2023Artikkelit
Korisliiga käynnistyy lauantaina viidellä otteluparilla ja kuudes kaksikko Korihait-Karhubasket aloittaa urakkansa vasta tiistaina. Mestarisuosikkeina uuteen liigakauteen lähtevät viime kauden finalistit Helsinki Seagulls ja Kauhajoen Karhubasket. Kauhajoki on Kataja Basketin ohella mukana myös FIBA Europe Cupissa. Tulevalle kaudelle iso liuta pelaajia on löytänyt pelipaikan ulkomailta ja se näkyy liigajoukkueiden kokoonpanoissa. Aloitetaan kauden esittely viime kauden mitalipeleihin selvinneistä joukkueista.

Se on tietysti hieno asia, että suomalaisten pelaajien arvostus on nousussa, mutta lista lähtijöistä on tällä kertaa normaalia pitempi: Osku Heinonen, Ville Tahvanainen ja Antti Kanervo pakkasivat laukkunsa Islantiin, Henri Kantonen ja Daniel Dolenc Liettuaan, Severi Kaukiainen Slovakiaan, Perttu Blomgren Sloveniaan, Ilmari Toikkanen Tanskaan, Mikael Jantunen Ranskaan, Mikael Laihonen Puolaan, Trey Niemi Italiaan ja Valtteri Mervola Saksaan. Kun listaan lisätään USA:ssa pelaavat ja jo aiemmin Euroopan kentillä nähdyt Sasu Salin, Elias Valtonen, Aatu Kivimäki, Alexander Madsen, Murphyn veljekset Erik ja Alex, Remu Raitanen, Max Besselink ja Ilari Seppälä, suomalaisten määrä ulkomaiden sarjoissa on suurempi kuin koskaan.Sopimuksettomassa tilassa ovat tällä hetkellä ainakin Edon Maxhuni, Jacob Grandison, Mubashar Ali, Joonas Lehtoranta, Hannes Pöllä ja Panu Peltokangas. Kun vielä Roope Ahonen päätti pitkän uransa ja sama kohtalo lienee Henri Ventoniemellä, aukkoja paikattavaksi on paljon.

Virta toisin päin on ollut leppoisampi, sillä Korisliiga houkutteli kesän aikana Suomeen seitsemän paluumuuttajaa: Shawn Hopkins ja Topias Palmi siirtyivät Romanian Craiovasta Kauhajoelle, Luukas Vaara palasi Ranskasta Vilppaaseen, Aapeli Alanen Islannista Kouvolaan, Thomas Murphy NCAA:sta sekä Fiifi Aidoo Norjasta Nokialle ja Lauri Kallio USA:sta Loimaalle.

Vesa Vertio suurempiin saappaisiin Helsingissä

Syksyn treenipelit antavat aina osviittaa joukkueiden iskukyvyistä, mutta tänä syksynä tuntuu siltä, että liigaryhmät ovat pelanneet harkkamatseja aiempia vuosia säästeliäämmin. Aloitetaan tulevan ennakointi mestaruutta puolustavasta Helsinki Seagullsista, joka pelasi kolme treenipeliä. Ensimmäisessä se pyöritti 59-94 voiton I divisioonaan pudonneesta Hongasta, toisessa kaatoi Kisahallissa Joensuun Kataja Basketin 100-69 ja kärsi 80-75 tappion Tallinnassa Kalev/Cramolle.

Merilokit mestaruuteen luotsannut Jussi Laakso jätti valmennusvastuun Vesa Vertiolle, jolle avuksi löytyi Kimmo Kujansivu Kotkasta. Uusina lokkeina nähdään Tampereelta siirtynyt Tomas Pihlajamäki, Lahdesta palannut Ricky Waxlax sekä nuoret Tuukka Härsilä ja Lenni Hervola. Rene Rougeau aloittaa jo viidennen kautensa Korisliigassa ja 198-senttisen veteraanin palkintokaapista löytyy SM-kultaa jokaiselta Suomen vuodelta – kolme Kauhajoelta ja viimeisin Kisahallista. Yli 2000 pinnaa ja yli tuhat levypalloa Korisliigassa kertoo kaiken oleellisen Nevadan yliopiston kasvatista.

Vertion muun ulkomaalaisryhmän muodostaa takamies Qua Grant, laituri Shavon Coleman sekä sentteri Chuba Ohams. Ikinuori Timi Heinonen saa tällä kaudella huikeat 1000 liigapeliä täyteen ja kun vierellä nähdään mm. Okko Järvi ja Lassi Nikkarinen, mestaruuden uusiminen ei ole tuulesta temmattu idea. Seagulls lähtee kauteen liigan toiseksi suurimmalla budjetilla. Kokoonpanosta ovat poistuneet Antti Kanervo (Stjarnan), Markus Rautasalo (ToPo) sekä nuoret Leevi-Matias Taimela (TuNMKY) ja Thomas Rönnholm (Vilpas).

Karhubasketilla takana tapahtumarikas kesä

Keväällä FIBA Europe Cupissa mainetta niittänyt Kauhajoen Karhubasket jäi lopulta Korisliigassa hopealle, joten nälkää riittää taatusti kevään mestaruusjahdissa. Kauhajoki lähtee kauteen selvästi suurimmalla budjetilla ja Karhulauman kausi alkoi virallisesti Mestarien liigan karsinnoissa Turkin Antalyassa kangerrellen. Israelin Ness Ziona lähetti heti avauspelissä kauhajokiset kotimatkalle tylyin lukemin 56-92, joten Karhubasketin eurotaival jatkuu tutussa FIBA Europe Cupissa.

Kesä on ollut Pohjanmaalla tapahtumarikas, sillä kolme maajoukkuemiestä lähti ulkomaille. Mielenkiintoista nähdä, miten Karhubasket kestää trion menetyksen.
Janne Koskimies jatkaa päävalmentajana ja menetetyn kolmikon paikkaajiksi hankittiin Romanian Craiovasta kaksi maajoukkuemiestä eli Topias Palmi ja Shawn Hopkins. Uusina miehinä lakeuksilla nähdään myös Eemi Luukkonen (Lahti) ja Oliver Kanden (JBA). Pitkäaikainen luottomies Cameron Jones päätti uransa ja ulkomaalaiskiintiössä nähdään takamies Tahj Eaddy, laituri Malik Ellison sekä sentterit Horace Spencer ja Chris Brandon. Perinteistä viidettä vahvistusta ei ole hankittu, ainakaan toistaiseksi. Kokoonpanosta ovat poistuneet Severi Kaukiainen (Patriot Levice), Henri Kantonen (Mazeikiai), Daniel Dolenc (Mazeikiai), Teemu Suokas (Vilpas) ja Miikka Marttinen (KTP).

Treenipelejä Karhu pelasi kuusi ja niissä keskityttiin vain ulkomaalaisiin vastustajiin. Ruotsissa Södertälje kaatui 61-85, mutta Norrköpingilta tuli takkiin 94-90. Omalla IKH Areenalla Karhu pelasi kahdesti Jämtlandia vastaan. Avauspeli päättyi 72-76 tappioon, mutta toisesta irtosi selvä 74-53 voitto. Pelireissu Suomenlahden eteläpuolelle Tallinnaan ei mennyt putkeen, sillä Kalev/Cramo löi kauhajokiset selvin numeroin 91-59 ja 88-60.

Kataja Basket karsii kotonaan FIBA Europe Cupissa

Joensuulaiset voittivat viime kaudella kaksi mitalia, kun liigapronssin ohella itäsuomalaiset veivät nimiinsä myös Suomen cupin. Tavoilleen uskollisena Kataja Basket lähtee mukaan myös FIBA Europe Cupiin, jonka karsintaturnausta se isännöi Motonet Areenallaan ensi viikolla. Joensuuhun saapuvat Bulgarian BC Chernomorets ja ruotsalainen Borås Basket ja turnauksen voittaja jatkaa suoraan lohkovaiheeseen. Lisäksi parhaille lohkokakkosille avautuu mahdollisuus jatkoon.

Petri Virtanen jatkaa päävalmentajana ja joukkueen runko säilyi varsin ehjänä. Tuomas Hirvonen, Thomas Tumba, Sebastian Lindberg ja Teemu Knihtinen jatkavat Joensuussa ja mielenkiinnolla seurataan, miten Henri Permannon (Kouvot) ura jatkuu vaikean loukkaantumisen jälkeen.

Ulkomaalaisosastolla Amanze Egekeze teki paluun Kataja-paitaan ja sentteri Devin Thomas tuo kokemusta ryhmään. Takamies Grant Singleton ja laituri Nike Sibande aloittelevat ammattilaisuraansa, samoin kuin vitosjenkkinä pelaava Vatangoe Donzo. Pronssijoukkueen kokoonpanosta poistuivat Tomi Lommi (KTP) ja Joona Tuomala (Kobrat). Kataja Basket pelasi kolme harjoituspeliä, joissa JBA kaatui 60-95, Nokialla tuli takkiin 63-56 ja Helsingissä Seagulls löylytti vieraita 100-69.

Vilppaalla vaikea preseason

Viime kevään pronssipelin hävinneen Vilppaan ensimmäisenä tavoitteena on varmistaa paikkansa ylemmässä jatkosarjassa ja jatkaa sitä kautta suoraan kevään pudotuspeleihin. Salolaisten preseasonille jäi paljon parannettavaa, sillä neljästä harjoitusottelusta Vilpas voitti vain yhden. Korihaiden kanssa voitot tasattiin 1-1 (Ukissa voitto 91-87 ja Salossa tappio 67-76) ja tappiot tulivat BC Nokialle (101-97) ja Kouvolan Kouvoille (92-95).

Jussi Savolainen aloittaa toisen kautensa päävalmentajana ja muu valmennusryhmä on tuttu viime kaudelta. Pelaajapuolella Vilpas vahvistui Kauhajoelta tulleella Teemu Suokkaalla, kaksi vuotta ulkomailla pelanneella Luukas Vaaralla ja Seagullsin Thomas Rönnholmilla. Ulkomaalaisia on pitkästä aikaa vahvuudessa vain neljä, sillä PeU Basket lähtee I divisioonaan puhtaasti kotimaisilla pelaajilla. Viime vuoden joukkueesta poistuivat uransa päättänyt Roope Ahonen, Sloveniaan lähtenyt Perttu Blomgren sekä Jyväskylään palannut Niilo Kärkkäinen.
Amerikkalaisista takamiehet Tavon King ja Djimon Henson ovat paljon tekemisissä pallon kanssa ja sentteri DeAndre Dishman sekä laituri Tyree Eady vähemmän. Kotimaisen perusrungon muodostaa edelleen pitkään Vilppaassa pelannut kolmikko Mikko Koivisto, Juho Nenonen ja Riku Laine.

Vilpas aloittaa kauden kotonaan lauantaina kello 17:00 KTP Basketia vastaan, toinen peli suuntautuu Pyynikille ja kolmannessa Karhubasket saapuu Salohalliin.

Seuraavassa ennakossa otetaan käsittelyyn muut kahdeksan liigajoukkuetta.