu kipeästi parketille, mutta riskiä ei haluttu ottaa.

– Tottakai se vaikuttaa, että yksi hyökkäyspään ase ja plusmerkkinen puolustaja on poissa. Röyhkeä ajouhka puuttui ja muut joutuivat vetämään nyt suurempia minuutteja. Juuri ennen ottelua saimme lääkäriltä hyviä uutisia eli Overtonin vamma ei ole vakava ja hän aloittaa treenit huomenna kivun sallimissa rajoissa. Toivottavasti hän on lauantaina kokoonpanossa, kertoi Savolainen.

BC Nokian vahvuudet tiedettiin, mutta silti pirkanmaalaiset jättivät vahvan jäljen Salohallin parketille. Vilpas haki lokakuussa kuuden pisteen vierasvoiton Nokialta, mutta tällä kertaa näytöksestä tuli varsin yksipuolinen. BC Nokia johti parhaimmillaan 16 pisteellä (52-68) eikä Korisliigan kakkosruutu ole suuri vääryys.

– Tämä voitto kuittaa Kouvolan tappion. Jo aamutreeneissä näki, että pelaajat ovat innoissaan ja valmiita. Voiton avain oli kombinaatio hyökkäystä ja puolustusta. Näin jo painajaisia Mikko Koivistosta tulossa skriinin takaa, mutta puolustus toimi hyvin, pääsimme syöttölinjoille ja pakotimme Vilppaan menetyksiin, arvioi miehistään ylpeä Greg Gibson.

Korisliigan kovin korintekijä Both Gach (25/6) oli mainiolla pelipäällä upottaen heittonsa 9/13 ja hyvää työtä tekivät myös takamies Kahron Ross (11/8/7), donkkivalmis sentteri Patrick Tape (12/4), Tucker Richardson (15/5) sekä Niko Mattila (14/3).

Korisliiga jatkuu tänään kahdella ottelulla. Bisons-Kobrat Loimaalla ja Kataja Basket-Karhubasket Joensuussa. Vilpas kohtaa lauantaina Salohallissa Kouvolan Kouvot kello 19:00 ja ottelu on osa perinteistä AND1-junioriturnausta. Varmaa on, että Salohallin kauden yleisöennätys kaatuu, sillä turnauspassilla on vapaa pääsy liigaotteluun.