2023Otteluraportit
Vilppaan kauden ensimmäinen vierailu Kymeenlaaksoon ei tuonut lisäpisteitä pistepussiin. Kouvot voitti päätösjakson MLL Areenalla 28-18, katkaisi kahden ottelun tappioputkensa lukemin 95-82 (45-45) ja nousi sarjakolmoseksi. Vilpas olisi kaivannut kentälle kapteeni Mikko Koivistoa. Illan sankariksi nousi kovia koreja loppuhetkillä säkittänyt Kyle Lofton. Perjantain kärkiottelussa Helsinki Seagulls antoi näytteen nykykunnostaan kaatamalla Kisahallissa BC Nokian näytöstyyliin 106-77 ja jatkaa yksin sarjakärjessä.

Flunssan kourissa kotiin jääneen Koiviston poissaolo otettiin Mansikka-aholla tyytyväisyydellä vastaan, sillä Kouvojen kannattajilla on Koivarista ikäviä muistoja. Pakkohan se oli tarkistaa, eikä kouvolalaisten lähimuisti pettänyt. Viime kaudella Koivistolle tuli yksi heikompi heittopäivä (2/9) MLL Areenalla, mutta kahdessa muussa pelissä laituri rankaisi kotijoukkuetta kaaren takaa identtisillä tehoilla 7/11. Niitä olisi eilen tarvittu, vaikkei salolaisten osumatarkkuus kaarella heikko ollutkaan. Tavon King osui neljästi kuudesta yrityksestään ja kokonaissaalis oli 11/30.

Suurempi ongelma löytyi lähempää koria, sillä 41.9% viimeistely oli aivan toista luokkaa kuin kotijoukkueen 59.2%. Eroon löytyi selkeä syy, koska Vilppaan hyökkäykset päättyivät liian usein hyppyheittoon ja Kouvot painoi tuttuun tyyliinsä renkaalle saakka. Jokainen voi päätellä, kumpi on prosentuaalisesti parempi vaihtoehto. Kouvot voittikin kolmen sekunnin alueelta tehdyt pisteet 56-32 ja se on tasaisessa pelissä paljon.

– Viimeinen terävyys jäi ja nukahdeltiin liikaa pakissa. Kouvot teki kolmesta sekunnista 56 pinnaa käytännössä ajoista ja juoksi nopeista 17 pistettä meidän nollaa vastaan. Isot minuutit tietyille herroille ja lopussa ruvettiin tekemään jotain muuta mitä oli sovittu, harmitteli päävalmentaja Jussi Savolainen.

Samoilla linjoilla oli 17 pistettä upottanut takamies Teemu Suokas.

– Roikuttiin mukana ja oltiin iskuetäisyydellä, mutta pallo jäi liikaa käteen hyökkäyspäässä. Annettiin vastustajalle liikaa 1vs1 koreja ja Kouvot pääsi juoksemaan, arvioi jälleen kerran Vilppaan parhaana palkittu Suokas. 22-vuotias Suokas onkin pelannut varsin mukavan alkukauden, sillä Vilppaan seitsemästä ottelusta hänet on noteerattu joukkueensa parhaaksi neljässä.

MLL Areenan ensimmäinen puoliaika mentiin tasaisissa merkeissä. Kouvot käväisi avauskympillä seitsemän pisteen johdossa 22-15, mutta paremman toisen kympin ansiosta Vilpas nousi puoliajalle tasoihin 45-45. Kyle Lofton ja Teemu Suokas kasasivat 12 pinnaa mieheen, levypalloissa oltiin lähes tasoissa 20-19 ja menetyksiä (5/3) tuli molemmille vähän.

Kolmannen jakson lopulla Kouvot hivuttautui 67-72 johtoon ja kotijohto kasvoi ensimmäistä kertaa kymmeneen pisteeseen päätösjakson kolmannella minuutilla. Neljä minuuttia ennen loppua Vilpas nousi Kingin kolmosella neljän pisteen päähän 82-78, mutta viimeiset 2,5 minuuttia olivat Kyle Loftonin juhlaa. Ensiksi vapareista 88-80, sitten kakkosella 90-82 ja 1:02 ennen summeria kakkosella 92-82. Se päätti Vilppaan rimpuilun ja päätösnumerot 95-82 niittasi kaaren takaa Joel Mäntynen.

Vilppaan kannalta plussapuolelle jäi aktiivisuus hyökkäyslevyissä, jotka kirjattiin salolaisille 11-19 ja ahkerimpina häärivät Tyree Eady sekä Juho Nenonen kolmella irtopallolla. Puolustuspäässä Ricky Lindo (9/8) ja Joel Mäntynen (10/7) saatiin pidettyä normaalia pienemmissä lukemissa. Miinuspuolelle jäivät maalatun alueen pehmeys sekä kävelemällä suoritettu pallon ylöstuonti. Syöttö/menetyssuhde jäi sentään plussan puolelle 10-7.

Pelintekijöistä Tavon King (20/4) jäi ilman ensimmäistäkään syöttöä, Teemu Suokkaalle (17/6) niitä kirjattiin neljä. Perisyntinä koko kauden ollut hyökkäyksen soljuvuus loisti taas poissaolollaan. Olisiko Mikko Koiviston läsnäolo helpottanut ongelmaa, se jäi arvailujen varaan.

Sisäpelaajista DeAndre Dishman teki tehot 11/4 ja Luukas Vaara 5/5. Juho Nenonen (8/7) oli aktiivinen levypalloissa, mutta ei saanut sympatiaa tuomareilta korin alla. Tyree Eady (7/5) saisi olla epäitsekkäämpi hyökkäyspäässä, sillä heittoprosentit ovat ottelusta toiseen ihan ok.

Kouvojen 13 pisteen voitto kasvoi pelitapahtumiin nähden liiankin suureksi ja sillä voi olla runkosarjan lopussa suurikin merkitys. Kyle Loftonin (22/1) merkitys voittoon oli suuri, mutta onnistujia olivat myös Quan Jackson (18/5), Aapeli Alanen (18/5) sekä kentän pienimpänä miehenä neljä hyökkäyslevypalloa hakenut Henry Boyd (8/6).

– Paljon positiivista ja pelattiin ehjä 40 minuuttia meidän omalla tyylillä. Pelitauolla saatiin korjattua asioita ja tänään ne toimivat. Aina kun Henkka (Boyd) on kentälle, se pelaa helvetin kovaa ja auttoi meitä tänään voittamaan, tuumi Aapeli Alanen.

Päävalmentaja Jyri Lehtonen ei ollut tyytyväinen ensimmäisen puoliajan tapahtumiin.

– Oltiin pehmeitä kolmessa asiassa. Ei tuettu levypalloissa meidän pientä pelaajaa, Vilpas haki kaikki irtopallot kentän pinnasta ja heitettiin seitsemän lay-upia ohi. Jatkossa päästiin paremmin avoimelle kentälle, kertasi Lehtonen.

Vilpas jatkaa voittosuhteella 3/4 kohti uutta treeniviikkoa, joka päättyy lauantaina kotiotteluun Helsinki Seagullsia vastaan kello 17:00. Pääkaupungin merilokit näyttivät eilen kaapin paikan BC Nokialle selvällä 106-77 voitolla. Korisliiga jatkuu tänään Kobrien ja KTP Basketin kohtaamisella ja huomenna yhteen iskevät Bisons-Karhubasket sekä Korihait-Kataja.