2023Otteluraportit
Pohitullissa pelattiin keskiviikkona vauhdikas ja viihdyttävä liigapeli, joka päättyi Korihaiden 81-72 (45-39) voittoon. Se tarkoittaa, että mainiosti kautensa aloittanut Korihait nousi ainakin hetkellisesti Korisliigan piikkipaikalle eikä vastaavaa herkkua ole saatu nauttia Uudessakaupungissa pitkään aikaan. Ottelun hahmoksi nousi Korihaiden sentteri Javion Ogunyemi, joka haki 22 pisteen ohella huimat 19 levypalloa kesyjen salolaisten keskeltä. Joukkueilla on nyt edessä kymmenen päivän treenitauko. Korihait kohtaa Kobrat ensi viikon perjantaina vieraissa ja Vilpas Katajan lauantaina kotonaan.

Vilppaalle vierailu Pohitulliin toi kauden ensimmäisen vierastappion ja käsikirjoitus oli sille kovin tyypillinen. Avausjakso meni täysin vihkoon ja Korihait päästettiin 13 pisteen taukojohtoon 26-13. Kotijoukkue jyräsi Ogunyemin yhdeksän pisteen ja kuuden levypallon johdolla ensimmäiset seitsemän minuuttia 20-6 ennen kuin Vilpas otti ensimmäisen aikalisänsä. Vieraiden kolmoset kolisivat tuolloin rautoihin 0/5 ja Korihaille tarjoiltiin toisen yrityksen pinnoja heikon sulkupelin vuoksi yhdeksän. Avausjakson ainoasta kolmosesta (1/8) vastasi Teemu Suokas.

Lapualla viime kaudella pelannutta Ogunyemiä on pakko ihastella. 206-senttinen sentteri ei ole superatleettinen, mutta tekee kentällä oikeita asioita. Alkukausi on kulkenut 21.2 pisteen ja 10 levypallon keskiarvoilla ja etenkin hyökkäyslevypalloissa Sienan yliopiston kasvatti on ollut vahva (4.4). Vilppaan parhaat kategoriassa ovat Luukas Vaara (1.8) ja DeAndre Dishman (1.4). Lisäksi Ogunyemin kahden pisteen onnistumisprosentti on häikäisevä 79.3%. Kun vierellä rymistelee 208-senttinen Mikael Aalto, Korihaiden sisäpeli on erinomaisissa käsissä.

– Kaveri työskenteli kovemmin, haki 20 hyökkäyslevypalloa, voitti 90% fifty-fiftypalloista ja malttoi liikuttaa palloa vapaalle jätkälle. Levypallopelaaminen ei ole pelkästään isojen miesten tehtävä, sillä puolet Korihaiden hyökkäyspään levypalloista tuli kolmen sekunnin alueen ulkopuolelta. Se ärsyttää, ettei levypallotilanteissa anneta sitä ensimmäistä iskua ja oletetaan asioita. Kaveri tulee ja lyö meitä otsaan pelaamalla kovempaa. Saatiin ihan sitä, mitä ansaittiin, harmitteli päävalmentaja Jussi Savolainen pressissä.

 

 

Ja levypallopelaamiseenhan Pohitullin ottelu kulminoitui. Vilpas heitti koko ottelussa kakkoset (51.7%) ja kolmoset (37.5%) paremmalla tarkkuudella, mutta hävisi levypallotaiston murskaavasti 49-30. Ero näkyi selvimmin hyökkäyspään irtopalloissa, joita Korihait haki Ogunyemin (9) johdolla 20, Vilpas vaivaiset kuusi. Kotijoukkue rokotti Vilppaan kahdeksasta menetyksestä 17 pistettä ja toisen yrityksen pinnoja kertyi 26. Taistele siinä sitten voitosta.

Toinen jakso muutti ottelukuvan hetkellisesti. Vilpas alkoi vihdoin osua kaarelta ja erityisesti Tavon King oli liekeissä. Avauskympillä takamies otti kaksi ohiheittoa, mutta ranne lämpeni toisella jaksolla 16 pisteen arvoisesti. Viidestä kolmosestaan King upotti neljä ja Vilpas kavensi kotijohdon kuuteen pisteeseen 45-39 Travis Jocelynin osuttua kaaren takaa viime sekunnilla.

 

 

– Meiltä erittäin hyvä alku puolustuksellisesti ja saimme otettua Vilppaalta pois paljon asioita hyökkäyksestä. Toisella jaksolla he pääsivät peliin mukaan kolmosillaan, totesi hailuotsi Darko Mihajlovic.

Kolmannella kympillä (13-11) ei korijuhlaa vietetty ja Mikael Aalto otti neljännen virheensä teknisenä. Päätösjaksolle mentiin numeroista 58-50, Korihait oli noukkinut 15 hyökkäyslevyä ja King jäi nyt ilman pisteitä. Viimeisellä jaksolla Vilpas nousi neljän minuutin kohdalla Hensonin kolmosella kolmen pisteen päähän 66-63, mutta sen lähemmäksi ei enää päästy. Loppuhetket kotijoukkue pelasi fiksusti eikä voittajasta jäänyt epäselvää.

– Voitosta taistellessa teimme oikeita ratkaisuja. Bojan upotti kovia heittoja ja Javion haki irtopalloja laittaen ne sisään. Nyt on edessä kymmenen päivän breikki enkä ole mikään pitkien taukojen ystävä. Jatkamme seuraavaksi Lapualla, päätti Mihajlovic pressin.

Javion Ogunyemin (22/19) panos voitossa tulikin jo selväksi, mutta oman osansa ansaitsevat myös tilastorivin 14/5/4 tehnyt Bojan Sarcevic, ottelua vahvasti ratkonut Travis Jocelyn (15/3) sekä neljä kolmosta säkittänyt Wesley Person Jr (16/2/6). Härkämäinen Aalto (8/2) oli virhevaikeuksissa ja pelasikin vain reilut 12 minuuttia.

Vilppaan parhaana palkittiin jälleen kerran hienoa kautta pelaava Teemu Suokas (17/4/5). Tavon Kingin (21/2) esitys oli samaa vuoristorataa kuin koko joukkueen. Ajoittain loistava (toinen kymppi), ajoittain katastrofaalinen (kolmas kymppi). Paljon parjattu DeAndre Dishman (12/6) pelasi ansaitusti kauden suurimmat minuuttinsa ja levypalloja karsastava Djimon Henson (13/1) osui kolmesti kaaren takaa. Tyree Eady (6/2) voisi olla aktiivisempi hyökkäyspäässä, potentiaalia kyllä löytyy. Suokasta lukuun ottamatta Vilppaan kotimainen osasto jäi Vakka-Suomessa statistin rooliin. Luukas Vaara keräsi sentään tehot 3/4, mutta milloin viimeksi joukkueen kokenein selkäranka Mikko Koivisto (0/2) – Juho Nenonen (0/2) on jäänyt ilman pisteitä kymmenellä heittoyrityksellä? Never.

 

 

Otteluiden alut ovat olleet Vilppaalle pelkkää tuskaa koko kauden. Mistä johtuu, päävalmentaja Savolainen?

– Viidestä pelistä ollaan aloitettu päin persettä ja siitä ollaan puhuttu! Onko kyse lämmittelystä vai peliin valmistautumisesta? Viidessä pelissä on kokeiltu neljää eri aloitusviisikkoakin. En osaa sanoa, totesi Savolainen.

Vilppaan saldo on viiden pelin jälkeen kaksi voittoa ja kolme tappiota ja kuuden parhaan joukkoon on kova tunku. Kymmenen päivän treenitauko on edessä ja salolaisia on askarruttanut kysymys, tuleeko joukkueeseen muutoksia. Pelaajamarkkinat ovat parhaillaan erittäin vaikeat eli Suomen hinnoissa tyhjää täynnä. Suurin muutos pitääkin tapahtua joukkueen sisällä. Hyökkäyspelaaminen ei ole ollut riittävällä tasolla, sillä pallo jää liian usein takamiesten käsiin eikä löydä sisälle. Parannettavaa varmasti löytyy. Ukissa paljon kaivattu puolustuksen pallonpaine oli jo selvästi parempaa, mutta suurin ongelma tuntuu olevan se käsiin jäävä levypallojen määrä.
Vajaat 20 minuuttia pelaava Luukas Vaara on salolaisten tilastoykkönen viidellä irtopallolla ja se on kaikista liigajoukkueista alhaisin määrä. Jos katsotaan joukkueiden levyrikärkiä, lista näyttää seuraavalta: Seagullsin Ohams 14.0, Pyrinnön Ceaser 12.3, Biisoneiden Brooks 11.3, Karhun Ellison 10.3, Korihaiden Ogunyemi 10.0, BC Nokian Richardson 9.8, Katajan Sibande 9.7, Kotkan Rand 8.3, Kouvojen Lindo 7.8, Kobrien Buffen 7.3 ja Lahden Planutis 5.8.

Vilppaan levypallot Vaaran jälkeen ovat jakaantuneet: Eady 4.4, Dishman 4.2, Laine 4.0, Suokas 3.2, Nenonen 3.0, King 2.6, Koivisto 1.8, Mäkynen 1.0, Henson 1.0. Joukkueena vain Lahti Basketball (31.8) on Vilppaan (33.0) takana. Parannettavaa löytyy rutkasti.
Vilppaan seuraava peli on vasta ensi viikon lauantaina, jolloin FIBA Europe Cupin urakkansa tappiolla aloittanut Kataja Basket saapuu Salohalliin kello 17:00. Kyseessä on Roope Ahosen juhlapeli ja Vilpas kunnioittaa pitkän uran tehnyttä kasvattiaan nostamalla Ahosen paidan Salohallin kattoon. Kataja on aloittanut Korisliigan kolmella voitolla ja yhdellä tappiolla. Eurokenttien avauspeli Puolassa päättyi isokokoisen Legia Varsovan voittoon 85-62 ja pelit jatkuvat ensi keskiviikkona kotipelillä Romanian CSM CSU Oradeaa vastaan.

 

Artikkelin kuvat: Ville Vuorinen / Korisliiga