2024Otteluennakot
Korisliigan runkosarja lähenee loppuaan ja kolmen ottelun päästä tiedetään, mitkä kuusi joukkuetta pelaa ylemmässä ja mitkä kuusi alemmassa jatkosarjassa. Vilppaalla on mahdollisuus parantaa asemaansa tiistaina, kun se saa vieraita Loimaalta. Bisons-ottelua isännöi Salon Seudun Sanomat, joka jakaa kestotilaajilleen kahden hengen lippupaketteja. Suosio on jälleen suuri, sillä SSS on jakanut maanantaihin mennessä yli 1000 lippua. Kun Loimaaltakin saapuu bussilastillinen kannattajia, Salohallissa on tiistaina mukavasti porukkaa. Tiistaina kehissä ovat kaikki liigajoukkueet ja Salossa seurataan mielenkiinnolla etenkin Kouvot-Korihait, Kauhajoki-Kobrat sekä Pyrintö-KTP lopputuloksia.

Runkosarja alkaa lähestyä loppuaan ja jännitystä piisaa kuin Freddy Krugerilla Elm Streetillä. Helsinki Seagulls (17/2) varmisti keskiviikon Vilpas-voitollaan runkosarjan ykköstilansa ja BC Nokia (14/5) pelaa varmasti ylemmässä kastissa. Kataja Basket (11/8) ja Korihait (11/8) varmistavat paikkansa yhdellä voitolla kolmesta ottelusta, mutta Kauhajoelta (10/9) ja Vilppaalta (10/9) varmaan paikkaan vaaditaan pari voittoa. KTP Basket (9/10), Kouvot (9/10) ja Kobrat (9/10) tarvitsevat voittoja kipeimmin.

Vilpas ja Bisons kohtasivat kertaalleen marraskuun puolivälissä Loimaan liikuntahallilla ja tuolloin Vilpas haki maukkaan vierasvoiton lukemin 79-90. Bisons aloitti vahvasti ja johti parhaimmillaan 14 pisteellä. Se vei levypallot 37-31 ja voitti korin läheisyydestä tehdyt pisteet 50-28. Silti Vilpas otti 11 pisteen voiton hyvällä heittopelillä. Vilpas upotti 29 kolmosestaan 14 sisään ja onnistumisia tuli erityisesti Teemu Suokkaalle (4/6) ja Tyree Eadylle (4/5). Kun lisäksi Tavon King osui kolmesti ja Juho Nenonen kahdesti bonuskaarelta, joukkueen heittoprosentti kohosi lukemaan 48% ja sillä saa kyllä heittää. Vilppaan kaaritarkkuus on toiseksi parasta liigassa (37.9%) ja onnistuneita kolmosia on enemmän kuin muilla. Prosenteissa parempaa jälkeä on tehnyt vain Lahti Basketball.

Loimaalla on takavuosien historiassa usean vuoden menestysputki Korisliigassa, mutta nykytilanteessa joukkueiden kohtaaminen on vasta neljäs ja kaikki ovat päättyneet Vilppaan voittoihin. Kesällä Bisons halusi uuden päävalmentajansa Juri Heinämäen johdolla erottua muista liigajoukkueista ja rakensi joukkueen koko edellä. Siksi pallon pelaaminen sisälle ei ole yllätys ja biisonit ovatkin toiseksi vähiten kolmosia ottava joukkue Pyrinnön jälkeen. Toisaalta se on liigan huonoimmin kolmosia heittävä joukkue (30.2%), joten pallon pelaaminen lähemmäs koria on järkeen käypää.

Loimaan tilastoja on hallinnut läpi kauden 208-senttinen Dylan Painter (16.6 pistettä per peli), joka on koko Korisliigan levyriykkönen (12.1) ja erityisen vaarallinen Delawaren mies on ollut hyökkäyslevyreissä (4.7). Eikä Painterin tehot jää tähän, sillä sentteri ottaa biisoneista eniten kakkosia, heittää eniten vapareita ja blokkaa vastustajan 1.3 kertaa pelissä. Loimaan vaarallisuutta korin läheisyydessä täydentää DeVante Brooks (15.8/10.1). Viimeksi Loimaan liikuntahallilla Vilppaalla oli suurimmat ongelmat kuitenkin nopean Devon Goodmanin (18/4/9) kanssa. Neljäs ulkomaalaisvahvistus Isaac Davidson on ahkerin heittäjä kaarella, mutta tarkkuudessa (31.7%) on parantamisen varaa.
Bisons on tasapisteissä Lahden kanssa sarjataulukon hännillä ja molemmilla on neljä voittoa 19 ottelusta. Sen tappioputki on neljän ottelun mittainen ja ne ovat tulleet Pyrinnölle (-19), Kobrille (-12), Kauhajoelle (-20) sekä BC Nokialle (-5).

Vilpas joutuu tiistain kamppailuun ilman Teemu Suokasta, joka oli poissa jo Seagulls-pelistä. Se näkyy varmasti Tavon Kingin minuuteissa. Iso asia kotijoukkueelle on pallollisen pelaajan painostaminen, sillä Bisons menettää palloa (14.9) enemmän kuin muut joukkueet liigassa. Eikä levypallopelaamisen merkitystä voi korostaa liikaa. Vilpas on ollut viime päivät hieman kiertolaispojan asemassa, sillä viikonloppuna Salohallissa ja Urheilutalolla järjestetyt Salon Messut sekoittivat normaalirytmiä. Perjantaina Vilpas treenasi Perniössä, lauantaina Littoisissa, sunnuntaina pidettiin pelkkä punttipäivä ja maanantaina päästiin takaisin kotihalliin.

Vilpas on voittanut viimeisistä viidestä pelistään kolme (Korihait, Kataja, Kouvot) sekä hävinnyt kärkikaksikolle BC Nokia ja Seagulls.

– Meidän pitää saada aktiivisella ja monipuolisella viisikkohyökkäyksellä Bisonsin kookas puolustus liikkeelle. Puolustuksessa tilanteet on pelattava loppuun ja pidettävä huoli levypalloista. Näillä eväillä Salohallin tiistai-iltaan, jossa tunnelma on taattu – kiitos molempien joukkueiden faniryhmien ja Salkkarin tarjoamiin lippupakettien, tiivistää Jussi Savolainen pelin hengen.

Vilpas Salohallissa: 2 Dishman, 3 Eady, 4 Koivisto, 5 Poutiainen, 7 Nenonen, 10 Mäkynen, 11 Rönnholm, 12 King, 20 Vaara, 21 Laine, 22 Overton.

Salon Vilpas – Loimaa Bisons tiistaina Salohallissa kello 18:30. Otteluisäntänä Salon Seudun Sanomat. Tervetuloa!