2023Otteluennakot
Keskiviikko on Salohallissa GAMEDAY ja Vilpas esittelee kotiyleisölle uuden laitahyökkääjänsä Jamison Overtonin. Keskiviikon ainoassa ottelussa vastaan asettuu Lahti Basketball, joka on raapinut yhdeksästä ottelustaan kaksi voittoa. Vilpas haki viikko sitten sarjapisteet Loimaalta, joten tästä olisi hyvä aloittaa kauden ensimmäinen voittoputki.

Salohalli ei ole ollut tällä kaudella Vilppaalle pisteautomaatti, sillä neljästä kotipelistä vain yksi on päättynyt voitokkaasti. Kataja Basket sai lähteä kotimatkalle viiden pisteen tappiolla, mutta pelit Kotkaa (87-88), Karhubasketia (69-72) ja Seagullsia (73-88) vastaan päättyivät murheellisemmin. Keskiviikkona onkin oiva tilaisuus parantaa kotisaldoa ja se olisikin elintärkeää ylemmän jatkosarjapaikan kannalta. Helsinki Seagullsin (8/1) dominoimassa liigassa jatkosarjaviivan yläpuolella olevilla joukkueilla on kasassa vähintään viisi voittoa ja neljässä voitossa oleva Vilpas löytyy sijalta yhdeksän yhdessä Kauhajoen ja Kouvojen kanssa.

Lahti Basketball (2/7) on ollut turbulenssissa loppukesästä lähtien. Toukokuussa se julkaisi valmentajasopimukset Tom Coomanin sekä Kristian Palotien kanssa ja ensimmäiset pelaajasopimukset sorvattiin Arttu Saarijärven, Erik Sajantilan sekä Kalle Koivusen kanssa. Eemi Luukkonen suuntasi Vesijärven rannalta uusien haasteiden perään Kauhajoelle.

Ulkomaalaissopimukset syntyivät Päijät-Hämeessä nopeaan tahtiin. Kesäkuussa pelinjohtajaksi palkattiin Harrison Cleary ja laitahyökkääjäksi Elias Harden, heinäkuussa julkaistiin sopimukset sentteri Logan Dyen ja laituri Jaylen Sebreen kanssa. Lahden paketti alkoi kuitenkin hajota elokuun lopulla. Sentteri Dye joutui kotimaassaan alaraajaleikkaukseen ja tilalle hankittiin enemmän kaarella viihtyvä Bobby Planutis. Sarjakauden kynnyksellä Palotie poistui rivistä ja Cooman jäi yksin penkin päähän. Jaylen Sebreen sopimus päättyi yhteen otteluun Kouvolan murskatappiossa ja helpotusta pelaajatilanteeseen saatiin vasta lokakuun lopulla, kun Vilppaastakin tuttu James Padgett liittyi joukkueeseen. Heti perään Elias Hardenin sopimus purettiin ja tilalle hankittiin Liettuasta Antwan Walker. Eli ainoastaan takamies Cleary on jäljellä alkuperäisestä ryhmästä.

Lahti on voittanut yhdeksästä pelistään kaksi (Kobrat 88-83, Pyrintö 93-89), mutta vieraissa voittotili on yhä avaamatta. Lähimpänä se oli Kotkassa (-1), mutta Kouvolassa (-41), Loimaalla (-18) ja Kauhajoella (-47) ei mahdollisuuksia tarjoiltu. Lahden valopilkku on ollut Honka-kasvatti Erik Sajantila, jonka meno etenkin alkukaudesta oli uskomaton. Kouvoja vastaan pinnoja syntyi 26, Seagullsia vastaan 28 ja Loimaalla huikeat 49.

Ainoastaan Kauhajoella Sajantila on jäänyt alle kymmenen pisteen ja kauden keskiarvo on edelleen 23.3 pistettä peliä kohti. Se oikeuttaa liigan pistetilastoissa kakkossijaan Nike Sibanden perässä ja erityisen tarkkana miehen kanssa on oltava kaaripuolustuksessa. Sajantila on heittänyt kolmoset sisään 52.2 prosentilla.

Toinen huomionarvoinen pistenikkari on Harrison Cleary (17.3/4.8 syöttöä). Takamies rokotti Kobria 34 pisteellä upottaen kolmosensa 6/8 ja kauden keskiarvo kaarella on 44.9%. Myös Bobby Planutis (14.8/5.7) on yli 40 prosentin kolkkimies, joten heittovoimaa lahtelaisilla löytyy. James Padgett (14.0/6.3) on ollut mukana kolmessa pelissä, samoin Antwan Walker (11.0/8.0).

Lahti Basketball sai viime kotipeliin koko pelaaja-arsenaalin käyttöönsä, mutta se ei auttanut. Kovakuntoinen BC Nokia johti parhaimmillaan 46 pisteellä ja vei sarjapisteet lukemin 70-99. Lahti ei saanut penkiltä apua kuin kahdeksan pisteen edestä. Lahden kokoonpano varmistuu keskiviikkona.

Salohallissa voidaankin nähdä melkoista ilotulitusta, sillä vastakkain on kaksi Korisliigan parasta kolmosjoukkuetta. Lahti on tilastoykkönen osuttuaan 38.9% kaukoheitoistaan ja Vilpas kakkonen 36.3 prosentilla. Selvästi eniten kolmosia liigassa viljelevät Seagulls ja Kataja Basket. Kakkosia on heittänyt illan joukkueita vähemmän ainoastaan Kataja Basket. Tilastojen toisessa päässä levypallot ovat olleet kummankin ongelma läpi kauden. Lahti on liigan huonoin levypallojoukkue (33.8), Vilpas toiseksi huonoin (34.4). Suurin ero joukkueiden välillä näkyy pallosta huolehtimisessa, sillä Vilpas on menetyskategoriassa liigan paras (8.8 menetystä), Lahti heikoin (16.2).

Yleisön suurin mielenkiinto kohdistuu Jamison Overtonin ensi-iltaan Vilppaan paidassa. Sunnuntaina San Diegosta New Yorkin ja Reykjavikin kautta Suomeen saapuneen Overtonin pelilupa on kunnossa ja ”JJ” pääsee näyttämään parketille osaamistaan. Voisi kuvitella, että ainakin kotidonkkien määrä lisääntyy. Miellyttävän oloinen Overton puhkui intoa saavuttuaan pilviseen ja koleaan Suomeen ja keskiviikkona nähdään, miten nopeasti hän on sopeutunut uuteen joukkueeseen.

Miehen ensimmäiset kyselyt koskivat liigatuomareiden tasoa, joka ei ainakaan Luxemburgissa häikäissyt. Japanista mieleen jäi jatkuva riisin ja kalan syönti ja siksi sunnuntain ensimmäinen ravintola Kanarin kebab-annos oli enemmän kuin mieleinen…

Mikko Koivisto on huilannut pitkittyneen flunssan takia viimeisistä kolmesta pelistä kaksi eikä kapteenia nähdä kokoonpanossa vielä keskiviikkonakaan. Salohallissa kannattaa käydä tutustumassa myös junnujen korisvarustekirppikseen ja tekemään edullisia löytöjä.

Vilpas Salohallissa: 1 Suokas, 2 Dishman, 3 Eady, 7 Nenonen, 10 Mäkynen, 11 Rönnholm, 12 King, 13 Juntunen, 20 Vaara, 21 Laine, 22 Overton.

– Meidän uusi pelaaja JJ Overton on nyt ollut pari päivää Suomessa ja mukana kokoonpanossa. Lahdella on useampi laadukas kaukoheittäjä ja meidän onkin tunnistettava yksilöt sekä tilanteet, joihin he haluavat joukkueena päästä, arvioi Jussi Savolainen.

Korisliigakierroksen muut ottelut ovat perjantaina kello 18:30 pelattavat BC Nokia-Kobrat ja Kouvot-Seagulls. Lauantaina Korihait kohtaa kello 16:00 päävalmentajaa vaihtaneen Pyrinnön ja tuntia myöhemmin iskevät yhteen Kataja Basket ja Bisons. Karhubasket ja KTP Basket eivät pelaa tällä viikolla.

Länsirannan hammaslääkäreiden syömähammaskisa jatkuu tuttuun tapaan ja neljän kotiottelun syömähampaat ovat menneet kaikki eri pelaajille. Kiinnityksiä ovat napsineet Luukas Vaara, Mikko Koivisto, Teemu Suokas ja Juho Nenonen.

Salon Vilpas – Lahti Basketball Salohallissa keskiviikkona kello 18:30. Otteluisäntänä Jääpalatehdas Bloks. Tervetuloa!