2023Artikkelit
Viime maanantaina saimme Salon Vilppaassa vahvistuksen uutiselle, jota oli aavisteltu jo jonkin aikaa. Pitkän korisuran Suomessa ja ulkomailla tehnyt Roope Ahonen ilmoitti instagramin välityksellä pistävänsä koristossut naulaan huipputasolla. Salon Vilpas haluaa kiittää omaa kasvattiaan niistä upeista vuosista, jotka hän on ylpeästi rakasta seuraansa edustanut - niin junioreissa kuin edustusjoukkueessakin. Tätä pitkää ja värikästä polkua on hienoa muistella ja Vilpas järjestää Ahosen kunniaksi pienimuotoiset juhlat lokakuussa Vilpas - Kataja Basket -ottelun yhteydessä. Sitä odotellessa kiitokset yhteisistä vuosista, Roope!

Nuori Ahonen oli jo poikavuosina harvinainen lupaus, joka valittiin Vilppaan paidassa 16-vuotiaiden SM-sarjan vuoden pelaajaksi kaudella 2005-2006. Saman kauden lopulla Vilppaan valmentaja Pasi Järvinen nosti Ahosen miesten rinkiin ja nuorukainen pääsi kahdessa ottelussa haistelemaan I divisioonan tuulia. Wartti Basketia vastaan syntyi kaksi pistettä ja Helsingin Visaa Ahonen rokotti kahdeksalla pinnalla.

Se oli kuitenkin vasta alkua, sillä seuraavalla kaudella Ahonen pelasi Vilppaassa divaria jo isoilla minuuteilla herättäen kiinnostuksen myös SM-tasolla.17-vuotiaana Ahonen pakkasi matkalaukkunsa ja siirtyi Helsinkiin ToPon SM-miehistöön ja näin pitkä matka kohti Eurooppaa oli alkanut. Kilometrejä kertyi mittariin kahden kauden ajan Ruotsissa (Solna, Borås) ja Kreikassa (Kolossos Rodos) sekä neljän ikimuistoisen kauden ajan Espanjan lämmössä (Ourense, Oviedo, Breogan) ennen paluuta kasvattajaseura Vilppaaseen kesällä 2021. Ruotsin reissulta mukaan tarttui myös nykyinen vaimo, Alexandra.

– Haikeat on tunnelmat, mutta Roopen kannalta ihan ymmärrettävä päätös. Jatkuva kipujen kanssa painiminen on käynyt raskaaksi ja nyt toivotetaan seuran kaikkien aikojen menestyneimmälle kasvatille nautittavia eläkepäiviä huippukoriksen ulkopuolelta. Omat fiilikset ovat hieman kaksijakoiset, koska päätimme Roopen kanssa jo aikoja sitten, että reissaaminen loppuu molemmilta yhtä aikaa. Roope naulaa pelikengät pukukopin seinään ja minä siihen viereen pikkutakin. Roopen ura huipputasolla päättyy, mutta itse olen vielä jatkamassa Vilppaan korismiehistön mukana. Uskon, että Roope ymmärtää ja anteeksiantaa lupauksen rikkomisen, toteaa Ahosen uraa pikkupojasta lähtien seurannut joukkueenjohtaja Keijo Poutiainen.

33-vuotiaan Ahosen uraa on helppo käsitellä myös otteluiden valossa. Korisliigassa 291 ottelua, I divisioonassa 49, Ruotsissa 77, Kreikassa 54, Espanjassa 101 ja kun listaan lisätään 29 matsia VTB-liigassa, ne antavat perspektiiviä komeaan uraan. Kruununa on tietysti edustukset maajoukkuepaidassa, jossa Roope pääsi esiintymään 55 kertaa ja mukaan mahtui kahdet EM-kisat 2013 ja 2015.

Vaikka Suomen mestaruudet jäivätkin Ahoselta saavuttamatta, käteen jäi kaksi SM-hopeaa (Bisons, Vilpas) ja kaksi Suomen cupin hopeaa (ToPo, Vilpas). Mieleen painuvimpia hetkiä Ahosen uralla ovat varmasti Espanjan kakkosliigan mestaruus ja nousu ACB-liigaan Breoganin paidassa sekä Vilppaan nuoren joukkueen nostaminen takaisin Korisliigaan keväällä 2009 Karkkilan huutomyrskyssä. Nykyään Salon Pajulassa asusteleva Ahonen pelasi nousun jälkeen Vilppaassa Korisliigaa 122 ottelun verran isoilla minuuteilla ja lähes 13 pisteen keskiarvoilla ennen siirtymistään ulkomaan kentille.

Salon Vilpas kunnioittaa kaikkien aikojen menestyneimmän oman kasvattinsa Roope Ahosen uraa nostamalla hänen paitansa Salohallin kattoon lauantaina 28.10. kotiottelussa Kataja Basketia vastaan. Kyseinen ottelu ristitään samalla ”Roope Ahosen illaksi”. Illan tarkempi ohjelma julkaistaan myöhempänä.