Otteluennakot
Karhubasket ja Seagulls aloittavat taistelun Suomen mestaruudesta tiistaina Kauhajoella, mutta sitä ennen ratkotaan koriskauden pronssimitalien kohtalo lauantaina. Paikkana on Joensuun Motonet Areena ja vastakkain runkosarjan kolmonen Kataja Basket sekä nelonen Salon Vilpas.

Vilpas joutui pelaamaan kaksi viimeistä välierämatsia Karhubasketia vastaan ilman sentteri Ira Leetä, mutta Joensuun pitkällä reissulla Lee on mukana ja tuo lisävoimaa levypallo-osastolle.  Vilppaan sentterin tulevat päivät ovatkin melkoista paipakkaa. Reilun tuhannen kilometrin bussimatkan päätteeksi mies alkaa pakata laukkujaan Saloon palattuaan ja lähtee jo sunnuntaina kohti uutta työpaikkaa Uuden-Seelannin maisemiin.

Vilpas ja Kataja Basket kohtaavat Korisliigan pronssipelissä ensimmäistä kertaa, mutta pudotuspeleissä on kohdattu aiemmin kolmesti. Niistä ensimmäinen nähtiin keväällä 2012, jolloin Kataja pudotti Vilppaan puolivälierissä 3-0. Kevät 2017 oli molemmille ikimuistoinen, sillä Kataja vei Teemu Rannikon ja Greg Gibsonin johdolla Suomen mestaruuden voitoin 4-2 ja Vilpas nappasi seurahistorian ensimmäisen mitalinsa, hopeisen. Mestaruus oli Katajan seurahistorian toinen, se ensimmäinen irtosi Rannikon ja Robert Arnoldin voimin vuonna 2015 Loimaan Biisoneista. Illan joukkueiden kolmas kohtaaminen nähtiin viime keväänä, kun Vilpas lähetti joensuulaiset kesälomille välieristä voitoin 4-1.

Vilppaan ainoa mestaruus nähtiin kauden 2020-2021 päätteeksi, jolloin koronaepidemia riehui vielä voimissaan ja Teemu Rannikon pantteripatsaan noston Salohallissa näki livenä vain muutama onnellinen. Häviävänä osapuolena oli tuolloin Karhubasket kuudennessa finaalissa.

Mitalipelien historia

Vilppaalle kausi on kahdeksas, jolloin päästään taistelemaan Korisliigan mitaleista. Se kaivattu mestaruus tuli Sami Toiviaisen johdolla 2021 ja hopeamitaleita seuran toimistolta löytyy kolme kappaletta vuosilta 2017 (Joonas Iisalo), 2018 (Iisalo) sekä 2022 (Toiviainen). Pronssimitaleita ei seuralla ole yhtään, joten voitto lauantaina varmasti kiinnostaa salolaisia. Vilpas on ollut pronssipelin häviävänä osapuolena 1997 (Honka), 2001 (Namika Lahti) sekä 2019 (KTP).
Kataja Basketin mitalimäärä on komeampi, sillä kahden mestaruuden ohella seura on ollut hopealla kuusi kertaa (2003, 2006, 2009, 2011, 2012 ja 2014) ja pronssilätkät on pujotettu kaulaan neljästi (2002, 2005, 2007 ja 2013). Ainoan kerran Kataja on poistunut pronssipelistä ilman mitalia viime keväänä, jolloin se hävisi pronssipelin Seagullsille Kisahallissa 84-54.

Mitä, missä ja milloin

Korisliigan yksiosainen pronssiottelu Kataja Basket – Salon Vilpas Mehtimäen Motonet Areenalla lauantaina kello 18:00. Matka on yhtä pitkä kuin ennenkin (523km) ja Salon Tilausmatkojen bussi starttaa Salohallilta kello 8:30. Kiitokset Salon Citymarketille, joka tarjoaa joukkueelle tuhdit matkaeväät. Paluu Saloon venyy myöhään pikkutunneille, mutta tällä kertaa sillä ei ole väliä. Treenejä eikä videosessioita ei tarvitse enää pohtia vappuaaton tunnelmissa eli JVG:tä mukaillen ”ja matka jatkuu Joensuusta länteen, Kuopiosta pohjoiseen. Ei enään duunii …” No Kuopio jää Vilppaalta näkemättä, sillä Varkaudesta ei käännytä kalakukkokaupunkiin vaan jatketaan lounaaseen kohti Mikkeliä, Lahtea ja Saloa.

Illan lähtökohdat

Vilpas lähtee Itä-Suomeen haastavista asemista, sillä historia uudella Motonet Areenalla ei ole salolaisten puolella. Vanhalla Lähi-Tapiola Areenalla vierasvoitot seurasivat viime vuosina toisiaan, mutta kivenheiton päässä olevalla Motonetilla homma on ollut vaikeampaa. Runkosarjassa lokakuussa kaaduttiin viime sekunnin heittoon (Tuomas Hirvonen) 71-69 ja ylemmän jatkosarjan kohtaaminen päättyi 111-95 tappioon. Kauden kolmas tappio komealla Areenalla kärsittiin Suomen cupin välierässä 104-78.
Mikäli pronssiottelu olisi pelattu Salohallissa, joensuulaisilla olisi aivan vastaava tilanne, sillä Salon molemmat kohtaamiset ovat päättyneet Vilppaan voittoihin 88-81 ja 85-81. Vilpas kaivoi itse oman kuoppansa häviämällä jatkosarjan päätöskamppailun Motonetilla yli yhdeksällä pisteellä ja Kataja Basket nousi sarjataulukossa ohi kolmoseksi.Mutta ei anneta lähihistorian häiritä lauantain pronssikohtaamista. Vilpas taisteli kunnialla väkivahvaa Karhubasketia vastaan välierissä ja haki jopa sen historiallisen voiton IKH Areenalta. Samalla asenteella parketille ja mitalit kaulassa kohti Saloa! Tilannetta helpottaa, että Vilpas saa Ira Leen KeyShawn Feazellin avuksi korin alle. Lee on ollut Vilppaan paras levypallomies sekä ylemmässä jatkosarjassa (8.8) että pudotuspeleissä (7.5).
Kataja Basket pudotti puolivälierissä KTP Basketin voitoin 3-2, mutta ei pystynyt tosissaan haastamaan Seagullsia välieräsarjassa. Siitä kertovat selvät tappiot 84-68, 71-94, 95-74 ja 78-99. Oma vaikutuksensa lopputuloksiin oli varmaan Amanze Egekezen loukkaantumisella toisessa välieräpelissä ja käsivamma pitää laiturin sivussa myös lauantaina.Tilastoissa huomio kohdistuu heittoprosentteihin, joissa Vilpas on ollut kauden aikana selvästi parempi. Vaparit 76.3% – 72.3%, kakkoset 56.4% – 51.6% ja kolmoset 36.9% – 32.7%. Katajan vahvuus on ollut levypalloissa, 40.4 – 34.7.

Huomionarvoista

Kataja Basketilla on mahdollisuus harvinaiseen kahden mitalin kauteen. Ensimmäiset se pokkasi jo tammikuussa, kun Seagulls kaatui Helsingissä Suomen cupin finaalissa 84-86. 10 000 euron palkintoshekin kuitanneen Katajan cup-sankarit olivat Galin Smith (24/13) sekä peräti 16 syöttöä jaellut Tuomas Hirvonen.

Kataja ja Vilpas kohtasivat muuten Suomen cupin finaalissa Joensuun Urheilutalolla jo talvella 2003. Välierissä Kataja pudotti Hongan ja Vilpas Lahden NMKY:n. Finaalissa Kataja pokkasi cupin kullan murskaavasti 102-76 Jukka Toijalan (24) ja Andre Foremanin (24) voimin ja Vilpas saavutti historian ensimmäisen arvomitalinsa parhaina pistemiehinään Derrick Stroud (20) ja Samu Kaaresvirta (16).

Mikko Koivistosta kauden syömähammas

Vilppaan viimeinen kotiottelu Karhubasketia vastaan päätti myös Länsirannan hammaslääkäreiden Syömähammaskisan. Toimitusjohtaja Seppo Tulonen palkitsee jokaisessa kotiottelussa Vilppaan parhaan kotimaisen pelaajan ja tämän kauden tiukka kisa päättyi lopulta kapteeni Mikko Koiviston voittoon. Koivisto keräsi kiinnityksiä matkalahjakorttiin kuusi kertaa, Riku Laine palkittiin viidesti ja Perttu Blomgren neljästi. Kaksi voittoa keräsivät Juho Nenonen sekä Roope Ahonen ja yhden kerran palkinnon pokkasi Niilo Kärkkäinen. Onnittelut, Mikko!

Joensuun pronssipelin kokoonpanot

Kataja Basket: 2 Tuomala, 4 Hirvonen, 5 Reece, 10 Lindberg, 18 Danes, 21 Knihtinen, 23 Tumba, 30 Smith, 32 Hollis-Jefferson, 50 Turner.
Vilpas: 1 Goodin, 2 Feazell, 3 Blomgren, 4 Koivisto, 7 Nenonen, 8 Ahonen, 10 Mäkynen, 13 Juntunen, 14 Kärkkäinen, 18 Abell, 21 Laine, 23 Lee.

Poissaolot

Kataja Basket: Egekeze, Lommi.Vilpas: Draine, Poutiainen. Pudotuspelien tilastokärjet (pisteet/levyt/syötöt)
Kataja Basket: Hollis-Jefferson 14.2 / Hollis-Jefferson 8.3 / Turner 4.0.Vilpas: Abell 15.0 / Lee 7.5 / Goodin 4.6.

Päävalmentajien mietteet

Jussi Savolainen: ”Vaiherikas kausi päätökseen Joensuussa. Vielä kerran tällä porukalla ja täysi ralli päälle.”
Petri Virtanen: ”Kauden viimeinen rutistus, pääsemme vielä kerran esiintymään Motonet Areenalla kotiyleisön edessä. Haluamme päättää kauden energiseen esitykseen ja napata mitalit kaulaan.”

Viimeinen tietokilpailukyssäri

Viimeksi kysyttiin, mikä seura on ollut useimmin hopeamitaleilla 2000-luvulla ja oikea vastaus on lauantainen vastustaja Joensuun Kataja kuudella hopealla. Kauden viimeinen kysymys koskee Suomen mestaruuksia. Ensimmäiset kultamitalit SM-sarjassa jaettiin juuri ennen toista maailmansotaa vuonna 1939 ja tuolloin Yliopistokoripalloilijat löi finaalissa Eiran Kisa-Veikot.

Viimeinen kysymys kuuluu: Mikä nykyisistä Korisliigan seuroista saavutti mestaruuden ensimmäisenä?