2023Otteluennakot
Lauantai on pitkästä aikaa GAMEDAY Salohallissa. Kymmenen päivän pelitauko on ohi ja Vilpas saa vieraita kaukaa itärajalta Joensuun Kataja Basketin saapuessa Länsi-Suomeen. Vieraat esittelevät illan ottelussa uuden sisäpelaaja Elijah Lufilen ja lauantaina kunnioitetaan Vilppaan kasvatin Roope Ahosen pitkää uraa nostamalla Ahosen 8-paita Salohallin kattoon. Ovet avautuvat kello 15:30, joten tervetuloa ajoissa hallille!

Lauantain ohjelma alkaa kello 16:00 ravintola Pelimannin puolella, jossa Ahosen ja hänen läheistensä lisäksi paikalla nähdään tuttuja pelikavereita vuosien takaa. Paikalla ovat ainakin Matti Nuutinen, Lauri Tiainen, Sami Himberg sekä Tuomas Tenkanen. Pelipaidan paljastus suoritetaan joukkueiden esittelyn yhteydessä ja Korisliigaottelu Vilpas-Kataja Basket käynnistyy kello 17.

Kataja Basket saapuu Salohalliin kolmella voitolla ja kahdella tappiolla Korisliigassa ja niistä viimeinen tuli viikko sitten kotona BC Nokialle 81-85. Petri Virtasen suojatit pelasivat keskiviikkona Joensuun Motonet Areenalla toisen ottelunsa FIBA Europe Cupissa. Europeli romanialaista CSM Oradeaa vastaan päättyi 73-87 tappioon. Avauspelinsä Kataja Basket hävisi Puolassa Legia Varsovalle 85-62. Lohkon neljäs joukkue on Severi Kaukiaisen Patrioti Levice, jonka Kataja kohtaa ensi viikolla Slovakiassa.

127 kiloa lisävoimaa

Seuralegenda Virtasen luotsaama Kataja etsi pitkään uutta sentteriä Devin Thomasin tilalle ja urakka on nyt ohi. Seura ilmoitti tiistaina tehneensä sopimuksen 201-senttisen Elijah Lufilen kanssa. Keskenkuntoisen Thomasin pelit jäivät Joensuussa yhteen (2/6) ja Kataja peluutti neljässä pelissä alunperin I divisioonaan hankittua Vatangoe Donzoa (5.5/4.3). Torstaina Joensuuhun saapunut Lufile ei ole aiemmin pelannut Euroopassa, vaan minuutit on haettu USA:n G-liigasta ja Kanadasta.

– Mittaa ei ole liikaa, mutta hän on todella fyysinen kaveri ja juuri sitä haimme: romuluisuutta, lihaa kolmen sekunnin alueelle, palloskriineistä kovaa kohti rengasta ja uhkaa molempiin kenttäpäätyihin, arvioi Virtanen uutta tulokasta.

Miehen viimeisin pelipaikka löytyy heinäkuulta Kanadan Scarborough Shooting Starsin riveistä, jossa Lufile pelasi seitsemän ottelua keskiarvoin 5.3/5.3. Ja sitä coach Virtasen mainostamaa lihaa on todellakin tulossa korin alle, sillä Lufilella on elopainoa kunnioitettavat 127 kiloa.

Katajan tehot ovat levänneet pitkälti kolmikon Nike Sibande-Tuomas Hirvonen-Amanze Egekeze harteilla ja tehotrio vetää pelit yli 30 minuutin keskiarvoilla. FIBA Europe Cupin avauskierroksen pelaajaksi valittu Sibande (22.5/10.3) on joukkueen rikotuin pelaaja ja kauden paras noteeraus on 36 pistettä Kobria vastaan. Toista kauttaan Itä-Suomessa pelaava Tuomas Hirvonen (15.4/3.6/5.6 syöttöä) on jäänyt vain yhdessä pelissä alle kymmenen pisteen ja Hirvonen on viihtynyt yleensä hyvin Salohallissa. Kahdessa viime pelissä Tumppi on latonut viisi kolmosta pussin pohjalle, joten turhan paljon tilaa kaarelle ei kannata jättää.

Joensuuhun kauden alussa palannut Amanze Egekeze (17.2/5.4) on saanut kapteenin roolin joukkueessa ja tekee tasaista työtä pelistä toiseen. Muut rotaatiopelaajat ovat Thomas Tumba (7.4/5.0), Grant Singleton (5.8/2.2), Sebastian Lindberg (5.2/1.0), Henri Permanto (2.3/2.0) sekä Teemu Knihtinen (1.4/1.4).

Kataja Basketin viimeinen vierasvoitto Salohallista menee niinkin kauas kuin joulukuulle 2018, jolloin se haki Juha Stenin luotsaamana vieraspisteet Salosta. Topias Palmin 38 pisteen suonenveto ja Daniel Mullingsin 20 pistettä avittivat asiaa Aatu Kivimäen 23 pisteestä huolimatta. Sen jälkeen Vilpas on poistunut parketilta kymmenen kertaa peräkkäin kotivoittajana. Tällä kaudella itäsuomalaiset ovat olleet Korisliigan vähiten pisteitä tekevä joukkue 77.0 pisteen keskiarvolla ja se pistää palloa radalle enemmän kuin muut kaaren takaa eli 34.8 yritystä peliä kohti. Katajan kokoonpano ratkeaa huomenna.

Vilpas lähtee hakemaan kauden avausvoittoaan Salohallista. Aiemmat yritykset KTP Basketia ja Karhubasketia vastaan päättyivät viime hetkien ohiheittojen myötä tappioihin. Varakippari Juho Nenoselle Kataja-ottelu on Korisliigassa numero 702. Tasasataluku tuli täyteen Nokian voittopelissä ja Nenonen on enää yhdeksän ottelun päässä Ilpo Jalosesta eniten Vilppaan paidassa pelatuissa otteluissa. Kautta aikojen liigatilastoissa Nenonen on sijalla kuusi ja viitosena oleva Kari-Pekka Klinga on kymmenen ottelun päässä.

Tällä kaudella 202-senttisellä Hongan kasvatilla on mahdollisuus nousta jopa nelossijalle, jota pitää hallussaan Jarkko Tuomala 731 ottelulla. Eniten liigapelejä on pelannut Seagullsin Timo Heinonen 981 takanaan Antero Lehto 867 ja Bojan Sarcevic 744.

Hyvä uutinen on se, että Karhu-pelissä polveaan kolhinut Riku Laine on ollut kontaktitreeneissä tämän viikon ja pääsee näillä näkymin tositoimiin lauantaina. Vilppaan tilastokärjet ennen ottelua ovat pisteissä Teemu Suokas (15.4), levypalloissa Luukas Vaara (5.0) ja syötöissä Suokas (4.0). Vilppaan kokoonpano ratkeaa huomenna.

Salon Vilpas-Kataja Basket lauantaina Salohallissa kello 17:00. Otteluisäntänä Länsirannan hammaslääkärit. Tervetuloa juhlistamaan Roope Ahosen iltaa!