2024Otteluennakot
Korisliigan kihelmöivä päätöskierros pelataan lauantaina ja kaikki kuusi ottelua alkavat samalla kellonlyömällä 17:00. Panoksia on enää kahdella paikkakunnalla, mutta niissä sitäkin enemmän. Puolivälierien varmat otteluparit ovat Seagulls-Kobrat ja BC Nokia-Kouvot, kaksi muuta paria ratkotaan Joensuussa (Kataja Basket-Vilpas) ja Uudessakaupungissa (Korihait-Karhubasket). Vilppaalle kotietuun ei riitä yksinään vierasvoitto Joensuusta, koska apuja tarvitaan samalla Korihailta.

Mikäli illan voittajia ovat Vilpas ja Korihait, tulos nostaa Vilppaan neljänneksi ja tuo vastustajaksi Kauhajoen. Siinä tapauksessa ottelusarja aloitettaisiin Salohallista. Toisessa parissa kisaisivat liigan pisimmän välimatkan omaavat Korihait ja Kataja Basket. Kevyt 1130 kilometrin bussitaival ei taida olla vakkasuomalaisille se houkuttelevin vaihtoehto. Mikäli Vilppaan ohella Kauhajoki hakee vierasvoiton, puolivälierissä kohtaavat Karhubasket-Kataja Basket ja Korihait-Vilpas. Kauhajoki joutuisi siinä tapauksessa istumaan bussissa 938 kilometrin matkan.

Jos Kataja Basket ottaa kauden ensimmäisen voittonsa Vilppaasta, se tietää salolaisille kuutosruutua ja aloitusta vieraskentällä. Tässä tapauksessa Vilppaan vastustaja riippuu Pohitullin pelistä ja mikäli Korihait ottaa kotivoiton, otteluparit ovat Korihait-Vilpas sekä Kataja Basket-Karhubasket. Neljäs vaihtoehto on Katajan kotivoitto ja Kauhajoen voitto vieraissa. Silloin puolivälierissä kohtaavat Kataja Basket-Vilpas ja Karhubasket-Korihait. Vaihtoehtoja on siis runsaasti tarjolla. Kun ottelut alkavat samaan aikaan, taktikoinnin mahdollisuudet ovat pienemmät. Toisaalta, kumpaa joukkueet arvostavat enemmän – kotietua vai tulevaa vastustajaa?

Helsingin kamppailussa Seagulls-BC Nokia ei ole enää panosta, sillä lokit ovat varmistaneet ykköstilansa ja Nokia on kakkonen. Alemman jatkosarjan traagiset ratkaisut nähtiin jo keskiviikon kierroksella. Loimaa Bisons varmisti sarjapaikkansa viime sekunnin korilla (DeVante Brooks) Kobria vastaan eli onnittelut saviseudulle. Kotitappiokin takasi lapualaisille kahdeksannen paikan pudotuspeleihin, koska KTP hävisi Lahdessa 115-102. Lahti Basketballille kotivoitto ei riittänyt, sillä Loimaan vierasvoitto merkitsi lähtöä I divisioonaan. Otteluissa Bisons-Lahti, Kouvot-Kobrat ja KTP-Pyrintö ei ole enää panosta.

Vilpas ja Kataja Basket ovat iskeneet yhteen kolme kertaa tällä kaudella ja Vilpas on vienyt voiton joka kerta. Salossa lokakuun lopulla 80-75, Joensuussa uuden vuoden tuntumassa 81-92 ja viimeksi Salohallissa maaliskuun alussa 81-78. Niillä ei kuitenkaan ole mitään merkitystä, koska vain lauantain voittajalla on syytä hymyyn. Ja onhan mahdollista, että joukkueiden yhteinen matkailu (1048km) jatkuu heti puolivälierissä.

Kataja Basket on Salon vierailun jälkeen voittanut kaksi peliä (Korihait 81-77, Kauhajoki 62-69) ja hävinnyt kahdesti (Seagulls 77-87, BC Nokia 97-88). Joensuulaiset saivat viime otteluun mukaan koko vahvistusnelikkonsa. Paras korintekijä Richaud Pack (19.9/4.2) on missannut jatkosarjan otteluista viisi, pienemmille minuuteille jäänyt Grant Singleton (8.9/2.1) kolme. Kapteeni Amanze Egekeze (14.9/5.9) ja Elijah Lufile (12.9/10.3) ovat olleet mukana kaikissa peleissä. Nokialla riveistä puuttuivat Tuomas Hirvonen ja pelikiellossa ollut Teemu Knihtinen, mutta eiköhän kummatkin nähdä rosterissa lauantaina. Ja vetääkö Petri Virtanen kaninhatustaan yllätyskortin kokoonpanoon? Kataja teki helmikuussa sopimuksen loukkaantumisesta kärsineen Hannes Pöllän kanssa ja järkälemäinen sentteri on laittanut paikkojaan kuntoon rauhassa. Onko lauantai se päivä, kun numero 44 nähdään parketilla ensimmäistä kertaa?

Vilpas saa takaisin kuumeilun vuoksi Seagulls-ottelusta poissaolleen Juho Nenosen ja toivottavasti joukkue pääsee terveenä ja täydellä kokoonpanolla starttaamaan kohti Itä-Suomea kello 7:30. Kokoonpanot julkaistaan lauantaina.

Kataja Basket – Salon Vilpas Joensuun Motonet Areenalla lauantaina kello 17:00. Panoksena kotietu ja tuleva vastustaja puolivälieriin.