2023Otteluraportit
Sanotaan, että ei yksi pääsky kesää tee, mutta yksi Mikko Koivisto voi muuttaa Korisliigan lopputuloksen. Neljän kotiottelun putkessa pelannut KTP Basket ei ilmeisesti ottanut Koivistoa ihan tosissaan ja sehän sopi Karhuvuoressa Vilppaalle. Koivari paukutti yhdeksästä kolmosestaan kuusi pussin pohjalle ja tuikitärkeät sarjapisteet lähtivät Saloon numeroin 89-97 (44-40). Iso asia on, että keskinäisessä vertailussa etu on nyt Vilppaalla. Perjantainen voitto oli Vilppaalle viides seitsemästä vieraspelistä.

36-vuotiaan Koiviston kausi on ollut vaikea. Kuusi ensimmäistä liigapeliä kulkivat 7,3 pisteen keskiarvolla ja bravuuriheitot kaaren takaa upposivat 8/22. Voitokkaan Kataja-pelin jälkeen iski sitkeä flunssa ja rooli vaihtui penkin pyyhkeenheiluttajaksi viiden pelin ajaksi. Tai olihan siinä välissä Seagulls-matsi, jossa Koivisto kokeili pelaamista 11 minuutin verran – ja köhä paheni uudestaan. Lapualle Mikko ei lähtenyt ollenkaan ja loppuviikon treenien perusteella tehtiin päätös pelaamisesta Karhuvuoressa. Onneksi, voisi sanoa.

Koivisto aloitti penkiltä, pelasi avauskympillä vajaat kolme minuuttia ja osui ainoalla yrityksellään kaarelta. Toisella kympillä peliaikaa kertyi reilut kuusi minuuttia, mutta molemmat kolmoset menivät ohi. Kolmannella jaksolla Koivisto viihtyi kentällä jo liki seitsemän minuuttia ja kaikki kolmosta sujahtivat sukkaan. Päätösjakson kaksi isoa upposi kolmesta yrityksestä ja homman paketoi kolme onnistunutta vaparia. Niillä Koivisto nousi Vilppaan parhaaksi pistemieheksi (21) ja ottelun ratkaisijaksi. Yhdeksästä kolmosyrityksestä kuusi osui oikeaan osoitteeseen eli good job, captain!

Normaalisti kotipeleissään vaisusti startannut KTP Basket aloitti erinomaisesti ja hyvää apua siihen antoi toki Vilpas huonolla puolustuksellaan. Lähes kaikki 1vs1 tilanteet hävittiin ja Jussi Savolainen kutsui joukkonsa aikalisälle ajassa 4:20. Kotka johti tuolloin 16-12 ja oli missannut vain kaksi heittoa. KTP takoi avauskympille 33 pinnaa ja johti 10 pisteellä Ahmad Randin (11) ja Vincent Golsonin (9) johdolla. Vieraista JJ Overton aloitti yhdeksällä pisteellä ja Juho Nenonen onnistui kahdesti kaarelta. Eli hyökkäys toimi ihan hyvin, puolustus ei sinne päinkään. Vilpas sai toisella kympillä ryhtiä puolustukseen ja Kotkan koritehtailu tyrehtyi 11 pisteeseen. Puoliajalle mentiin Kotkan 44-40 johdossa, upeasti aloittanut Rand ei tehnyt pinnaakaan ja myös  Golson (2) saatiin hyvin kuriin.

Vilpas nousi kolmannen jakson puolivälissä 52-54 johtoon Onni Mäkysen kolmosella ja viimeiselle tauolle mentäessä Vilpas oli noussut neljän pisteen keulille 65-69. Iso ongelma näkyi tulostaululla, joka näytti pikkujoulukuuselta ja peräti kuusi miestä oli kolmessa virheessä.

Päätöskympin alussa Mikko Koivisto rankaisi kahdesti peräkkäin bonuskaarelta ja vajaan kolmen minuutin pelin jälkeen vierasjohto oli kasvanut kahdeksaan pisteeseen 69-77. Vilpas pelasi taas lopun kypsästi eikä KTP päässyt enää kolmea pistettä lähemmäksi. Topias Kuukkanen herätteli vielä kotitoiveita kaventamalla 33 sekuntia ennen loppua tilanteeksi 89-94, mutta Teemu Suokkaan vaparit ja Kotkan pallonmenetys sinetöivät vieraspisteet Saloon. Forza Vilpura pääsi virittelemään voittolaulujaan – neljättä kertaa peräkkäin.

Virhevaikeuksista huolimatta yksikään Vilppaan miehistä ei joutunut suihkuun, sillä Nenonen, King ja Vaara taiteilivat pelin loppuun neljällä virheellä. Vilppaan parhaana palkittiin ansaitusti Mikko Koivisto (21/1) ja hyvää työtä tekivät pomminvarma Teemu Suokas (18/4/5 syöttöä), kaikki kolme otteluaan Vilppaassa voittanut JJ Overton (18/4) sekä kolme väkevää donkkia paukuttanut Luukas Vaara (14/8). DeAndre Dishmanin istuessa sivussa Juho Nenonen (9/5) joutui vääntämään paljon vitosena, mutta pääsi myös mielipaikalleen kaaren taakse ja osui 3/6.

Voitto olikin pitkälti kotimaisten ansiota, sillä Lapualla loistaneelle Tavon Kingille (7/1) sattui totaalinen ohipäivä kolmoskaarella (0/6) eikä Tyree Eady (3/3) päässyt missään vaiheessa Karhuvuoren tunnelmaan. JJ Overton (18/4) oli sentään jatkuva uhka Kotkan puolustukselle ja upotti heitoistaan 8/12. Riku Laine taisteli tehot 4/5 ja Onni Mäkynen (3/2) sai peliaikaa reilut kahdeksan minuuttia täyttäen hienosti paikkansa.

– Minuakin hymyilyttää kerrankin. En tiennyt, mitä odottaa eli jaksanko pelata minuutin vai enemmän, totesi 22:22 kellottanut Koivisto.

Päävalmentaja Jussi Savolainen nautti neljännestä peräkkäisestä voitosta.

– Eka kymppi oli meille vaikea eikä oltu mentaalisesti pelin sisällä. Onneksi saatiin muutamia onnistumisia, jälki olisi voinut olla todella ikävää. Luukas vaaralle iso kiitos ja Nenonen sekä Mäkynen paikkasivat hyvin meidän ison amerikkalaisen jättämää aukkoa, totesi Savolainen.

KTP Basketin harvinainen neljän kotiottelun putki oli kaikkea muuta kuin onnistunut. Se hävisi peleistä kolme ja valahti sarjataulukossa sijalle kahdeksan. Takkiin tuli Korihailta 90-96, BC Nokiasta 93-98 ja nyt Vilppaalta 89-97. Ainoa voitto jäi Kotkaan Pyrinnöstä 84-60.

Suurimmat vaikeudet Vilppaalle aiheutti liukas Vincent Golson (23/1/6) ja kaksinumeroisille ylsivät myös Shaun Doss (15/3), Roydell Brown (15/9/4), Ahmad Rand (14/14) sekä Vili Nyman (11/5).

– Joukkueessa on ihan liikaa hyökkäys edellä ajattelevia pelaajia. Puolustaminen on tällä hetkellä todella heikolla tasolla. Tiedettiin kyllä kavereiden henkilökohtaiset vahvuudet, mutta silti päästettiin pelaamaan niillä. Mitään ei tullut yllätyksenä. Hyökkäys mielessä pelataan ja tämä on tällä hetkellä joukkueen taso. Se ei ole kovinkaan korkea, harmitteli Roope Mäkelä.

Vilpas pääsee viettämään ansaittua vapaata viikonloppua ja seuraavan kerran pelikamat vedetään päälle ensi viikon lauantaina, jolloin Tampereen Pyrintö saapuu Salohalliin kello 17:00. Ennen joulutaukoa kohdataan vielä vaikeuksissa vaeltava Karhubasket Kauhajoella 16. joulukuuta.