2024Otteluennakot
Maanantaina Kauhajoen IKH Areenassa on taatusti porukkaa. Perjantaina Salosta kotiedun ryövännyt Karhubasket isännöi Salon Vilpasta kello 18:30 ja Areenan kauden yleisöennätys 2108 katsojaa lienee vaarassa. Se tarkoittaisi, että 16,7% kauhajokisista saapuisi avaraan Areenaan. Toki joukosta löytyy myös Vilppaan punavalkoisia faneja, vaikka maanantai ja neljän tunnin bussimatka ei olekaan ihanteellinen vierasfaneille. Vilppaalla on Pohjanmaan reissulle vain yksi tavoite - sarja tasoihin ja kotietu takaisin.

Joukkueet kohtaavat yhteisen historian aikana vasta ensimmäistä kertaa jo puolivälierissä. Kausilla 2016-2017 sekä 2022-2023 kohdattiin välierissä ja niistä ensimmäisellä Vilpas eteni finaaleihin voitoin 4-3, jälkimmäisellä oli Kauhajoen vuoro porskuttaa loppuotteluihin voitoin 4-1. Finaaleissa on otettu yhteen kolmesti. Keväällä 2018 Kauhajoki juhli kotihallissaan mestaruutta voitoin 4-2, Vilpas toisti samat voittoluvut 2021 Salohallissa ja toukokuussa 2022 Karhu kannatteli pantteria voitoin 4-1.

Karhubasket teki perjantaina onnistuneen ryöstöretken Salohallin ja onnistui puolustamaan kotijoukkueen vaivaiseen 55 pisteeseen. Hakeakseen vierasvoiton Pohjanmaalta perjantainen esitys ei Vilppaalle riitä. Vaikka puolustuksessa ei suurempia ongelmia ollut ja Kauhajoen 72 pistettä on siedettävä luku, omaan hyökkäyspeliin täytyy löytää lisää liikettä ja heittoihin parempaa osoitetta.
Salohallissa Vilpas osui kakkoset 14/31 ja kolmoset 7/32. Kun vielä vapariviivalle ei päästy kymmentä kertaa enempää, noilla prosenteilla ei Karhua kaadeta.
– Selvää on, että meidän pitää tehdä reilusti enemmän kuin 55 pistettä maanantaina. Yhtenäisempää tekemistä hyökkäykseen, taistelu irtopalloista koko pelin mittaiseksi ja sarja tasoihin, luettelee Jussi Savolainen maanantain teeseiksi.

Vilppaan tämän kauden vierailut IKH Areenaan ovat päättyneet tappioihin, mutta niihin ei kannata enää tuijottaa. Nyt pelataan eri pelejä ja vain voitot ratkaisevat. Runkosarjassa pisteet jäivät Kauhajoelle 89-79 ja silloin kolme viimeistä jaksoa mentiin pinnan eroilla. Ensimmäisen kympin 29-20 osoittautui ratkaisevaksi ja tahtipuikkoa heilutti vähemmän yllättäen Topias Palmi (24). Jossiteltavaa jäi vapariviivasta, jolle Vilpas jätti peräti 13 pistettä. Vilppaan onnistuja oli JJ Overton 23 pisteellään ja joukkueen kolmoset jäivät prosenttilukuun 28%.
Jatkosarjassa Karhubasket oli vahvempi lukemin 77-70. Ottelu ratkesi kolmen tasaisen jakson jälkeen vasta päätöskympillä (16-7), jolla Karhu sai puolustettua salolaiset vaatimattomiin seitsemään pisteeseen. Topias Palmi (9) saatiin sillä kertaa kuriin, mutta Eero Innamaan 17 pistettä ei ollut ihan ennakkolaskelmissa. JJ Overton (28) viihtyi jälleen mainiosti IKH Areenassa, mutta koko joukkueen kolmosprosentti jäi taas vaisuksi (22%). Päävalmentaja Jussi Savolainen lupaili kotitappion jälkeen pientä viilausta etenkin Topias Palmin puolustamiseen. Onnistutaanko siinä ja nouseeko Vilppaan kolmosprosentti maanantaina sinne normilukemille (37.4%). Siinä illan lähtökohdat.

Karhubasket joutuu ensimmäiseen kotipeliinsä ilman Joona Hakamaata, joka loukkasi polveaan Salossa. Myös Oliver Kandenin kohdalla on GTD-merkintä 25% eli todennäköisesti sivussa. Karkubasket maanantaina: 7 Luukkonen, 8 Madut, 11 Hopkins, 12 Sjölund, 14 Kanden (GTD25), 20 Innamaa, 21 Ikkelä, 22 Pollard, 31 Palmi, 45 Givens.
– Ensimmäisen vierasvoiton jälkeen Vilpas tulee varmasti kovalla energialla tasoittamaan sarjaa. Meidän tulee löytää toimiva rotaatio Joona Hakamaan pudottua pois vahvuudesta, pohtii Koskimies.

Vilpas starttaa kymmenen pelaajan voimin puolelta päivin kohti Huittisten lounastaukoa ja aloitusheitto nousee ilmaan kello 18:30. Vilpas Kauhajoella: 1 Suokas, 2 Dishman, 3 Eady, 4 Koivisto, 7 Nenonen, 12 King, 15 Grandison, 20 Vaara, 21 Laine, 22 Overton.

Toinen puolivälierä Kauhajoen Karhubasket – Salon Vilpas maanantaina IKH Areenassa kello 18:30. Jos et pääse paikalle, virallinen kisakatsomo järjestetään Salon ravintola Hookissa. Illan toisena otteluna pelataan tunnin ajomatkan päässä Kobrat-Seagulls ja tiistaina yhteen ottavat Kouvot-BC Nokia sekä Kataja Basket-Korihait.