2023Otteluraportit
Salohallissa viikonloppuna pelattu Hanhivaara-turnaus päättyi Kouvojen ja Korihaiden kannalta maukkaasti. Kummatkin ottivat kaksi voittoa ja kotijoukkue Vilpas sekä Tampereen Pyrintö joutuvat palaamaan treenisalille kahdella tappiolla. Turnaus kokosi Salohallille molempina päivinä yli 600 katsojaa, joka on yksi turnaushistorian parhaista lukemista. Korisliiga starttaa viikon päästä lauantaina viidellä ottelulla ja Vilppaan avaus käynnistyy kotihallissa KTP Basketia vastaan kello 17:00.

Vilppaan kannalta paras asia on, että viikonloppuna pelattiin vasta preseasonia. Perjantainen esitys Korihaita vastaan oli umpisurkea ja kysymysmerkkejä jäi ilmaan paljon. Lauantainen Kouvot-ottelu alkoi samoilla raiteilla, mutta mitä pitemmälle kuumaverinen ottelu eteni, sitä enemmän positiivisia juttuja kentällä näkyi. Kahden päivän kysytyin asia oli, lähteekö Vilpas tällä nipulla lauantaina alkavaan liigaan. Päävalmentaja Jussi Savolainen katkaisi yksiselitteisesti vaihtohuhuilta siivet.

– Näillä mennään. Tässä kohtaa emme muuta mitään.

Suurin puheenaihe Salossa on ollut sentteri DeAndre Dishmanin tilanne joukkueessa. Eihän keskenkuntoisen Dishmanin esitykset kattoon pompanneet Salohallissakaan, mutta uutta miestä ei ole tilauksessa. Korihaita vastaan ”Dish” kasasi tehot 7/6 heitoin 3/5 ja Kouvoja vastaan 9/4, heitot 2/8. Täytyy muistaa, ettei Dishmanin kohdalla ole kyse Keyshawn Feazellin tai Jamuni McNeacen kaltaisista korinsuojelijoista.

Sähäkkä takamies Tavon King otti Korihaita vastaan vain kuusi heittoa ja tilastorivi 9/2/2 syöttöä oli vahvasti alakanttiin miehen taitoihin nähden. Kunnon yöunet auttoivat ja Kouvoja vastaan kentällä nähtiin se ”oikea” King. Reilun 33 minuutin peliajalla King pussitti samaiset 33 pistettä ja jakeli sivussa kuusi syöttöä. Kahdeksasta kolmosesta upposi puolet eli heittouhkaa löytyy myös kaarelta. Maino esitys ”Taylta”.

Tyree Eady oli Korihaita vastaan Salon jenkkinelikon paras (10/2) ja Kouvoja laituri kuritti 11 pisteellä ja neljällä irtopallolla. ”Ree” on joukkueelle mieluisa palanen, sillä epäitsekäs laituri ei vaadi isoa roolia ja se on hyvä asia kahden pallosta pitävän jenkin joukkueessa. Neljäs lenkki eli etukäteen kovin korintekijä Djimon Henson ei päässyt kummassakaan pelissä sinuiksi kotikorien kanssa. Korihait-pelissä (14/5) ”Deen” heitot onnistuivat 5/19 eikä Kouvot-matsikaan (16/6) hurraa-huutoja herättänyt tarkkuudessa, sillä 17 yrityksestä onnistui vain neljä. Vaikka Georgian korikuninkaan kolmosprosentti jäi alhaiseksi (6/23) , miehestä ei tarvitse olla huolissaan. Kyllä pallo vielä oikeaan osoitteeseen löytää.

Mikko Koiviston poissa ollessa kotimaisen osaston ykköseksi nousi Kauhajoelta tullut Teemu Suokas. Perjantaina syntyi yli 30 minuutin peliajalla tehot 16/4, mutta tapahtumarikkaassa Kouvot-pelissä (12/1) peliaika putosi sairaalakäynnin vuoksi vajaaseen 15 minuuttiin. Suokkaan silmäkulma aukesi toisen jakson alussa ja takamies palasi kentälle liimausoperaation jälkeen neljännelle jaksolle. Teemun rooli jäi pieniksi Pohjanmaalla, mutta harjoituspelit ovat osoittaneet, että Vilpas on saanut pallovarman ja heittotaitoisen lisän takakentälleen.

Toinen uusi hankinta Luukas Vaara tekee mukavasti hommia pakkipäässä, mutta hyökkäysjuhlaa ei vielä nähty. Uuttakaupunkia vastaan syntyi 0/2, Kouvolaa 4/3. Muut kotimaiset: Juho Nenonen 4/10 + 2/0 (ulosajo kolmannella jaksolla), Onni Mäkynen 5/0 + 2/0, Thomas Rönnholm 0/0, Tuukka Juntunen 0/1, Riku Laine 2/3 + 3/9.

Vilpas voitti viikko sitten Korihait Pohitullissa niukasti neljällä pisteellä, Salossa kortit kääntyivät toisin päin. Vilpas johti peliä Suokkaan kolmosella 3-0, mutta sen jälkeen vakkasuomalaiset eivät johdosta luopuneet. Mikael Aallon johdolla se johti puoliajalla 30-40 ja kolmannen jakson jälkeen eroa oli jo 18 pistettä. Vilpas kavensi päätösjakson alkuun eron kymmeneen, mutta Uki piti johtonsa Bojan Sarcevicin (neljä torjuntaa!) johdolla 67-76. Uusi päävalmentaja Darko Mihajlovic on saanut Korihait hyvään iskuun.

– Palloskriinipuolustus vaatii pallollisen puolustajan ja ison puolustajan yhteistyötä ja myös heikon puolen apu pitää olla valmis. Nyt paketti ei ollut kasassa, pohti parhaana palkittu Suokas omiensa saamatonta esitystä.

Lauantai oli täynnä suuria tunteita

Lauantaina Kouvoja vastaan aloitettiin samalla alamäkiladulla. Joel Mäntysen upealla heittopelillä Kouvot karkasi avauskympillä jo 16 pisteen johtoon 28-12, mutta puoliajalle Vilpas kavensi eron numeroihin 55-47. Tavon King oli liekeissä kolmannen jakson ja päätöskympillä Dishmanin vapareilla ja donkilla kotijoukkue nousi jo 86-84 johtoon. Loppuhetkillä Kouvot piti pintansa voittaen 95-92. Kouvolan taustaryhmä voi taputtaa itseään selkään, koska se sai pidettyä Joel Mäntysen Kouvolassa. Yhdeksästä kolmosestaan viisi upottanut Mäntynen takoi taululle komeat 33 pistettä ja tullee olemaan yksi liigan kovimmista kotimaisista tulevalla kaudella.

Ottelusta muodostui erikoispitkä näytelmä, missä tunteet nousivat pintaan ja miehiä lakosi parketille enemmän kuin lääkärisarjoissa. Suokas paikattavaksi sairaalaan, Lehtosen kanssa yhteen ottaneen Nenosen ulosajo, polveaan kolhinut Lofton kannateltiin kentältä ja Bowman sai ainakin kolmea iskua pääkoppaansa… Mitäpä enää liigapelissä on odotettavissa?

– Nyt opimme pelin sisällä. Ekalla puoliajalla päästimme 55 pinnaa, toisella enää 40. Jos pitäisi pelata vain yksi treenipeli, tällaisesta saisi ainakin eniten kokemusta, mietti Jussi Savolainen.

Perataan lopuksi Salohallin muut joukkueet. Korihaiden peli näyttää yllättävänkin valmiilta – ja miksei näyttäisi. Liigan eliittitakamies Bojan Sarcevic muodostaa väkivahvan Mikael Aallon kanssa tehokkaan tandemin ja ulkomaalaiset ovat osuneet Ukissa kohdalleen. Javion Ogunyemi (11/6 + 12/7) on solid sisäpelaaja ja Wesley Person Jr (14/0 + 19/3) teki oivaa työtä molemmissa peleissä. Kun vanha tuttu Jalen Jackson ja Travis Jocelyn sopivat ryhmään hyvin, Korihait taistelee vahvasti ylemmän jatkosarjan paikasta.

Aina pelissä mukana elävän Jyri Lehtosen Kouvot jatkaa tutulla tyylillä eli hyrrä pyörii takakentällä entiseen tahtiin ja heittovoimaa kaarelta löytyy vähintään viime vuoden tapaan. Vahvistukset (Kyle Lofton, Malik Bowman, Kamau Stokes ja Ricky Lindo) sopivat pelityyliin ja viides ulkomaalainen Quan Jackson saapuu Kouvolaan maanantaina. Kovakätinen Joel Mäntynen väläytteli potentiaaliaan jo viime kaudella ja Aapeli Alanen tuo ryhmään kokemusta ja kokoa. Kouvot voitti perjantaina Pyrinnön 91-75 murskaavalla 22-7 aloituksella Lindon hääriessä ykköstykkinä (18/9). Lupailee hyvää kautta Kouvolaan.

Miikka Sopasen Tampereen Pyrintö jäi Vilppaan tavoin turnauksessa voitoitta. Se hävisi Kouvoille perjantaina 16 pisteellä, mutta lauantainen peli Korihaita vastaan kääntyi vasta loppuhetkillä 87-81 tappioon Antero Lehdon jouduttua ulosajetuksi jo toisella jaksolla. Vahvistuksista Sekou Sylla teki tehot 24/10 + 14/5, Jordon Talley 11/4 + 10/5, David Azore 16/3 + 21/2 ja Nighael Ceaser 10/12 + 8/13. Kotimaisille ei siten paljoa jäänyt, mutta täytyy muistaa, että kolmikko Justus Kilpinen-Chrysostom Chukwuma-Valtteri Leppänen istui siviileissä turnauksen ajan. Aaron Montonen upotti kolme nättiä kolmosta Korihaita vastaan ja Kion Williams sai paljon vastuuta.

Nyt harjoituspelit alkavat olla takana ja keskittyminen Korisliigaan alkaa. Vilpas pääsee aloittamaan liigan kotonaan lauantaina, jolloin KTP Basket saapuu Salohalliin kello 17:00 ja Mikko Koivisto liittyy pelaavaan kokoonpanoon. Nähdään silloin Pormestarinkadulla sankoin joukoin!
Kouvot kohtaa lauantain liiga-avauksessa Lahti Basketballin ja Pyrintö matkaa paikallispeliin Nokialle. Korihait aloittaa Korisliigan kotonaan Karhubasketia vastaan vasta tiistaina 3. lokakuuta johtuen Kauhajoen Mestarien liigan karsinnoista Turkissa.