Otteluraportit

(Kuva: Ville Nurminen, Karhubasket)
Karhubasketin ja Vilppaan välieräsarja sai aivan uuden käänteen, kun salolaiset hakivat torstaina ensimmäisen vierasvoittonsa Kauhajoen IKH Areenalta lukemin 87-90 (38-46). Karhubasketille tappio oli historiallinen, sillä se ei ollut kertaakaan hävinnyt liigapeliä uudella areenallaan. Vierasvoiton pääarkkitehtina hääri oivaan vireeseen noussut Remy Abell, joka säkitti Karhun sukkaan komeat 31 pistettä ja upotti ottelun ratkaiseeen kolmosen 0,4 sekuntia ennen loppua. Voitto tosin kyseenalaistettiin Cameron Jonesin onnistuneella kolmosella, mutta tuomaripalaverin jälkeen tasoituskori hylättiin yliajalla tehtynä ja sarjaa jatketaan lauantaina taatusti täydessä Salohallissa otteluvoitoista 2-1. GO VILPAS!
Pakko myöntää, että harvoin on voitto maistunut yhtä hyvältä kuin torstaina. Kotonaan lyömättömänä pidetty Karhubasket ei saanut peliään rullaamaan avauskympillä millään ja Vilppaalta taas onnistui lähes kaikki. Karhun päävalmentaja Janne Koskimies joutui kutsumaan joukkonsa kokoon jo vajaan viiden minuutin kohdalla Vilppaan johtaessa 6-17, mutta aikalisällä ei ollut mitään vaikutusta ottelun kulkuun. Remy Abellin ratkaisuilla ero kasvoi nopeasti 18 pisteeseen ja ensimmäiselle tauolle mentiin kotiyleisön ihmetellessä numeroista 14-30.     
– Alku oli täysin toisinpäin kuin kahdessa ensimmäisessä ottelussa. Vilpas tuli kovaa avausjaksolle, heitti kolmoset 5/7 ja me 0/6, myönsi Koskimies.
Eikä vieraiden kaasujalka noussut toisellakaan kympillä, päinvastoin. Neljän minuutin kohdalla vierasjohto oli kasvanut 25 pisteeseen ja Pohjanmaalle uskollisesti saapuneet salolaiskannattajat saivat vastinetta matkalleen. Kaikki ei mene kuitenkaan kuten Strömssössä ja kun Severi Kaukiainen upotti Karhun ensimmäisen kolmosen (25-46) yhdeksän ohiheiton jälkeen, kelkka kääntyi täydellisesti. Vilpas menetti fokuksen peliin, Karhubasket vei kolmen minuutin jakson 16-0 ja pitkälle tauolle mentiin enää kahdeksan pisteen vierasjohdossa 38-46. Karhu osui kaaren takaa 3/12, Vilpas 8/14.
– Päästiin heti alussa matsiin sisälle, saatiin stoppeja, siirtymäkolkkeja ja niitä puolustuslevypalloja, joista on puhuttu kaksi peliä. Toisen erän lopussa laiskistuttiin, Kauhajoki sai fiiliksen päälle ja päästettiin heidät liiankin lähelle, kertasi Jussi Savolainen ensimmäistä puolikasta.
Koko kolmas neljännes mentiin 5-10 pisteen johtoasemassa ja yhdeksän pisteen taukojohto 64-73 varmistui Perttu Blomgrenin viimeisen sekunnin vaikealla kolmosella ja päälle tulleella vaparilla, joten päätöskympille jäi kivasti panosta. Sillä ero ei kasvanut missään vaihessa yli viiden pisteen ja ottelu huipentui viimeiselle minuutille, jolle Vilpas pääsi viiden pisteen johdossa. KeyShawn Feazell kävi tippaamassa Abellin ohiheiton koriin 82-87, mutta Cameron Jones kuittasi toisessa päässä 84-87. Seuraavaksi Abell ja Goodin pääsivät kumpikin yrittämään ratkaisukolmosia, mutta pallo hylki renkaan keskustaa ja toisessa päässä Severi Kaukiainen räjäytti kotiyleisön huutomyrskyyn tasoituskolmosellaan 87-87. 
Vilppaalle jäi 25 sekuntia omaan ratkaisuun ja aikalisällä Abell ilmoitti, että ”antakaa kuula minulle, minä hoidan tämän.” Sanojen mittainen mies tämä Remy, sillä takamies odotteli pitkään puolen kentän tuntumassa, lähti sopivan myöhään liikkeelle ja nousi omintakeiseen hypäriinsä kaaren nupista. Korkealla kaarella kolmonen pussin pohjaan, 87-90 ja sitten kunniakierros ympäri areenaa…
Eikä siinä vielä kaikki. Karhubasketille jäi videotarkistuksen jälkeen aikaa 0,4 sekuntia tasoitukseen. Vilppaan puolustus ei ollut täysin hereillä ja pallo saatiin pelattua Cameron Jonesille, joka kääntyi ja upotti kolmosen sukan läpi. Nyt juhlittiin toisessa päässä, mutta ilo loppui lyhyeen. Tuomaristo tarkisti tilanteen videolta ja totesi korin syntyneen liian myöhään.  
Vilpas oli oppinut läksynsä kolmanteen peliin ja Jere Anttilan sairastuttua Teemu Rannikko roudattiin paikalle Savolaisen siipimieheksi. Täytyy myöntää, ettei siitä ainakaan haittaa ollut, siksi innokkaana ”Taikuri” hääri läpi pelin. Vaikka joukkueena voitetaan ja joukkueena hävitään, tällä kertaa iso kiitos menee Remy Abellille. Takamies oli jatkuva päänsärky kotijoukkueelle ja kaiken kruunasi se herkullinen voittoheitto. Abell heitti avauskympillä kymmenen pistettä, toisella kolme, kolmannella yhdeksän ja päätösjaksolla yhdeksän. Kokonaissaalis 31 pistettä on miehen liigaennätys eikä parhaan pelaajan palkinto mennyt väärään osoitteeseen.
Sankareita löytyi toki muitakin. KeyShawn Feazell (18/5) heräsi ruususen unestaan oikeaan aikaan, Perttu Blomgren (8/3) haki pitkine käsineen neljä tärkeää riistoa ja tarkassa vartioinnissa ollut Mikko Koivisto (10/4) osui kahdesti kaarelta. Quentin Goodinilla (10/3) ei ollut paras heittopäivä, mutta seitsemän syöttöä korvaa aika paljon. Riku Laine (3/2) oli jälleen joukkueen paras plus/miinustilastoissa ja kipeää oloa valitellut Ira Lee (4/6) lepuutti Feazelliä reilun kymmenen minuutin ajan. Illan suurimmat ”suosionosoitukset” kerännyt Juho Nenonen tilastoi 3/3 ja Roope Ahonen 3/0.
– Saatiin menetykset hallintaan (13) ja enemmän pelitilanneheittoja. Kauhajoki tulee analysoimaan pelin tarkasti ja meidän pitää parantaa koko ajan, jos tämän tason joukkuetta vastaan halutaan pärjätä, muistutti Savolainen.
Karhun peli lepäsi kuusi kovaa kolmosta upottaneen Severi Kaukiaisen (25/1/5) harteilla ja hyvää työtä teki myös Cameron Jones (15/3/5).
– Ei oltu valmiita pelaamaan alussa, ei ollut intensiteettiä ja menetyksiä tuli liikaa. Vilpas upotti heittonsa ja hallitsi levypalloja. Oltiin syvässä kuopassa ja sieltä on vaikea kiivetä ylös, arvioi kapteeni Jones omiensa esitystä.
Jaye Crockett (14/6) sekä Daniel Dolenc (10/9) ylsivät kaksinumeroisiin pisteisiin, Lee Skinner (7/1) ja Dikembe Dixson saatiin hyvin kuriin. Muut: Henri Kantonen 7/2, Eero Innamaa 3/0, Miikka Marttinen 2/0.
– Abellin kanssa oltiin ongelmissa läpi pelin ja 90 pistettä omaan päähän kertoo meidän esityksestä. Hyvän heittopelin ansiosta päästiin yrittämään voittoa. Seuraava peli tulee nopeasti, totesi Koskimies.
Kauhajoen otteluraportissa todettiin, ettei voittaviin olosuhteisiin saisi puuttua kesken voittoputken. Paljastetaan nyt, mistä oli kyse. ”Taikauskoa” löytyy vähän joka asiasta eli tehdään voiton jälkeen asiat aina samalla tavalla, istutaan samoilla paikoilla tai syödään samaa ruokaa/juodaan samaa juomaa… Voitokkaan avauspelin jälkeen kuuluttaja Skube Katajisto oli saanut tehtäväkseen puhdistaa IKH Areenan korilevyt, mutta taikauskoisen ei olisi saanut mennä niihin kajoamaan. Eli näinkin pienestä asiat voivat olla kiinni! Allekirjoittanut ei koskaan mene hävityn pelin jälkeen samalla paikalle istumaan staffin pukukoppiin ja paljastetaan vielä lopuksi Jussi Savolaisen lääke torstaiseen voittoon. Avauspelin lounastauolla Huittisten ABC:llä Savolainen joi ruuan päälle kahvin ja teen. Torstaina päävalmentaja siirtyi pelkkään teehen, joten ensi tiistaina tiedetään, mitä Savolainen kupista löytyy. Lehtikaalipihvit jääköön edelleen arvoitukseksi…