Otteluraportit

Torstaisen maukkaan vierasvoiton jälkeen toiveet kotivoitosta elivät vahvana Salohallissa ennen peliä, mutta toisin kävi. Karhubasket oli kaikessa vahvempi ja liihotti ylivoimaiseen 69-97 (35-47) voittoon 1735 katsojan edessä. Se johtaa ottelusarjaa nyt voitoin 3-1 ja pääsee kokeilemaan katkaisua tiistaina IKH Areenalla. Helsinki Seagullsilla on mahdollisuus katkaista oma sarja sunnuntaina Joensuussa.
Vilpas joutui lähtemään peliin ilman toista sentteriään Ira Leetä ja se näkyi karmealla tavalla levypallopelaamisessa. Irtopallot hävittiin aivan pystyyn 25-47. Karhubasket nosti sisäpelaaja Manny Pattersonin takaisin kokoonpanoon ja sai näin lisävoimaa korin läheisyyteen. Vilpas hävisikin kamppailun korin alla pistein 28-52 ja siinä oli ottelun ratkaisu numero yksi. Avausjakso oli ihmeellinen. Vaikka Kauhajoki haki uskomattomat 12 hyökkäyslevyriä Vilppaan korilta, Vilpas johti silti kymmenen minuutin pelin jälkeen 16-15. Toki Vilppaan tilannetta avitti se, ettei Karhubasket päässyt hyötymään muhkeasta levyrimäärästä yhdeksää pistettä enempää. 
– Ira Leen poissaolo näkyi juuri puolustuspään levypalloissa, sillä meillä oli etsikkoaika siinä avauskympillä. Jos olisimme saaneet puolustuslevyt haltuun, pelistä olisi voinut tulla ihan eri näköinen. Leen takia Juho joutui pelaamaan pitkästä aikaa vitosena, arvioi Jussi Savolainen avausta.Toisella kympillä oranssipaitojen meno eteni kuin juna. Ensimmäisen kerran vieraat siirtyivät johtoon neljän minuutin pelin jälkeen Severi Kaukiaisen kolmosella ja viidessä minuutissa ero oli kasvanut jo 12 pisteeseen 33-45.
– Viime pelissä oltiin 15 minuuttia ihan karusellissa. Kun selvisi, että Vilppaalta puuttuu toinen iso, päätettiin laittaa Feazelliin painetta kolmen pelaajan toimesta, kertasi Janne Koskimies alun tapahtumia.
Kolmannella jaksolla kaiken kokenut Cameron Jones näytti, miten pudotuspelejä ratkotaan. Kaksinkertainen finaalien MVP upotti hetkessä kolme kakkosta ja vajaassa neljässä minuutissa tilastoihin oli kertynyt yhdeksän lisäpinnaa. Jonesin ratkaisuilla Karhut  karkasivat 18 pisteen karkumatkalle 42-60 ja peli näytti pelatulta. Perttu Blomgren sytytti vielä toiveet hetkeksi ja tilanne kaventui viimeiselle tauolle 13 pisteeseen 61-74.
Päätöskympillä toiveet romahtivat nopeasti. Vilppaan osumatarkkuus hiipui entisestään ja jakson puolivälissä 17 pisteen takamatka oli yksinkertaisesti liikaa. Loppupeli meni sitten ihan leikiksi ja ero pääsi kasvamaan liiankin suureksi pelitapahtumiin nähden. Ainoa positiivinen asia oli Ladavius Drainen ensimmäiset pisteet Vilppaan paidassa onnistuneella kolmosella. Summerin soidessa taululla komeili Karhun 28 pisteen voitto 69-97. Ansaittu sellainen.
Tilastot ovat murheellista luettavaa salolaisittain. Levypalloissa turpaan 25-47, hyökkäyslevyissä 7-16 ja syötöissä 9-19. Niillä on turha haaveilla voitosta Karhua vastaan. Kaukoheitoissa kummallakaan ei ollut joulua, sillä Vilpas osui kaarelta 6/26 ja Karhu 8/28. Kakkosia vieraat upottivat 13 enemmän ja menetyksissä tuli takkiin vain 9-8. 
– Yhdeksän menetystä ei ole paha, mutta Karhu teki niistä 16 pinnaa. Ei oltu pelissä mukana ja heitettiin kammottavan huonolla prosentilla, harmitteli Savolainen.
Otteluisäntä Finnparttia palkitsi kotijoukkueen parhaana Remy Abellin (10/7), mutta Kauhajoen veroiseen iltaan hänkään ei yltänyt. Quentin Goodin (13/4/4) oli paras pistemies ja Länsirannan hammaslääkärit palkitsi Perttu Blomgrenin (10/3). Muut: Riku Laine 9/1, KeyShawn Feazell 7/4, Roope Ahonen 7/0, Mikko Koivisto 670, Juho Nenonen 4/3, Ladavius Draine 3/0.
– Ei ollut meidän heittopäivä, vaikka paikat oli ihan hyviä. Tänään Kauhajoki oli joukkue, joka antoi iskut. Levypallot 25-47 summaa pelin aika hyvin. Jäätiin pieniksi, hävittiin kontaktit ja lopputulos on tuo, totesi Riku Laine.
Kauhajoki oli vakuuttaan hyvä toiselta jaksolta alkaen. Parhaana palkittiin takaisin kokoonpanoon noussut Manny Patterson (19/5), joka yllätti varmaan kaikki kahdella kolmosellaan. 
– Pattersonin mukaantulon myötä meidän rytmi oli parempi ja hänen pelaamisensa oli ihailtavaa. Teemana oli pitää vaihdot lyhyinä, meidän itseluottamus oli hyvällä tasolla ja pelattiin epäitsekkäästi, kertoi Koskimies.
Patterson oli illan yllätyskortti, mutta Cameron Jones ei. Jos miehelle sattui viimeksi Kauhajoella hieman vaisumpi päivä, Salohallissa mies (20/5) näytti tärkeytensä joukkueelle. Kun ratkaisijaa tarvittiin, Jones ei vastuuta pakoillut. Hyvää työtä tekivät myös Severi Kaukiainen (14/3), Jaye Crockett (14/8), Daniel Dolenc (10/6), Joona Hakamaa (8/0), Lee Skinner (4/8), Henri Kantonen (3/2/6), Teemu Suokas (3/1), Eero Innamaa (2/0) ja Miikka Marttinen (0/1).
Karhubasket antoi torstain pelin jälkeen kenkää Dikembe Dixsonille ja jatkossa mennään neljällä vahvistuksella.
– Dixsonin kanssa on ollut vaikeuksia alusta asti eikä kehitystä ole tapahtunut. Viime pelipäivän pommiin nukkuminen aamutreeneistä ja illan esitys eivät parantaneet tilannetta. Kovia päätöksiä pitää tehdä ja nyt oltiin menossa väärään suuntaan. Ratkaisu tehtiin ajatellen joukkueen parasta, paljasti Koskimies.
Ottelusarja jatkuu tiistaina Kauhajoella kello 18:30 ja Vilpas on siellä selkä seinää vasten. Vain vierasvoitolla mahdollisuudet finaaliin ovat elossa. Karhubasket on siellä kerran kaadettu, joten muistijälki on olemassa. Ja vanhan totuuden mukaan se katkaisupelihän on aina kaikkein vaikein…