2024Otteluraportit
Pelin ei aina tarvitse olla loisteliasta ollakseen voitokasta. Vilpas todisti väitteen oikeaksi, kun se kaatoi ailahtelevien hetkien jälkeen Joensuun Kataja Basketin 81-78 (42-40) ja nousi sarjataulukossa sijalle neljä. Katajalle Salohallista on muodostunut melkoinen mörkö, sillä edellisestä vierasvoitosta on kulunut yli neljä vuotta. Voiton arvoa lisää se, että keskinäiset ottelut Katajaa vastaan ovat nyt Vilppaalle 3-0. Se tarkoittaa, että jatkosarjan päättyessä joensuulaiset tarvitsevat yhden voiton enemmän ohittaakseen Vilppaan. Tänään on vilkas päivä liigaparketeilla, sillä ohjelmassa on viisi ottelua. Niistä mielenkiintoisin nähdään Nokialla, jossa BC kohtaa Seagullsin ja voittaja jatkaa yksin liigakärjessä.

Tiistaisen ottelun alku lupaili hyvää kotijoukkueelle ja avausjakso päättyi yhdeksän pisteen kotijohdossa 22-13. Vaikeudet alkoivat toisella kympillä, jolloin vapautuneesti pelannut vierailija sai juonesta kiinni ja nousi Amanze Egekezen johdolla piikkipaikalle. Toinen kymppi vieraille 20-27 ja pitkälle tauolle lähdettiin numeroista 42-40. Kolmas jakso (16-22) mentiin edelleen vierashallinnassa ja salolaisyleisölle riitti ihmeteltävää.

Ihmeteltävää siksi, että Kataja saapui Saloon vain kahdella ulkomaalaisella. Richaud Pack on ollut sivussa kuudesta pelistä, Grant Singletonille poissaolo oli toinen putkeen ja varajenkki Vatangoe Donzo on myös loukkaantuneiden kirjoissa.

Päävalmentaja Petri Virtasen mukaan parempaa on luvassa, sillä Pack palaa treenivahvuuteen torstaina ja Singletonin kanssa edetään päivä kerrallaan. Hannes Pöllän kuntoutuminen on edennyt aikataulussa ja Virtasen toiveissa on, että järkälemäinen sentteri nähdään kentällä vielä jatkosarjan aikana.

Poissaoloista huolimatta Kataja esiintyi pirteästi ja ennakkoluulottomasti Salohallissa, mikä ei todellakaan ole ollut kultakaivos itäsuomalaisille. Viimeinen vierasvoitto tulee niinkin kaukaa kuin joulukuulta 2019 ja sen jälkeen sinivalkoisilla on ollut Salosta 12 ottelun kuiva kausi. Mainitussa voittopelissä nähtiin Topias Palmilta 38 pisteen suonenveto ja Daniel Mullings säesti vierestä 20 pinnalla.

– Kieltämättä harmittaa, sillä tänään olisi ollut mahdollisuus napata kaksi pistettä kotiin Salohallista. Meidän pelissä oli turhan paljon ailahtelevaisuutta ja voimat loppui lopussa, harmitteli Petri Virtanen, joka hakee edelleen ensimmäistä voittoaan Salohallista päävalmentajana.

Samaan hengenvetoon hän kehaisi kapteeni Amanze Egekezeä. Eikä turhaan.

– Saatiin Egekeze tosi hyvin peliin mukaan ja hän oli erittäin aktiivinen molemmissa päissä kenttää, kiitteli Virtanen.

Ja totta Virtanen visersi. Egekeze nautti vastuusta ja pelasi uran parhaan pelinsä Vilpasta vastaan. Kauden ennätyspisteet (31) syntyivät hyvillä prosenteilla (2p 8/10,v 3p 3/5, vaparit 8/8) ja ohessa näppeihin jäi 11 levypalloa. Vitospaikallakin viihtyneen Egekezen pick and pop pelaaminen tuotti valtavasti tuskaa kotijoukkueelle. Ison Elijah Lufilen (12/12) kanssa pärjättiin paljon paremmin ja Tuomas Hirvosesta ei ollut tällä kertaa ratkaisijaksi. Komeat yhdeksän syöttöä jaellut Tumppi kivitti heittonsa 1/15 eli takamiehelle sattui harvinainen ilta Salohallissa. Thomas Tumba (11/2) voi olla iltaansa tyytyväinen ja Sebastian Lindberg (9/3) osui kolmesti kaaren takaa.

Vilpas oli pitkään vaikeuksissa ja vyyhti alkoi selviämään vasta päätösjaksolla, kun JJ Overton (21/5/4 syöttöä) otti ohjakset haltuunsa. Laiturilla on kyky voittaa puolustajansa ja mennä ohi kummalta puolelta vaan. Otteluisäntä Someron Säästöpankki osui nappiin parhaiden pelaajien valinnoissa.

Vilppaan peluutus oli jälleen tasaista ja ainoastaan virhevaikeuksissa ollut Luukas Vaara jäi alle kymmenen minuutin. Suurimmat minuutit pelasi tällä kertaa DeAndre Dishman (10/7) ja parhaat plus/miinukset tilastoi Tyree Eady (8/3, +17). Ensimmäisen kotipelinsä pelannut Jacob Grandison (11/3) oli Länsirannan hammaslääkäreiden syömähammas, Tavon King kasasi 11/6 ja 500. liigapelinsä pelannut Mikko Koivisto 10/2. Juho Nenosen (5/2) ottelu päättyi jo kolmannella jaksolla ja tie vei sairaalaan silmäkulmaa paikattavaksi. Muut: Riku Laine 3/2, Teemu Suokas 2/4, Luukas Vaara 0/3.

– Jäi paljon asioita, missä pitää parantaa. Peliin valmistautuminen ei ollut riittävällä tasolla ja keskityttiin hieman vääriin asioihin. Kataja teki meidän pelaamisesta tosi vaikean ja Egekezen pick and pop pelaaminen satutti meitä paljon, totesi päävalmentaja Savolainen.

Vilppaan seuraava peli on lauantaina, jolloin Harjuniityn liikuntahallissa kello 18:00 vastaan asettuu BC Nokia. Korisliiga jatkuu tänään otteluilla BC Nokia-Seagulls, Karhubasket-Korihait, Kobrat-Kouvot, Lahti-Bisons sekä Pyrintö-KTP Basket. Mielenkiintoista korisiltaa!

 

Artikkelin kuva: Markus Moisio