2024Otteluennakot
Korisliiga palaa maajoukkuetauon jälkeen perjantaina parketeille kolmella ottelulla ja Vilppaan osalta matka jatkuu Kisahallissa Seagullsia vastaan kello 18:30. Tiistaina Vilppaan kanssa sopimuksen tehneen Jacob Grandisonin pelilupa on kunnossa ja maajoukkuelaiturin debyytti toteutuu Timo Heinosen juhlapelissä. 42-vuotias Heinonen pelaa perjantaina tuhannen ottelunsa Korisliigassa ja saa ansaitut seremoniansa ennen peliä. Onnittelut uskomattomasta saavutuksesta jo tässä vaiheessa!

Ylempää jatkosarjaa on jäljellä seitsemän kierroksen verran ja kaikki on vielä auki pudotuspelejä ajatellen. Kärkikaksikolla Seagulls/BC Nokia on kolmen voiton johto Katajaan ja Korihaihin ja niistä voiton päässä seuraavat Karhubasket ja Vilpas. Alemmassa jatkosarjassa Kouvot (14/11) on vahvasti menossa pudotuspeleihin, mutta toinen pleijaripaikka on täysin auki.

Perjantaina Kisahallissa nähdään kaksi joukkuetta, joilla maajoukkuetaukoa edeltävä pelijakso ei mennyt aivan putkeen. Vilpas (14/11) hävisi neljän upean voiton jälkeen kotonaan Korihaille 76-79 sekä vieraissa Karhubasketille 77-70 ja sarjasijoitus putosi kolmosruudusta kuutoseksi.

Seagullsin upea alkukausi on kääntynyt kuuden viikon aikana päälaelleen, sillä joukkue on voittanut tammikuun puolivälistä lähtien kuudesta viime pelistään vain Joensuun Katajan kotonaan. Tappiot ovat tulleet Katajalle vieraissa (-11), Kouvoille Kisahallissa (-14), Korihaille Pohitullissa (-6), Karhubasketille Pohjanmaalla (-13) ja viimeksi Korihaille vieraissa (-12). Tappioista huolimatta merilokit ovat edelleen liigan piikkipaikalla voittosaldolla 18/7, mutta BC Nokia puuskuttaa niskaan tasapisteissä.

Vilppaan viikko on ollut erikoinen. Päävalmentaja Jussi Savolainen oli sairastelut vuoksi viikon ajan sivussa ja treeneistä vastasivat Teemu Rannikko ja Jere Anttila. Rannikon piti vielä keskiviikkona ottaa ohjakset Kisahallissa, mutta torstaina kuviot muuttuivat oman sairastumisen takia. Savolainen veti puolikuntoisena torstain joukkuetreenit ja on tuttuun tapaan puikoissa perjantaina.

Alkuviikko oli kiireinen Grandisonin sopimuksen kanssa ja mies saatiin Saloon keskiviikon treeneihin. Nyt on takana kahdet kontaktitreenit ja kun pelilupa-asiat hoituivat nopeasti, Susijengin laituri pukee peliasun päälleen Kisahallissa. Mikko Koivisto on ollut sivussa kontaktiharjoituksista alkuviikon ja perjantaina nähdään, minkälaisilla minuuteilla Koivari pystyy pelaamaan. Muuten joukkue on iskussa ja valmis hakemaan tärkeät pisteet pääkaupungista. Helppoa se ei ole, sillä Vilppaan viimeinen voitto merilokeista on lokakuulta 2022.

Tällä kaudella joukkueet kohtasivat runkosarjassa kahdesti. Marraskuussa Seagulls haki pisteet Salohallista 73-88 ja tammikuun kohtaaminen Kisahallissa päättyi kotivoittoon 100-91 Chuba Ohamsin (29/15) ollessa pitelemätön.

– Viimeinen kuukausi ennen pudotuspelien alkua lähtee käyntiin Helsingistä, mikä ei ole ollut se helpoin paikka meille viimeisien kausien aikana. Puolustuksen pitää onnistua, jotta pystymme kotijoukkueen kaatamaan. Grandisonin pelilupa on kunnossa, joten hänet nähdään kokoonpanossa, toteaa Savolainen.

Vilpas Kisahallissa: 1 Suokas, 2 Dishman, 3 Eady, 4 Koivisto, 7 Nenonen, 10 Mäkynen, 11 Rönnholm, 12 King, 15 Grandison, 20 Vaara, 21 Laine, 22 Overton.

Mikä sitten on Seagullsin vire perjantaina? Vesa Vertion ryhmällä on ollut vaikeaa viimeiset viikot ja voitot ovat olleet harvassa. Syyskaudella lokit näyttivät voittamattomilta ja joukkue eteni kuin juna kohti runkosarjan voittoa. Vielä tammikuun 10. päivä Vilpas kaatui Kisahallissa 100-91 ja siitä viikon päästä se juhli Suomen Cupin voittoa BC Nokiasta. Sen jälkeen taivas on tummentunut ja kuudesta viimeisestä ottelusta vain yksi on päättynyt voitollisesti.

Kahden pisteen onnistumisprosentit ovat olleet tappiopeleissä yli 60 prosenttia Kouvot-peliä lukuun ottamatta (42%), mutta yskähtelyä on tapahtunut kolmen pisteen kaarella. Katajaa vastaan Gulls osui 2/24 (8%), Karhua vastaan 5/33 (15%) ja viimeksi Korihaita vastaan 7/34 (21%). Ne ovat melko alhaisia lukemia Seagullsin tasoiselle joukkueelle eikä tällä hetkellä joukkueesta löydy yhtään 40% kolmosheittäjää. Tarkin on ollut Shavon Coleman 35.8% tarkkuudella. Vilppaasta viisi miestä on pussittanut kolmosensa tarkemmin kauden aikana. Tyree Eady 51.3%, Riku Laine 45.8%, Mikko Koivisto 39.7%, Tavon King 36.8% ja Juho Nenonen 35.8%.

Coach Vertio on saanut Tomas Pihlajamäen takaisin kokoonpanoon pitkän tauon jälkeen eli apua kolmoskaarelle. Takamies Qua Grant (16.6) on noussut joukkueen parhaaksi korintekijäksi ja ulottuvan Chuba Ohamsin (15.7/11.1) edestä ei helppoja pisteitä nostella.

Helsinki Seagulls – Salon Vilpas perjantaina Kisahallissa. Timo Heinosen kunniaksi järjestetyt alkuseremoniat venyttävät ottelun alkua, joten avausheittoa ei saada ilmaan vielä kello 18:30. Eikä se ole välttämätöntäkään, sillä niin komeasta virstapylväästä on kyse. Illan muut ottelut ovat KTP-Lahti ja Bisons-Kobrat. Lauantaina kohtaavat Kataja-Karhubasket ja Korihait-BC Nokia ja sunnuntaillekin riittää jännitettävää, kun Kouvot kohtaa Pyrinnön.