2024Artikkelit
Korisliigakauden 2023-2024 jännittävin ilta nähdään lauantaina, jolloin pelataan runkosarjan päätöskierros kuudella paikkakunnalla ja kaikki ottelut alkavat samaan aikaan kello 17:00. Kolme joukkuetta (Seagulls, BC Nokia ja Kataja Basket) on jo varmistanut paikkansa ylemmässä jatkosarjassa ja kolmesta muusta paikasta kisaavat Vilpas (12/9), Korihait (11/10), Karhubasket (11/10) sekä Kouvot (11/10). Huippujännittävällä päätöskierroksella Vilpas kohtaa Lapuan Kobrat (10/11), jolla on vielä saumat ylempään jatkosarjaan, mutta Vilpasta se ei voi enää ohittaa.

Päätöskierroksen otteluista vain kahdella (BC Nokia-KTP Basket ja Kataja Basket-Lahti) ei ole merkitystä ylemmän jatkosarjan kannalta. Varmaa on, että Helsinki Seagulls (17/4) voittaa runkosarjan ja BC Nokia (16/5) on selkeä kakkonen. Nokialaiset voivat nousta tasapisteisiin, mutta keskinäiset ottelut menevät lokeille. Sarjataulukon hännillä Lahti Basketball (4/17) kohtaa viimeisellä kierroksella vieraissa Katajan ja jää mahdollisella tappiolla peränpitäjäksi, sillä Loimaa Bisons (4/17) on edellä keskinäisissä peleissä. Myös KTP Basket (9/12) ja Tampereen Pyrintö (8/13) tulevat jäämään alempaan jatkosarjaan. Muilla taistelu ylemmän kastin paikasta jatkuu kiivaana lauantaina.

Vilppaan (12/9) tilanne on lauantain jännittäjistä paras, sillä pelkkä kotivoitto nostaa salolaiset runkosarjan neljänneksi. Toki mahdollisuus kolmosruutuunkin on olemassa, mutta se vaatisi Katajan kotitappiota Lahdelle. Mikäli kaikki mahdollinen menisi lauantaina pieleen Vilppaan näkökulmasta, se voi yhä pudota alempaan jatkosarjaan. Tämä skenaario tarkoittaisi, että Vilpas häviää Kobrille, Kauhajoki voittaa Pyrinnön, Korihait Seagullsin ja Kouvot Bisonsin.
Tällöin kaikilla neljällä olisi 12 voittoa ja 10 tappiota ja mentäisiin neljän joukkueen keskinäiseen vertailuun. Korihait (4/2) olisi siinä tapauksessa neljäs ja Kauhajoki (4/2) viides. Vilpas ja Kouvot olisivat kumpikin 2/4 ja keskinäiset ottelut tasan 1-1, mutta Kouvoilla olisi keskinäinen koriero +11. Se sijoittuisi kuudenneksi ja Vilpas sijalle seitsemän.

Kobrien sauma ylempään kastiin ei ole enää sen omissa käsissä. Sen on voitettava Vilpas Salohallissa ja lisäksi vaaditaan Pyrinnön voitto Kauhajoesta, Bisonsin Kouvoista ja Seagullsin Korihaista. Tämän kaavion mukaan Vilpas sijoittuisi neljänneksi, Korihait viidenneksi ja Kobrat ottaisi kuudennen sijan. Kauhajoki ja Kouvot jatkaisivat alemmassa jatkosarjassa. Kobrien voittaessa sen jatko ylemmässä toteutuisi myös Korihaiden voittaessa Seagullsin, jolloin Korihait olisi neljäs, Vilpas viides ja Kobrat kuudes.

Korihaiden paikka ylemmässä varmistuu kotivoitolla Helsinki Seagullsista. Mikäli se häviää lokeille, Kauhajoki voittaa Pyrinnön ja Kouvot Bisonsin niin Korihaiden kausi jatkuu alemmassa eli panokset ovat kohdillaan myös Pohitullissa. Korihait kestää myös kotitappion, mikäli myös Kauhajoki ja Kouvot häviävät. Tässä tapauksessa Vilpas on neljäs, Korihait on viides ja Kauhajoki kuudes Kouvojen jäädessä alempaan.

Kauhajoki varmistaa paikan ylemmässä jatkosarjassa voittamalla Pyrinnön kotonaan. Silloin edes Korihaiden ja Kouvojen voitot eivät pudota sitä, sillä kaikilla olisi saldo 12/10 ja Kouvot putoaisi keskinäisissä alempaan. Se tarkoittaisi, että Vilpas olisi Kobrat-voitolla neljäs, Korihait viides ja Kauhajoki kuudes. Jos Vilpas häviää Kobrille ja kolmikko Kauhajoki, Korihait ja Kouvot voittavat, se tietää Vilppaan lähtöä alempaan.

Kouvojen tilanne ei ole enää omissa käsissä. Paikka ylempään jatkosarjaan aukeaa kotivoitolla Bisonsista, mutta samalla Kauhajoen tai Korihaiden on hävittävä päätöskamppailunsa. Tällöin Kouvot nousee 12/10 ja sijoituksen sanelee ottelu Vilpas-Kobrat. Jos Vilpas voittaa Kobrat, se on neljäs, Kouvot viides ja Korihait kuudes ja Pohjanmaan joukkueet joutuvat alempaan. Jos Kobrat kaataa Vilppaan, Kouvot nousee Bisons-voitolla neljänneksi, Vilpas on viides ja Korihait kuudes.

Lisämausteen tuo vaihtoehto, jossa Kouvot voittaa Bisonsin ja Kauhajoki Pyrinnön, mutta Korihait häviää Seagullsille ja Vilpas Kobrille. Silloin Kouvot, Kauhajoki ja Vilpas ovat 12/10 ja Korihait jää alempaan. Tässä vaihtoehdossa Kauhajoki olisi neljäs, Kouvot viides ja Vilpas kuudes.
Kinkkisin tilanne syntyy, jos Kouvot voittaa Bisonsin ja Korihait Seagullsin, mutta Kauhajoki häviää Pyrinnölle ja Vilpas Kobrille. Tällöin Kauhajoki jää alempaan ja kolmikko Kouvot, Korihait ja Vilpas ovat 12/10. Keskinäisissä otteluissa tilanne on 2/2 ja tässä tapauksessa korieron perusteella Korihait on neljäs, Kouvot viides ja Vilpas kuudes.

Yllä mainitut vaihtoehdot takaavat, että lauantaista on tulossa kaikkien aikojen ”Gameday” neljällä paikkakunnalla.