2024Otteluraportit
Vilpas teki keskiviikkona Lahdessa sen minkä pitikin eli haki kauden seitsemännen vierasvoittonsa ja paikka ylemmässä jatkosarjassa on entistä lähempänä. Lahti Basketball ei johtanut ottelua missään vaiheessa ja kaatui lopulta selvin numeroin 80-103 (33-41). Vilppaan esitys oli tasapainoinen, puolustuspäässä oltiin aktiivisia läpi ottelun ja toisen puoliajan 62 pistettä kertoo joukkueen tulivoimasta. Illan kuumin pelaaja oli Tavon King, joka pyssytti kauden parhaalla esityksellään komeat 30 pinnaa.

Vilppaalle voitto oli kauden kahdestoista ja viikonlopun aikana Salossa saadaan jännittää, miten muissa otteluissa käy. Selvää on, että putoaminen alempaan jatkosarjaan vaatii melkoisen ihmeen. Voittamalla ensi viikon lauantaina Salohallissa Kobrat salolaiset kamppailevat jopa runkosarjan kolmostilasta. Harva olisi uskonut tähän pari kuukautta sitten.

Punavalkoisten peli on mennyt eteenpäin kiitettävästi ja eilinen esitys oli siitä mainio osoitus. Lahden scouttaaminen näytti onnistuneen erinomaisesti ja pakkipäässä tehtiin paljon hyviä asioita. Vilpas menetti pallon vain viidesti, voitti kolmen sekunnin alueen pisteet 50-24 ja oli kakkospalloissa tehokkaampi pistein 21-9. Kun oma hyökkäyspeli toimi 103 pisteen arvoisesti, Lahden eväät jäivät vähiin.
Ykköspyssy Harrison Clearyn (19/3/13 syöttöä) palloskriinipelaamisen kanssa tehtiin hyvää työtä ja Erik Sajantila (23/2) pääsi kaunistelemaan numeroitaan toisella puoliskolla. Parhaana palkittu Christian Terrell (17/3) osui 15 heitostaan viidesti ja James Padgett (1/8) suti Luukas Vaaran ja DeAndre Dishmanin puristuksessa kaikki kuusi heittoaan raudan väärälle puolelle.

– Ei pystytä pelaamaan ehjää 40 minuuttista. Kun muut heittävät meitä vastaan muutaman kovan korin, meidän päämme putoavat liian helposti. Tänään emme onnistuneet puolustuksessa. Minun pitää pystyä pitämään paremmin huolta pallosta ja päästä heittotilanteisiin. Olen pettynyt omaan peliini, harmitteli tuorein hankinta Terrell.

Lahden asema sarjataulukon hännillä ei helpottunut ja runkosarjan viimeinen peli vietetään Joensuussa.
– Teemme paljon töitä kehittyäksemme, mutta muutaman epäonnistumisen jälkeen romahdamme ja sitä ei saisi tapahtua tällä tasolla. Erittäin turhauttavaa, mutta ainoa asia mitä voimme tehdä on treenata lisää, komppasi päävalmentaja Tom Cooman.

Molemmat joukkueet esittelivät ennakko-odotusten mukaisesti kovaa heittopeliä kaarella ja vieläpä täysin identtisin numeroin. Ilmaan lähti 29 heittoa ja niistä 12 löysi oikeaan osoitteeseen. Vapariviivalla Lahti oli selvästi tarkempi (16/18), mutta kahden pisteen yrityksissä Vilpas osui 59.6%, Lahti vain 43.8%.

Vilppaalla ei ollut suurempaa hätää missään vaiheessa. Se vei avauskympin 16-21 ja kasvatti johtonsa puoliajalle kahdeksaan pisteeseen 33-41. Kolmannen jakson hyvän kaukoheittopelin ansiosta Lahti oli vielä iskuetäisyydellä 61-72, mutta päätöskymppi vesitti kotijoukkueen toiveet. Vilpas voitti sen 19-31, vaihtopenkki eli hienosti mukana läpi ottelun ja hymy oli herkässä myös kentän puolella. Suurimmat tuuletukset penkillä nähtiin, kun päävalmentaja Savolainen heitti reiluksi kolmeksi minuutiksi kentälle Thomas Rönnholmin ja Patrik Poutiaisen. Rönnholm heitti heti kentälle päästyään liigauransa avauspinnat (2+1) ja Poutiainen upotti salolaisten viimeiset pinnat floatterillaan.

Olkapäävammasta toipuva Teemu Suokas oli edelleen sivussa, mutta Tavon King päätti jatkaa siitä, mihin oli viime peleissään jäänyt. Upean heittoshown reilussa 32 minuutissa esittänyt King osui kakkoset 6/7 ja 11 kolmosyrityksestä upposi kuusi. Osa step-backeistä lähti todella kaukana kaaresta.
– Tiesimme, että vastassa on nopeaa peliä pelaava joukkue. Tänään tuli tilanteita, joissa piti itse ottaa ratkaisuja, totesi tehot +35 urakoinut King.

Upean pelin pelasi myös kahdestatoista heitostaan kymmenen säkittänyt Jamison Overton (26/6), jonka muuveille Lahti ei voinut mitään ja Overtonin plus/miinus +32 oli illan paras. Kolmas tärkeä lenkki oli koko ajan peliään parantava DeAndre Dishman. ”Dish” pelasi lähes 24 minuuttia, heitti 15 pinnaa ja repi mukavat 13 levypalloa. Niistä peräti kahdeksan tarttui käsiin hyökkäyskorilta ja parempaan ovat yltäneet tällä kaudella vain Dylan Painter (10), Javion Ogunyemi (9) ja Nighael Ceaser (9). Joukkueena Vilpas oli aktiivinen hyökkäyspään irtopalloissa ja niitä jäi käsiin mukavat 19. Muut tehot: Tyree Eady 8/4, Mikko Koivisto 8/1/4, Riku Laine 6/2, Juho Nenonen 3/6, Thomas Rönnholm 3/1, Luukas Vaara 2/4/3 torjuntaa, Patrik Poutiainen 2/0.

– Pidettiin pallosta hyvää huolta ja taisteltiin hyvin hyökkäysribareissa. Isoin juttu oli kuitenkin joukkuepuolustus. Se, millä Lahti sai homman rullaamaan, oli kovat yksilösuoritukset kolmoskaaren takaa. Tiedettiin, että jos ne sillä voittavat niin sitten voittavat. Meidän pelaajamme ovat kehittyneet kauden mittaan ja jokaiselle on löydetty oma hommansa. Sitä on ollut kiva nähdä, kiitteli Jussi Savolainen.

Vilpas nousi voitollaan sarjataulukon kolmoseksi tasapisteisiin Katajan kanssa. Mikäli ne päätyvät viimeisen kierroksen jälkeen tasapisteisiin, Vilpas on ylempänä voitoin 2-0. Viimeisessä pelissä Vilpas kohtaa kotonaan Lapuan Kobrat. Korihait on yhden voiton perässä ja se kohtaa kahdella viimeisellä kierroksella Pyrinnön vieraissa ja Seagullsin kotona. Ei siis aivan pala kakkua. Keskinäisissä otteluissa Korihailla on etu Vilppaaseen nähden.

Kymmenen voiton joukkueita on kolme. Kobrat, Kauhajoki ja Kouvot tarvitsevat kaikki voitot molemmista jäljellä olevista peleistä ohittaakseen salolaiset ja Kobrille se tarkoittaa 11 pisteen vierasvoittoa Salohallista. Eli summa summarum: Lahti-voitto oli iso voitto Vilppaalle. Runkosarjan päätöspeli on edessä vasta viikon päästä lauantaina ja joukkue saakin muuta ajateltavaa perjantaina. Pallo hieman pienenee, mutta muuttuu painavammaksi, kun seura järjestää perinteisen Vilpas Bowling -tapahtuman Rata 57 -keilaradalla.