2023Otteluraportit
Salohallin lauantaista muodostui ikimuistoinen ilta ja upean illan suurin tähti oli koripallouransa viime kauteen päättänyt Roope Ahonen. Vilpas-kasvatin pelipaita numero kahdeksan nousi ansaitusti Salohallin kattoon Leo Järvisen paidan viereen ja tunteikasta tapahtumaa todisti paikalla 1339 katsojaa. Kotijuhlat jatkuivat myös pelin jälkeen, sillä Vilpas otti kauden ensimmäisen kotivoittonsa mainion ensimmäisen puoliajan (46-28) ansiosta. Joensuun Kataja Basket kaatui sekavien loppuhetkien jälkeen 80-75 ja Katajan voitottomien vierailujen sarja Salohalliin kasvoi yhteentoista. Voitollaan Vilpas nousi ensimmäistä kertaa jatkosarjaviivan paremmalle puolelle.

Ottelun alkutunnelmat venähtivät hieman pitkäksi, mutta se tuskin häiritsi ketään. Siksi upean tapahtuman Vilpas oli järjestänyt seurahistorian parhaalle kasvatilleen. Roope Ahonen tärkeine ystävineen pääsivät pääosaan – niin pregame-tapahtumassa kuin pimennetyssä Salohallissa, joten kiitokset vielä kerran upeasta urasta, Roope!

 

 

Itse ottelussa Vilpas toipui normaalia pitemmästä alkuseremoniasta paremmin ja hallitsi peliä aloitusheitosta lähtien. Kataja Basket ei johtanut peliä missään vaiheessa ja etenkin avauspuoliaika oli kauden parasta salolaispalloilua. Kymmenen päivän ottelutauolla oli keskitytty erityisesti levypallopelaamiseen, joka on ollut akilleen kantapää koko kauden ajan. Tällä kertaa irtopallot jäivät näppeihin omalla korilla (24) ja päävalmentaja Jussi Savolaisen mieltä lämmitti 16 irtopalloa hyökkäyskorilta. Pisteet niistä menivät Vilppaalle 15-4.

– Voitto tuli hyvällä valmistautumisella. Pelattiin hyvällä ilmeellä, kenellekään ei tullut ylisuuria minuutteja ja levypallopeliä painotettiin koko viisikolla. Ensimmäisellä puoliajalla saatiin 20 pinnaa penkiltä ja 16 hyökkäyslevypalloa tulivat tarpeeseen, kun heitettiin kolmoset vain 24 prosentilla, totesi Savolainen.

Kataja esitteli Salohallissa uuden sentterinsä Elijah Lufilen ja yhden treenin jälkeen on turha vetää suurempia johtopäätöksiä. Kokoa ja potentiaalia järkälemäisellä Lufilella on ja Katajan luotsi Petri Virtaselle jäi uudesta miehestä positiivinen kuva.

– Eilen treenattiin ensimmäistä kertaa tällä kokoonpanolla ja ne taktiset asiat eivät menneet sovitusti. Ei saatu Vilppaan pallonvyörytystä millään kuriin. Toisella puoliskolla saatiin joukkuepuolustus pelaamaan paremmin. Meidän murheenkryyninä oli taas levypallot, joista Sibande haki lähes puolet. Lufilesta jäi positiivinen kuva. Harmi, että hänen rullausuhkansa jätettiin tänään käyttämättä, kertoi Virtanen.

Ja olihan Vilppaan ilme parempi kuin kertaakaan tällä kaudella. Savolainen oli uusinut aloitusviisikkonsa muotoon Suokas-Dishman, Eady, Koivisto ja Nenonen ja homma toimi mukavasti. Penkiltä tullut Tavon King nosti kahdeksalla pisteellään kotijoukot 15-8 johtoon ja avaustauolle mentiin numeroista 26-16.

 

 

Toisen kympin puolivälissä ero kasvoi jo 24 pisteeseen (40-16) ja Vilpas pakotti Katajan huonoihin heitonvalintoihin. Se ei onnistunut korinteossa yli viiteen minuuttiin ja Vilpas vei kyseisen jakson 14-0. Kolmas jakso meni niukasti vieraille 16-20, mutta suurempaa hätää kotijoukkueella ei ollut.

Päätöskympillä Kataja nousi kymmenen pisteen tuntumaan ja nähtiinpä sellainenkin ihme, että kippari Mikko Koivisto joutui jättämään kentän virhetilin täyttymisen vuoksi. Vilppaan korinteko vaikeutui ja viimeinen pelitilannekori tuli DeAndre Dishmanin toimesta ajassa 35:15 (74-63). Sen jälkeen ratkaisevat pinnat tehtiin vapariviivalta.

Yleisölle tarjottiin pientä jännitystä loppuhetkillä, jotka menivät Vilppaalta lievästi sanoen reisille. 40 sekuntia ennen loppua Thomas Tumba donkkasi 78-71 ja heti perään Lufile riisti pallon ja donkkasi toiseen päähän 78-73. Vilpas otti aikalisän ja ryssi pallon Katajalle, kun ei saanut palloa sivurajasta kentälle aikarajan puitteissa. Sibanden kavennus 78-75 ei kuitenkaan riittänyt ja loppunumerot sinetöi vapariviivalta Teemu Suokas.

 

 

– Lopussa täytyy pystyä pitämään paketti paremmin kasassa. Sählättiin turhaan lopussa ja taas opittiin jotain. Ei olla ennen oltu tässäkään tilanteessa, tuumi Savolainen.

Länsirannan hammaslääkärit palkitsi Vilppaan parhaana DeAndre Dishmanin (18/6). Paljon parjattu Dishman alkaa löytämään oikeita asioita kentällä.

– Dishman voitti oman match-upinsa ja pelasi hyvää palloskriinipuolustusta. Hyökkäyksessä hyviä skriinejä, hyviä rolleja ja hyvää viimeistelyä eli sitä mitä häneltä ollaan haluttukin. Epäilemättä Dishilta kauden paras peli, kiitteli Savolainen.

Syömähampaana palkittu Temeu Suokas (15/3/4) jatkoi hyviä otteita ja onnistumisia nähtiin myös Djimon Hensonilta (13/3), Tavon Kingiltä (11/3) ja Juho Nenoselta (9/4). Muista tehoista vastasivat Mikko Koivisto (5/1), pari räväkkää donkkia esitellyt Luukas Vaara (4/4), Tyree Eady (3/8) sekä kentälle palannut Riku Laine (2/1).

 

 

Katajan heittojakauma muuttui radikaalisti Lufilen mukaantulon myötä, sillä ennen lauantain peliä Kataja oli pommittanut liigajoukkueista eniten kolmosia. Nyt kolmosia irtosi vain 22 ja kakkosia 32. Vieraiden peli lepäsi alati vaarallisen Nike Sibanden harteilla. Sibande upotti kakkoset 7/11, kolmoset 2/5 ja vaparit 11/11. Niistä syntyneiden 31 pisteen ohella levypalloja tarttui näppeihin 12. Tuomas Hirvonen (12/2) osui kolmesti kaaren takaa ja Lufile 12/4. Muut itäsuomalaiset: Amanze Egekeze 9/3, Grant Singleton 5/1, Thomas Tumba 2/4, Henri Permanto 2/0, Sebastian Lindberg 0/1.

– Salohalli ei ole ikinä helppo paikka pelata. Eka puoliaika oli meiltä aika heikko, mutta täytyy muistaa, että se oli eka kerta tällä kokoonpanolla. Ei ollut intensiteettiä, ei juostu kenttää, ei saatu stoppeja eikä levypalloja, kertasi Tuomas Hirvonen.

Vilppaan kausi jatkuu ensi perjantaina aina vaikeassa Kouvolassa ja seuraavaan kotiotteluun saadaan vieraaksi sarjakärki Seagulls, joka kaatoi kierroksen herkkupalassa Karhubasketin vieraissa 75-76 Shavon Colemanin viime hetken kakkosella. Sarjataulukon kärjessä ovat yhden tappion Seagulls ja BC Nokia ja tasaisen liigan voittosuhteessa 3/3 ovat Vilppaan lisäksi Kauhajoki, Kataja, Kobrat ja Kouvot. Pyrinnön voitettua Bisonsin 80-78 yksikään joukkue ei ole enää ilman voittoja.

 

Artikkelin kuvat: Markus Moisio ja Anne Nenonen.