2023Otteluraportit
Vilppaan lauantainen reissu Kauhajoelle ei tuonut lisäystä pistepottiin ja taistelu kuuden parhaan joukkoon jatkuu kiivaana. Karhubasket sai Vincent Sanfordin ja Nathaniel Pollardin kokoonpanoonsa, mutta tärkein lenkki oli taas kerran Topias Palmi. Hän ehti heittää 24 pistettä 18 minuutissa ennen valitettavaa käsivammaa ja Karhubasket nousi lähemmäksi kuuden parhaan viivaa 89-79 (51-43) kotivoitolla. Sillä on vielä kaksi ottelua jäljellä ennen joulutaukoa, joten oranssipaidat voivat nousta viivan yläpuolelle vielä ennen pukin tuloa. Vilpas lähtee joulutauolle voittosaldolla 7/7, joten jännitystä riittää viimeisiin kahdeksaan otteluun.

Vilpas saapui IKH Areenalle hyvissä ajoin, mutta se ei näkynyt ottelun alussa millään tavalla. Karhubasket shokeerasi vieraat puhtaalla 11-0 rykäisyllä ja Jussi Savolaisen oli kutsuttava miehet aikalisälle reilun viiden minuutin kohdalla. Ensimmäinen kymppi kirjattiin kotijoukkueelle 29-20 ja ykköstykki Topias Palmi oli täysin pitelemätön. Pyrinnön kasvatti rankaisi salolaisia peräti 16 pisteellä osuen kolmesti kaaren takaa.

– Kun Karhun päästää juoksemaan ja ottamaan kolmosia vapaalla kentällä, tässä on tulos, totesi Mikko Koivisto railakkaista alkuminuuteista.

Vilppaasta parhaiten hereillä oli Jamison Overton, joka heitti avauskympille mukavat 11 pinnaa. Toinen kymppi oli vierailta huomattavasti parempaa ja Vilpas nousi parhaimmillaan kahden pisteen päähän (43-41) DeAndre Dishmanin vahvoilla otteilla. Pitkälle tauolle mentiin numeroista 51-43 ja avauskympin sankari Palmi jäi nyt pisteittä.

IKH Areenan suursuosikki Juho Nenonen sai kotikatsomon liekkeihin, kun hänelle tuomittiin EU-virhe Sanfordin kolhimisesta eikä Samuel Givensin viime hetken temppukaan jää historian suuriin hetkiin. Kolmen virheen Givens vaihdettiin kentälle viimeiseksi minuutiksi ja takamiehen tontilla viihtynyt Givens otti viime sekunnilla neljännen täplänsä taululle teknisellä virheellä.

Kolmannen jakson näyttävin hetki oli JJ Overtonin mahtiblokki Sanfordin lay-upiin ja Vilppaan tilannetta helpotti Eemi Luukkosen viides virhe loppuhetkillä. Viimeiselle tauolle mentiin lukemista 75-66. Päätöskympillä Vilpas nousi vielä haastamaan kotivoittoa (75-71), mutta loppuminuuteilla palloa ei saatu koriin millään ja Karhubasket pääsi tuulettamaan voittoa numero kuusi.

– Ei ollut yrityksestä kiinni. Toinen ja kolmas jakso olivat meiltä hyvää tekemistä, mutta jätettiin hirveästi pisteitä vapariviivalle, harmitteli Koivisto illan pressissä.

Ja se piti täysin paikkaansa. IKH Areenan korit eivät suosineet Vilpasta vapaaheittoviivalla, sillä valkopaitojen 21 yrityksestä osui vain kahdeksan ja se tarkoittaa surkeaa prosenttilukua 38.1%. Kolmetoista missattua vaparia on paljon kymmenen pisteen tappiossa.

– Karhun pelissä ei ollut mitään yllättävää ja tämä matsi hävittiin hyökkäyspäässä. Alku oli ruma ja oltiin aika puuroa ekat viisi minuuttia. Olen pirun ylpeä joka jätkästä ja jokainen antoi kaikkensa. Se on minimi, mitä voidaan vaatia. Nyt otetaan kunnon huili ja palataan treeneihin tapanina, totesi Jussi Savolainen.

Vilppaan parhaana palkittiin JJ Overton (23/3) ja hyviä väläyksiä nähtiin myös DeAndre Dishmanilta (11/9). Kahdeksan miehen rotaatiolla pelanneen Vilppaan muut tilastot: Mikko Koivisto 12/1, Tavon King 10/4, Tyree Eady 8/4, Teemu Suokas 6/7/5 syöttöä, Juho Nenonen 5/5, Luukas Vaara 4/3. Vilpas voitti levypallot 40-46 ja 22 hyökkäyslevypalloa on kova luku.

Vaikeuksien keskellä pitkään paininut Karhubasket otti toisen voittonsa putkeen ja Janne Koskimies sai jalkeille jo kymmenen miehen ryhmän. Täytyy toivoa, ettei Topias Palmin (24/5) käsivamma ole vakava. Uusi vahvistus Nathaniel Pollard (7/12) kävi pokkaamassa parhaan pelaajan palkinnon ja Shawn Hopkins (18/0) nousi tärkeään rooliin kolmannen jakson 14 pisteellään. Monipuolinen Samuel Givens (13/5/8 syöttöä) on siirretty pelinjohtajan tontille ja se tuntuu toimivan.

– Vilpas on hyvä kaukoheittojoukkue ja siihen keskityttiin. Johdettiin koko peli eivätkä heikot hetket olleet tänään liian pitkiä. Viimeiset kaksi ottelua olemme voineet olla ylpeitä joukkueesta ja tiistaina lähdetään Lahteen, arvioi Janne Koskimies.

Korisliigaa on jäljellä kaksi ottelua ennen joulutaukoa ja Karhubasket on mukana niissä molemmissa (Lahti Basketball-Karhubasket, Karhubasket-KTP Basket). Helsinki Seagulls (13/1) jyrää ylhäisessä yksinäisyydessään ja eilen se haki kuuden pisteen vierasvoiton Lapualta. BC Nokia (10/4) lähtee tauolle kakkosruudusta ja Kataja Basket (9/5) nousi kolmanneksi voittamalla Pyrinnön 68-79. Korihait (9/5), KTP Basket (8/5) ja Kouvot (7/7) ovat muut kuuden parhaan ryhmässä. Karhubasket voi kahdella voitolla nousta Kouvojen ohi. Vilppaan (7/7) kausi jatkuu välipäivien otteluilla Vilpas-Korihait (28.12) ja Kataja Basket-Vilpas (30.12). Kiitokset jälleen kerran Forza Vilpuralle hyvästä tuesta ja Vilpas haluaa toivottaa oikein rauhallista joulua kaikille!