2023Otteluennakot
Kinkut, laatikot ja rosollit on sulateltu ja paluu Korisliigan arkeen tapahtuu kahden kierroksen aloituksella. Torstaina pelataan täysi kuuden ottelun kierros ja Salossa iskevät yhteen paikallisderbyssä kello 18:30 Vilpas ja Korihait. Korihait saa Salohalliin taakseen bussilastillisen faneja, joten odotettavissa on kiihkeä ilta Pormestarinkadulla. Kierroksen muut otteluparit ovat Pyrintö-Seagulls, KTP Basket-Bisons, Kobrat-Lahti Basketball, Karhubasket-Kouvot sekä BC Nokia-Kataja Basket. Liigapelit jatkuvat heti lauantaina ja silloin Vilpas matkustaa kauden pisimmälle reissulleen Joensuuhun.

Uudenkaupungin Korihait on vuosikausia totuttu näkemään sarjataulukon pohjilla, mutta tällä kaudella Vakka-Suomessa ovat puhaltaneet uudet tuulet. Perinteikkäässä Pohitullissa on palattu hienoon tunnelmaan ja haiparvella on koossa seitsemästä kotiottelusta viisi voittoa. Vieraspisteet Uusikaupunki Areenalta ovat matkanneet vain Nokialle ja Joensuuhun. Ihan jokapäiväistä ei ole ollut joukkueen vieraspelaaminenkaan, sillä Korihait on raapinut seitsemästä pelistä neljä voittoa bussikeikoilta. Ne ovat irronneet Loimaalta, Lahdesta, Kotkasta ja viimeisin Kauhajoelta. Se tarkoittaa sarjataulukon neljättä sijaa ja bonuksena tuli paikka Suomen cupin Final Four -lopputurnaukseen 19.20. tammikuuta.

Illan joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kolmesti. Treenipeleissä mentiin voitoin 1-1, mutta Korisliigassa Korihait oli lokakuussa parempi kotonaan 81-72 eli Vilppaan pitäisi voittaa torstaina kymmenellä pisteellä ollakseen keskinäisissä peleissä edellä. Pohitullissa Vilpas aloitti ”normaalisti” eli avauskymppi kotijoukkueelle 26-13 ja siitä on aina hankalaa nousta. Javion Ogunyemi (22/19) oli kentän kuningas molemmissa päissä kenttää ja Vilpas oli erityisen pehmeä oman pään levypalloissa. Korihait teki huimat 26 pistettä toisen yrityksen heitoista.

Mikä sitten on muuttunut tällä kaudella Korihaiden leirissä? Itse asiassa ei paljonkaan. Se palkkasi kesällä penkin päähän Loimaalta tutun Darko Mihajlovicin ja sai sorvattua tärkeät jatkosopimukset Bojan Sarcevicin ja Mikael Aallon kanssa. Sille pohjalle on ollut hyvä rakentaa ja Joni Herrala sekä Thomas Vehmanen tuovat apua takakentälle. Suurin muutos Ukissa tehtiin vahvistusrintamalle. Kaikki neljä amerikkalaista ovat jo aiemmin pelanneet ammattilaiskentillä ja jokainen palanen sopii mainosti coach Mihajlovicin palapeliin. 206-senttinen Ogunyemi (16.9/9.4) on ollut haiden tehomies, mutta hyvää jälkeä ovat tehneet myös Wesley Person Jr (14.1/2.1), Jalen Jackson (13.6/3.7) sekä Travis Jocelyn (12.5/5.0).

Korihait on koko liigan tarkin joukkue kakkosissa (56.8%) ja pisteitä se on tehnyt kolmanneksi eniten liigassa eli 88.5 pinnaa peliä kohti. Tehokkaampia ovat olleet vain Seagulls ja Kouvot. Parannettavaa on jäänyt levypallopelaamiseen (38.2) sekä pallosta huolehtimiseen. Korihait on menettänyt palloa enemmän kuin muut eli 15.2 kertaa matsissa.

Entä Vilpas? Muutoksia kokoonpanoon ei ole lähdetty tekemään JJ Overtonin tulon jälkeen. Japanissa alkukauden pelannut Overton onkin noussut viidessä pelaamassaan ottelussa Vilppaan parhaaksi pistemieheksi (16.8) ja eniten rikotuimmaksi pelaajaksi. Vilppaan muut tilastokärjet ovat peliminuuteissa Tyree Eady (27:53) ja riistoissa (1.8), levypalloissa DeAndre Dishman (5.3) ja syötöissä Teemu Suokas (4.6). Heittoprosenteissa tarkimpia ovat Riku Laine (2p 58.8%), Tyree Eady (3p 46.3%) sekä Mikko Koivisto (vaparit 95.7%).

– Joulutauko taputeltu ja ryminällä takaisin peleihin! Viimeksi kun kohdattiin Korihait, he antoivat meille opetuksen pelikovuudesta ja tilanteiden loppuun asti pelaamisesta. Nyt on meidän aika määrittää tempo ja olla se aktiivisempi joukkue, toteaa Jussi Savolainen.

Vilpas Salohallissa: 1 Suokas, 2 Dishman, 3 Eady, 4 Koivisto, 7 Nenonen, 10 Mäkynen, 11 Rönnholm, 12 King, 13 Juntunen, 20 Vaara, 21 Laine, 22 Overton.

Korisliigassa mennään toista kierrosta ja sitä on jäljellä kahdeksan ottelun verran ennen jakoa ylempään ja alempaan jatkosarjaan. Helsinki Seagulls (13/1) porskuttaa vakuuttavasti kohti runkosarjan ykköstilaa. Ainoan tappion se kärsi lokakuussa Kotkassa ja stadilaisilla on koossa kymmenen ottelun voittoputki. BC Nokia on ainoa kymmenen voiton joukkue ja yhden voiton vähemmän ovat napanneet Vilppaan tämän viikon haasteet Kataja Basket sekä Korihait. Kauhajoki on saanut uutta ryhtiä tekemiseen ja se on neljän voiton putkessa noussut jo viidenneksi, toki yhden ottelun enemmän pelanneena. KTP Basket (8/6) on edelleen jatkosarjaviivan yläpuolella ja sen päänahkaa havittelevat lähimpänä Kouvot (7/7) sekä Vilpas (7/7).

Joulutauolla nähtiin muutoksia kokoonpanoihin. Tampereen Pyrintö palkkasi riveihinsä loppukaudeksi 207-senttisen Ilmari Toikkasen, joka pelasi Tanskan Svendborgissa 13 ottelua tehoilla 4.5/3.2. Joensuun Kataja Basket hankki Kreikkaan (Maroussi BC) lähteneen Nike Sibanden tilalle Korihaista tutun 31-vuotiaan Richaud Packin. Takamies-laiturilla on kokemusta Suomen lisäksi Kyprokselta, Espanjasta, Itävallasta, Israelista ja Kreikasta. Marraskuussa loukkaantunut Pack ehti pelata Aris BC:n riveissä kaksi ottelua ennen siirtymistään Joensuuhun. Lahti Basketball teki jo ennen joulua sopimuksen G-liigassa pelanneen 196-senttisen Christian Terrellin kanssa, joka korvaa Lahdessa Bobby Planutisin.

Salon Vilpas – Uudenkaupungin Korihait Salohallissa torstaina kello 18:30. Koris on parasta paikan päällä ja huudetaan porukalla Vilpas kauden kahdeksanteen voittoon! Otteluisäntänä aurinkosähköön erikoistunut Sons of Solar, joka jakaa omalla pisteellään energiajuomia sekä ämpäreitä. Heittokisassa mahdollisuus voittaa sähköpotkulauta. Tervetuloa!