2024Otteluraportit
Korisliigan kuutonen Salon Vilpas pelasi Helsingin Kisahallissa ihan mukiin menevän pelin, mutta ok-esitys ei valitettavasti riitä Seagullsin tasoista joukkuetta vastaan. Helsinkiläiset varmistivat 100-91 (51-46) voitollaan runkosarjan ykköstilansa, mutta Vilppaalla riittää vielä jännitettävää. Runkosarjaa on jäljellä kolmen ottelun verran ja kahdella voitolla Vilpas nähdään ylemmässä loppusarjassa. Vilpas kohtaa viimeisissä peleissään Bisonsin, Lahden sekä Kobrat. Mieluisa uutinen saatiin pelin jälkeen, kun Lahti Basketball haki kauden ensimmäisen vierasvoittonsa kukistamalla Korihait 101-109.

Vilpas joutui matkaan ilman kuumesairasta Teemu Suokasta. Se merkitsi suurempaa vastuuta Tavon Kingille ja ihan hyvin jenkkipointti urakastaan selvisi. Vilpas johti alussa 4-6 ja King oli tehnyt kaikki vieraspisteet. Vajaat 30 minuuttia pelannut King kasasi kaikkiaan 23 pistettä, haki neljä levypalloa ja antoi viisi syöttöä. Parhaan pelaajan palkinto olisikin voinut mennä hänelle, ellei vierellä olisi ollut Mikko Koivistoa. ”Koivari” viihtyi Kisahallin parketilla mainiosti ja miehen 19 pisteestä 15 syntyi kolmen pisteen kaarelta.

Sarjan tarkin kolmen pisteen heittäjä Tyree Eady (10/3) upotti kaukaa 2/3 ja noilla prosenteilla heittoja voisi ottaa huomattavasti enemmän. Juho Nenonen (8/5) osui kahdesti kaarelta, Luukas Vaara tilastoi 6/2 ja JJ Overton (12/7) joutui jättämään kentän ennen täyttä aikaa. DeAndre Dishman (13/3/4) paransi esitystään toisella puoliajalla, mutta korinalustaistelu Chuba Ohamsia vastaan oli vaikeaa.

Ulottuva ja urheilullinen Ohams oli kentän ehdoton kuningas ja suurin syy Seagullsin pitkän kotivoittoputken jatkumiseen. Gulls on hävinnyt viimeksi kotonaan syksyllä 2022, kun 18. lokakuuta Lapuan Kobrat haki vierasvoiton Kisahallista lukemin 77-90. Keskiviikkona 206-senttinen Ohams pelasi omissa korkeuksissaan, pisti korin läheisyydestä lähteneistä 18 heitostaan 14 sisään ja noukki käsiinsä 15 levypalloa. Kun niistä viisi tuli vielä hyökkäyskorilta, ne satuttivat erityisesti.

– Ei freesein matsi meiltä. Tiedettiin, että Okko Järvi hyökkää tyhjän puolen palloskriinistä päätyyn. Annettiin kuitenkin tehdä sitä. Tiedettiin, että Ohams ei ole paras heittäjä tässä sarjassa paintin ulkopuolelta, mutta ollaan silti iholla ja päästetään kaveri suoraan rimalle. Lisäksi eka puoliajalla meillä oli tosi suuria vaikeuksia apupuolustuksen kanssa. Siinä oli paikattavaa koko matsin ajan ja omalla hyvällä tekemisellä tämä olisi voinut olla voittopelikin, haasteli Jussi Savolainen pelin jälkeen.

Riku Laine tiivisti ottelun juonen hyvin.

– Näennäisesti oltiin koko peli mukana, mutta oikeasti missään vaiheessa homma ei ollut meidän hallussa. Voitettavissa ollut peli, mutta emme toteuttaneet vaadittavalla tasolla. Saatiin pelattua Mikkoa vapaaksi ja Koivisto olikin meidän valopilkku tänään, Laine arvioi.

Seagulls ei esittänyt mitään häikäisevää, mutta kun perustaso on kovaa luokkaa, se riittää. Ohamsin mainio iltapuhde jo mainittiin ja hyvää työtä teki myös ex-vilpas Okko Järvi, joka haki 20 pisteen ohella mukavat 11 levypalloa. Kaksinumeroisiin pisteisiin ylsivät marraskuun pelaajaksi valittu Qua Grant (13/1/4), kokenut Rene Rougeau (11/4/5) sekä Lassi Nikkarinen (11/3/6).

– Heinonen ja Coleman pelasivat toipilaina ja normaalia kapeampi rosteri näkyi yllättävän vähän. Toisella puoliajalla tehtiin Koiviston puolustamista lukuun ottamatta hyvin töitä. Se ei toki ole helppo tehtävä, nukahtaa ei saa hetkeksikään, totesi Vesa Vertio.

Korisliiga jatkuu perjantaina kolmella ottelulla. Kouvot kohtaa Katajan, Bisons BC Nokian ja Kobrat nousukuntoisen Pyrinnön. Tynkäkierros päättyy lauantaina Pohitullissa otteluun Korihait-KTP. Seagulls tulee voittamaan runkosarjan, BC Nokia on lähellä kakkossijaa ja Kataja Basket väijyy kolmantena. Korihaiden yllätystappio Lahdelle tiivisti kymmenen voiton rypälettä (Korihait, Kauhajoki, Vilpas) entisestään. Vilppaan seuraava ottelu on jälleen iso yleisöpeli, sillä Salohallin tiistaista ottelua Vilpas-Bisons isännöi Salon Seudun Sanomat, joka jakaa kestotilaajilleen lippupaketteja.