2024ArtikkelitOtteluraportit
Korisliigan pudotuspelit alkoivat perjantaina kahdella kotivoitolla ja yhdellä vierasvoitolla. Vilppaan kannalta ikävä asia oli, että se oli osana tuota jälkimmäistä. Seagulls kaatoi Kobrat 88-70 ja Korihait puolusti kotietuaan menestyksekkäästi ottamalla 95-74 voiton Katajasta. Kauhajoen Karhubasket otti pleijareiden ainoan vierasvoiton Vilppaasta 55-72 (26-28) ja kaappasi kotiedun itselleen. Joukkueet kohtaavat toistamiseen maanantaina Pohjanmaalla ja neljäs ottelupari aloitetaan tänään Nokialla.

Salohallin kamppailussa nähtiin kovaa ja rehtiä pudotuspelivääntöä, jossa tuomarit antoivat pelaajien painia ja pikkuhipaisuja ei vihelletty. Suurta heittojuhlaa ei 1466 katsojan edessä nähty ja etenkin kotijoukkueen osalta osumatarkkuus oli jäänyt alkuviikon treeneihin. Vilppaan tekemät 55 pistettä on seuran pienin pistemäärä liki kymmeneen vuoteen ja noin niukalla saaliilla on vaikea voittaa. Illan heittoprosentit kertovat olennaisen syyn avaustappiolle, sillä Vilpas osui kakkosensa 45,2% (14/31) ja kolmoset 21,9% (7/32). Kun vielä kymmenestä vaparista missattiin neljä, perjantaista ei jäänyt paljoa kerrottavaa lapsille.

Laadukkaista heittopaikoista homma ei jäänyt kiinni, mutta voittaakseen on osuttava. Avauskympillä (13-13) osumia ei kertynyt kummallekaan. Kauhajoki osui kerran kaaren takaa, Vilpas ei kertaakaan 11 yrityksestä. Toisella jaksolla Vilpas osui kaukoheitoista sentään 3/6 ja puoliajalle poistuttiin käsipallolukemista 26-28.

– Ensimmäinen puoliaika oli meiltä hyvä plus ja raikasta tekemistä. Meillä oli kuusi pelitilanneheittoa enemmän, pidettiin pallosta huolta ja huolehdittiin puolustuspään levypalloista. Eikä olisi ollut vääryys, jos olisimme johtaneet 10-15 pinnaa, mutta ne korit täytyy myös tehdä, pohti Jussi Savolainen.

Pitkän tauon jälkeen Kauhajoen Joona Hakamaa loukkasi ikävän näköisesti polveaan tasatilanteessa 34-34 ja karhukasvatti talutettiin pukukopin puolelle. Toivotaan, että vakavammalta vammalta vältyttiin. Siitä alkoi Vilppaan oma Via Dolorosa ja vieraat kirmasivat 0-14 runilla 34-45 johtoon. Karhubasket sai Vilppaan hyökkäämisen staattiseksi ja avausjakson pitkät syöttöketjut jäivät unholaan. Kun Topias Palmi ja Junior Madut osuivat kahdesti kaarelta sekä Kristian Sjölund ja Samuel Givens kertaalleen, alkutahdit ryöstöretkelle oli lyöty.

– Jos meillä oli tauolla kuusi heittoa enemmän ja pelin loputtua kuusi heittoa vähemmän, ei tarvitse hirveä fakiiri olla mistä se tulee. Menetettiin pallo kymmenen kertaa ja kaveri haki yhdeksän hyökkäysribaria. Se on 19 hyökkäysposessonia enemmän vastustajalle ja siinä oli toisen puoliajan kulminaatiopiste. Peli meni katkonaisella kolmannella jaksolla puskemiseksi, harmitteli Savolainen.

Kolmannen kympin jälkeen Kauhajoki johti 41-50 eikä Vilpas saanut missään vaiheessa sellaista flow-tilaa päälle, jolla vierasjohtoa olisi saatu kiinni. Kun JJ Overton taittoi nilkkaansa neljä minuuttia ennen loppua, viimeisetkin eväät oli syöty. Karhubasket pääsi kaunistelemaan voittonumerot 55-72 jopa ottelun luonnetta suuremmaksi ja nyt Vilppaan valmennusjohdon tehtävänä on löytää toimiva lääkitys maanantaiksi IKH Areenaan.

– Puolustukseen muutaman viilaus, varsinkin Palmin pallottomiin skriinihändäriäksöneihin. Videolta täytyy kurkata, mitä asioita voidaan löytää hyökkäyspäähän. Luottavaisin mielin ollaan lähdössä Kauhajoelle eikä suurempaan uudelleen järjestelyyn ole aihetta. Kun saadaan se sama ensimmäisen puoliajan yhdessä tekemisen fiilis maanantaiksi, lopputulos tulee olemaan hyvä, päätti Savolainen.

Kotijoukkueen onnistujat olivat harvassa eikä kukaan pelaajista päässyt plussalle +/- tilastoissa. Otteluisäntä Pihlajalinna palkitsi parhaana Tavon Kingin (12/3). Muut: JJ Overton 11/4, Teemu Suokas 9/3, Jacob Grandison 7/4/4, Mikko Koivisto 5/0, DeAndre Dishman 4/3, Tyree Eady 3/2, Riku Laine 2/5, Juho Nenonen 2/6, Luukas Vaara 0/1.

Levypallot menivät Karhulle 37-46, syötöt 13-14 ja menetykset tasattiin 14-14. Kauhajoki teki 19 pistettä Vilppaan menetyksistä ja 14 pinnaa toisen yrityksen heitoista. Penkkipisteet ovat olleet Vilppaan vahvuus koko kauden, mutta nyt ne menivät yllättävän selvästi Karhulle 21-38.

Kauhajokisten esitys ei ollut yllättävä, sillä joukkueen hyvä puolustuspelaaminen on ollut tiedossa koko kauden. Kun vielä nihkeän ensimmäisen puoliajan jälkeen heittopeli alkoi parantua, vierasvoitto oli vähintäänkin ansaittu.

– Emme tehneet mitään muutoksia puoliajalla. Puolustus toimi läpi ottelun, mistä kertoo Vilppaan jaksopisteet 13, 13, 15 ja 14. Vilpasta vastaan kolmen pisteen viivan puolustaminen on avainasia. Meidän aiempien pelien perusteella se joukkue, joka osuu paremmin kaukaa, voittaa. Kumpikaan ei osunut ensimmäisellä puoliajalla, me osuttiin toisella ja voitettiin peli, totesi Koskimies.

Mikä sitten tekee Karhubasketin puolustuksesta niin hyvän?

– Meillä ei ole sellaista hirveän hyvää korivahtia, joten meidän on pystyttävä olemaan oikeissa paikoissa riittävän ajoissa pysäyttämään ajoja. Pelaajat olivat tehneet kotiläksynsä erittäin hyvin, miten haluamme puolustaa kutakin pelaajaa. Emme ole olleet näin hyvin keskittyneitä viimeisissä jatkosarjan otteluissa ja muuten ei Vilpasta pysty pitämään 55 pisteessä, pohti Koskimies.

Parhaana palkittu Junior Madut (19/4) osui kaarelta 5/7 ja vasen käsi vahvassa teipissä pelannut Topias Palmi (15/8) oli iso tekijä vierasvoitossa.

– Kiitokset fyssarille, käsi oli tänään hyvässä hanskassa. Puolustus oli avain voittoon ja toimi hyvin tänään. Mikkoa puolustaessa hänelle ei saa antaa pakissa yhtään heittoa ilmaan ja Jakea ei saa päästää vauhtiin. Näissä onnistuttiin ja niihin täytyy keskittyä myös seuraavissa peleissä, kertoi Palmi.

Oman tärkeän osansa voittoon toivat myös vähän joka puolella kenttää häärännyt Samuel Givens (14/9/6) ja Kristian Sjölund (12/5). Muut karhut: Nate Pollard 5/5, Eemi Luukkonen 3/3, Shawn Hopkins 2/1, Joona Hakamaa 2/2, Eero Innamaa 0/4/4.

Puolivälieräsarja jatkuu maanantaina Kauhajoella kello 18:30 ja Forza Vilpura järjestää fanimatkan Pohjanmaalle. Tänään kohtaavat avauspelissään BC Nokia-Kouvot kello 17:00.

Kuva: Markus Moisio