2023Otteluennakot
Korisliigan suurin yllätys on, että kestomenestyjä Kauhajoen Karhubasket on edelleen voitoitta. Se on kärsinyt tappiot Uudessakaupungissa ja lauantaina kotonaan BC Nokialle. Keskiviikkona pohjalaiset saapuvat Salohalliin ja kello 18:30 nähdään, onko Vilppaasta Karhubasketin alamäen jatkajaksi. Tiistain jälkeen liigassa on enää kolme joukkuetta puhtaalla pelillä eli BC Nokia, Helsinki Seagulls ja Kataja Basket. Salohallille kannattaa saapua keskiviikkona ajoissa, sillä otteluisäntä OP Lounaismaa tarjoaa 200:lle nopeimmalle omistaja-asiakkaalleen ilmaisen sisäänpääsyn OP-mobiilin lippuetua näyttämällä. GO VILPAS!

Karhubasket on ollut läpi syksyn pienoisen myrskyn silmässä eikä peli ole lähtenyt rullaamaan missään vaiheessa. Joukkuehan meni uusiksi, kun viime kauden luottomiehistä Henri Kantonen ja Daniel Dolenc suuntasivat Liettuaan, vuoden pelaaja Severi Kaukiainen Slovakiaan ja Cameron Jones pisti tossut naulaan. Harva joukkue kestää moiset takaiskut.
Tilalle hankittiin Romaniasta kaksi susijengiläistä Topias Palmin ja Shawn Hopkinsin rustattua puumerkkinsä sopimuksiin, Oliver Kandenin muuttokuorma saapui Jyväskylästä ja Eemi Luukkosen Lahdesta. Kun ulkomaalaisosasto meni samalla uusiksi, päävalmentaja Janne Koskimiehellä on ollut kova urakka saada peli raiteille. Eikä sitä ole saatu, mistä kertoo Karhubasketin kuusi peräkkäistä tappiota harjoitusottelut mukaan lukien.

Kolme viimeistä tulivat Turkin Mestarien liigan karsinnoista Israelin Irony Hey Motors Ness Zionalle 56-92, Korisliigan avauksessa Korihaille 86-81 ja viimeksi kotiareenalla BC Nokialle 67-80.

– Ensimmäisistä pallonhallinnoista näki, että pallonkäsittelymme oli huonoa. Olisi pitänyt antaa helppoja syöttöjä, mutta heitimme pallon levyn yläkulmaan. Hermostuneisuus tarttuu ja jokainen vastustaja tulee varmasti Nokian tavoin lujaa kimppuun. Emme saa ensimmäistä syöttöä sinne minne pitäisi ja meidän pelillinen taso on ihan karmea, harmitteli Koskimies Nokia-pelin jälkeen.

Pelinrakentelu onkin ollut ongelmista suurin ja päävastuu siinä on langennut takamies Tahj Eaddylle. Hän on kauhajokisten paras pistemies 16 pisteellä, mutta menetyksiä (4.5) on enemmän kuin syöttöjä (3.5). Viime kaudella Karhubasket menetti pallon keskimäärin 11.9 kertaa peliä kohden, tällä kaudella hasseja on kertynyt 15.5. Tilanteeseen on reagoitu ja apua on tulossa, sillä Karhubasket pestasi kokeneen 35-vuotiaan Courtney Fortsonin lakeuksille. NBA-kokemustakin omaava 180-senttinen Fortson saapunee Suomeen tänään ja nähdään Salohallilla – ei tosin kentällä.

Myös korinteko on ollut Karhulle poikkeuksellisen vaativaa, sillä Turkissa se sai kasaan vaatimattomat 56 pinnaa ja Nokiaa vastaan joukkue jäi IKH Areenalla 67 pisteeseen. Vastaavaa ei ole tilastonikkareiden mukaan tapahtunut kuuteen vuoteen. Karhubasket on ottanut kahteen peliin 69 kolmen pisteen (23.2%) heittoa ja 68 kakkosta (47.1%).

– Hyökkäyspäässä on vaikeaa ja vapaistakin paikoista emme saa palloa koriin. Teimme 30 minuutissa 39 pistettä, kun Nokia otti meiltä tilan pois, Koskimies ihmetteli.

Uusista vahvistuksista Tahj Eaddy (16.0/3.5) on ottanut eniten ratkaisuja, Malik Ellison (13.5/10.5) eniten levypalloja ja sentteri Horace Spencer (8.0/6.5) eniten vapaaheittoja. Kakkossentteri Chris Brandonista ei ole ollut suurta apua, sillä kahden ottelun saalis on 12:14 minuuttia, ei pisteitä, kaksi levypalloa, yksi menetys ja yksi riisto.

Romaniasta Suomeen palannut Topias Palmi (16.0/4.0) pelaa suurimmilla minuuteilla, mutta Craiovan seurakaveri Shawn Hopkins ei ole päässyt mukavuusalueelleen. Kahteen otteluun kahdeksan pinnaa ja yhdeksän levypalloa on varmasti vähemmän, mitä Pohjanmaalla odotettiin. Samaa voisi kuvitella Eemi Luukkoseen suuntautuneista odotuksista (seitsemän pistettä, viisi levyä).

Kauhajoki ei juhli joukkuetilastoissa, sillä pisteissä se on vasta sijalla kymmenen (74.0) ja parhaimmillaan se on ollut hyökkäyslevypalloissa (16.0). Lisäkiireet alkavat lokakuun 18. päivä, jolloin FIBA Europe Cupin lohkovaiheet käynnistyvät. Karhubasketin avausvastus IKH Areenalla on liettualainen Jonava CBet ja muut lohkokumppanit ovat Petrolina AEK Larnaca (Kypros) sekä Rostock Seawolves (Saksa). Sarjaa pelataan kerran viikossa ja lohkon viimeinen kierros on edessä 22. marraskuuta.

Vilpas sai voittotilinsä auki perjantaina Tampereella, kun Pyrintö kaatui yhdeksällä pisteellä 83-92. Näin se kuittasi niukan kotitappion KTP:lle ja pääsee hakemaan ensimmäistä kotivoittoa keskiviikkona. Vaikka Karhubasketin peli ei ole ollut vielä uomissaan, salolaisten on turha unelmoida helpoista pisteistä. Ei todellakaan, sillä karhuhan on ärsytettynä kaikkein vaarallisimmillaan. Lisämurheita valmennusjohdolle tuli maanantaina, kun DeAndre Dishman loukkasi treeneissä jalkaansa ja on todennäköisesti sivussa illan kamppailusta.

Vilppaan tehomies on ollut Teemu Suokas (19.0) ja kaksinumeroisille pisteille ovat yltäneet myös Tavon King (14.5) ja paras levypallomies Luukas Vaara (12.0/8.5). Vilpas on ollut liigan paras menetysten minimoinnissa (7.0) ja pisteitä se on tehnyt kolmanneksi eniten (89.5) Seagullsin ja Kouvojen jälkeen.

– Meidän 1-1 puolustuksen sekä levypallopelaamisen on oltava reilusti parempaa viime otteluihin verrattuna. Lisäksi hyökkäyksen toteutuksessa on vielä reilusti petrattavaa. Jobin postia tuli maanantain harjoituksissa, kun Dishman loukkasi jalkaansa ja hänen pelaamisensa keskiviikkona on epätodennäköistä, harmittelee Jussi Savolainen.

Vilpas Salohallissa: 1 Suokas, 2 Dishman (GTD25%), 3 Eady, 4 Koivisto, 7 Nenonen, 10 Mäkynen, 11 Rönnholm, 12 King, 20 Vaara, 21 Laine, 32 Henson.

Salon Vilpas – Kauhajoen Karhubasket Salohallissa keskiviikkona kello 18:30. Otteluisäntänä OP Lounaismaa. Tervetuloa!