2024Otteluennakot
Korisliigan runkosarja näyttää parhaat puolensa lauantain päätöskierroksellan , jolla jännitys on käsin kosketeltavissa neljällä eri paikkakunnalla. Seagulls, BC Nokia ja Kataja Basket voivat lähteä lauantain kierrokselle varma ylemmän jatkosarjan paikka taskussaan, mutta Uudessakaupungissa, Kauhajoella, Salossa ja Kouvolassa panokset ovat huipussaan. Viidestä joukkueesta kaksi jää alempaan jatkosarjaan ja vahvimmilla olevan Vilppaan päätöspeli osuu Salohalliin, jonne saapuva Lapuan Kobrat omaa vielä ohuen sauman ylempään jatkosarjaan.

Voisi kuvitella, että lauantaina kuudella pelipaikkakunnalla yleisöä nähdään normaalia enemmän. Kertoimenlaskijat ovat laskeneet Veikkauksen kertoimien mukaan prosentit ylemmän jatkosarjan paikoista kisaaville ja Vilpas lunastaa paikkansa sinne 95.5 prosentin todennäköisyydellä. Se tarvitsee kotivoiton Kobrista ja sillä irtoaa varmuudella neljäs sija. Kolmosruutuunkin on vielä saumaa, mutta se edellyttää Katajan kotitappiota Lahdelle. Pahin skenaario Vilppaan kannalta on se, jossa Kobrat hakee Salohallista vierasvoiton ja Kauhajoki, Kouvot sekä Korihait voittavat omat ottelunsa. Se tietäisi Vilppaan kauden jatkumista alemmassa jatkosarjassa. Tälle vaihtoehdolle arvoksi on laskettu 4.5%.

Toiseksi parhaan todennäköisyyden saa Karhubasket (79.8%), jolle riittää kotivoitto Pyrinnöstä. Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se, että vierasvoitolla otteitaan parantanut Pyrintö voi ohittaa sarjataulukossa KTP:n ja nousta sijalle yhdeksän. Kouvolan Kouvojen todennäköisyys ylempään on 67.6%, mutta sen on pakko voittaa Mansikka-aholla Bisons. Muuten Kouvojen kausi jatkuu varmuudella alemmassa jatkosarjassa. Eikä sekään yksin riitä, koska Kouvot tarvitsee lisäksi muiden (Seagulls, Pyrintö) apua.

Prosenteissa heikoimmilla on Korihait (55.5%), mutta sen kohtalo on omissa käsissä. Mikäli se voittaa Pohitullissa Seagullsin, paikka ylemmässä on varma. Jos Korihait häviää ja Kauhajoki sekä Kouvot voittavat omat ottelunsa, alempi jatkosarja kutsuu. Lapuan Kobrien ainoa sauma ylempään kastiin (1.6%) on vierasvoitto Salosta ja samaan aikaan Kauhajoen ja Karhun on hävittävä omat ottelunsa. Lauantaina hieman ennen seitsemää ollaan paljon viisaampia.

Vilpas ja Kobrat ovat kohdanneet tällä kaudella kertaalleen. Marraskuun lopulla Vilpas haki maukkaan 66-76 vierasvoiton Lapuan Urheilutalolta ilman Mikko Koivistoa ja silloin ottelu ratkesi Vilppaan hyvään hyökkäyslevypallopeliin (21) ja Tavon Kingin (25) kuumaan käteen kaaren takana (7/10). Lisäksi Vilpas puolusti Kobrat 23 menetykseen ja juoksi niistä 26 pistettä. Lauantaina Koivisto on mukana, mutta Teemu Suokas puuttuu edelleen kokoonpanosta. Se korostaa kovaan vireeseen päässeen Tavon Kingin roolia ykköspaikalla.

Vilpas on voittanut kotipelistään puolet, Kobrat kymmenestä vieraspelistä neljä. Joukkueet ovat kohdanneet liigatasolla 38 kertaa ja niistä 26 on päättynyt Vilppaan voittoon. Samassa suhteessa (7/3) on menty myös viimeiset kymmenen peliä.

– Jännittävä viimeinen kierros tiedossa monella paikkakunnalla. Meillä on avaimet omissa käsissä ja voitolla olemme varmasti ylemmässä jatkosarjassa. Meidän on oltava samalla sivulla molemmissa päissä kenttää ja voittaa taistelupallot tavoitteemme täyttymiseksi, kertoo Jussi Savolainen.

Vilpas lauantaina: 2 Dishman, 3 Eady, 4 Koivisto, 5 Poutiainen, 7 Nenonen, 11 Rönnholm, 12 King, 20 Vaara, 21 Laine, 22 Overton.

Kobrat on voittanut Vilppaan tavoin viidestä viimeisestä pelistään kolme ja tappiot ovat tulleet Karhuvuoressa KTP:lle 74-65 sekä viimeksi kotona BC Nokialle 68-76. Se on joutunut pelaamaan viimeiset kolme ottelua ilman laituri KJ Buffenia (16.0/7.3). Kobrien toiseksi tehokkain pelaaja loukkasi nilkkaansa Kotkassa ja on ollut sivussa peleistä lähes kuukauden. Pelaako Buffen Salossa, se nähdään lauantaina. Myöskin Kotkassa loukkaantunut Joonas Lehtoranta oli mukana jo Nokia-pelissä.

Lapuan ykköstykki on takamies Taz Sherman (19.2/2.8), joka on heittänyt vähintään 30 pistettä neljässä pelissä. Shermanin kausiennätys on 43 pistettä Kouvoja vastaan. Levypalloissa kärkenä on 211-senttinen Theo Akwuba (11.2/9.7) ja kun päälle laitetaan ulottuvan sentterin 2.8 torjuntaa per peli, Kobrien korin läheisyydessä kannattaa olla varovainen. Anthony Roberson (13.5/6.4) on pelannut hyvän kauden ja Antto Nikkarisen 5.9 syöttöä ei tule yllätyksenä kenellekään. Kolmen pisteen kaarelta löytyy tulivoimaa Joona Tuomalan (9.2/2.8) ja Juho Lehtorannan muodossa.

Kobrat on tehnyt vähiten pisteitä liigajoukkueista (81.6), mutta on torjunnoissa liigan ykkönen (5.7). Vilppaan parhaat avut löytyvät menetysten vähyydessä (10.4) sekä kolmen pisteen kaarelta, jolla se on liigan tarkin (38.8%).

Salon Vilpas – Lapuan Kobrat Salohallissa lauantaina kello 17:00. Katsomoravintola Hook Corner on auki, otteluisäntänä on Eläinklinikka EHYT ja Länsirannan hammaslääkärit palkitsevat tuttuun tapaan kotijoukkueen syömähampaan. Tervetuloa kannustamaan Vilpas ylempään jatkosarjaan!