2023Otteluennakot
Korisliigan verkkaisella pelitahdilla lauantai on vihdoin GAMEDAY Salohallissa. Kolmella voitolla ja neljällä tappiolla liigan aloittanut Vilpas saa vieraita isolta kirkolta, kun Helsinki Seagulls saapuu testaamaan Vilppaan iskukyvyn. Mestaruutta puolustava Seagulls on aloittanut sarjan odotetun vahvasti, sillä seitsemään otteluun mahtuu vain yksi tappio. Vilppaan puuhaveikot ovat loihtineet illan otteluun vahvat lisämausteet, sillä lauantaiksi on myynnissä Vilpas All Access -passeja. Niillä pääsee etuajassa sisään ja kokemaan jotain uutta. Vilpas-Seagulls starttaa kello 17:00, mutta Salohallille kannattaa suunnata jo paljon aikaisemmin!

Vilppaan freesit ottelutapahtumat ovat saaneet paljon kehuja tällä kaudella ja Vilpas All Access -passilla pääsee sisälle halliin jo kello 15:00. Ottelun lisäksi passilla näkee Vilppaan pyhimmän eli joukkueen pukukoppiin Riku Laineen johdolla ja sen jälkeen on hyvä suunnata herkuttelemaan Ravintola Istanbul Kebabin maittavaan buffaan. Otteluisäntänä on Nilfisk, joka järjestää visan erätauoilla. Ravintola Pelimannin pregame-tapahtumassa on tarjolla livemusaa ensimmäisen Voice of Finland -voittaja Mikko Sipolan johdolla kello 16:00 alkaen ja trion musailu jatkuu myös puoliajalla. Tervetuloa ajoissa paikalle – korishan on parasta paikan päällä!

Vilppaan kausi on edennyt harvinaisen tasaiseen tahtiin eli tappiot/voitot näyttävät riviä T-V-T-V-T-V-T. Jos otteet jatkuvat samanlaisina, lauantaina on kotivoiton vuoro. Tehtävää tosin hankaloittaa se, että vastassa on Pantteripatsaan haltija Helsinki Seagulls. Se on voittanut kauden seitsemästä ottelustaan kuusi muhkealla korierolla +95 eli ei missään nimessä mikään pala kakkua…

Pääkaupungin lokkiparvi saapuu Saloon kolmen ottelun voittoputkessa. Se kärsi ainoan tappionsa lokakuun 13. päivä Kotkassa ja sen jälkeen voittojuna on puksuttanut Pyrinnön (+18), Karhubasketin (+1) ja BC Nokian (+29) ylitse. Joukkueiden välisessä liigahistoriassa Vilpas on edelleen niskan päällä voitoin 24/19, mutta kymmenestä viimeisestä kohtaamisesta Seagulls on voittanut seitsemän.

Koronaan keskeytyneen kauden 2019-2020 jälkeen illan joukkueet ovat kohdanneet 16 kertaa. Viime kaudella Seagulls eteni seurahistorian ensimmäiseen mestaruuteensa ja keskinäiset kohtaamiset menivät lokeille 3-1. Voittosuhde oli sama myös kaudella 2021-2022. Mieluisimmat salolaismuistot osuvat mestaruuskauteen 2020-2021, jolloin runkosarjassa mentiin tasan 1-1, mutta välierissä Vilpas oli vahvempi voitoin 4-2. Välieräsarjan päättänyt Aatu Kivimäki -peli (84-83) on syöpynyt varmasti kaikkien salolaiskannattajien mieliin.

Takaisin nykypäivään. Seagulls siirtyi kesällä uuteen aikakauteen mestarivalmentaja Jussi Laakson luovutettua valtikkansa Vesa Vertiolle. Kultajoukkue säilyi ratkaisupelaajien osalta hyvin kasassa ja jatkosopimuksia tehtiin Okko Järven (17.1/2.6), Lassi Nikkarisen (6.1/5.1 syöttöä), Timi Heinosen (7.7/4.3) sekä finaalien MVP:n Rene Rougeaun (10.9/5.0) kanssa. Lisävoimaksi hankittiin Pyrinnöstä Tomas Pihlajamäki (9.6/2.3) ja paluumuuttaja Ricky Waxlax (2.2/0.2) Lahdesta.

Ulkomaalaisosastolle ei ole tarvinnut tehdä muutoksia, sillä Rougeaun lisäksi tupla-tuplasentteri Chuba Ohams (14.1/12.6), laituri Shavon Coleman (13.0/4.3) ja takamies Qua Grant (13.3/4.6) ovat liigan eliittiä. Oman lukunsa ansaitsee tietysti Korisliigan ikäpresidentti Timi Heinonen (41), jolle lauantainen liigapeli on jo numero 983. Syksyllä 1999 ensimmäisen liigaottelunsa pelanneen Heinosen kaulaan on pujotettu SM-mitaleita 11 kertaa. Melkoinen teräsmies!
Seagullsin kokoonpano julkaistaan lauantaina.

Vilpas oli parketilla viimeksi viime viikon perjantaina, joten ainakaan peliväsymystä ei voi syyttää. Vilpas hävisi Kouvolassa ilman Mikko Koivistoa Kouvoille 95-82, mutta lauantaina Koivari on taas mukana ja Seagullsin kimppuun hyökätään innolla 12 pelaajan rosterilla.

– Hallitseva mestari on aloittanut kauden vakuuttavasti. Heidän hyökkäyksensä on sarjan tehokkainta, joten meidän on karsittava helpot virheet pois puolustuksessa ja annettava ensimmäiset iskut kamppailutilanteissa, pohtii päävalmentaja Jussi Savolainen lauantain urakkaa.

Vilpas Salohallissa: 1 Suokas, 2 Dishman, 3 Eady, 4 Koivisto, 7 Nenonen, 10 Mäkynen, 11 Rönnholm, 12 King, 13 Juntunen, 20 Vaara, 21 Laine, 32 Henson.

Miksi Seagulls on liigan piikkipaikalla ja Vilpas yhdeksäntenä? Homma voidaan tiivistää kahteen kategoriaan.

1) Korintekovoima on selvästi stadilaisten puolella, kuten tehdyt pisteet 95.0 – 81.7 osoittaa. Seagulls on liigan vaarallisin joukkue hyökkäyspäässä, joka jakelee myös eniten syöttöjä (21.0) peliä kohden. Vilpasta vähemmän pinnoja ovat tehneet Pyrintö, Kauhajoki ja Kataja Basket. Viisi lokkia on pelannut kauden yli 10 pisteen keskiarvolla ja ykkösenä on 17.1 pisteen Okko Järvi (vaparit 100%, kakkoset 57.1% ja kolmoset 45.2%). Vilppaasta kaksinumeroisiin pistetehoihin ovat yltäneet Teemu Suokas, Tavon King ja Djimon Henson.

2) Levypalloissa Seagulls (46.6) on liigan paras, Vilpas (34.7) toiseksi heikoin. Hyökkäyslevyjä Gulls on kahminut yli viisi enemmän per peli ja ahnein on ollut Chuba Ohams (4.43). Puolustuslevypalloissa Vilpas on ollut liigan heikoin (23.3) ja Vilppaan paras levypallomies on Tyree Eady tasan viidellä irtopallolla.

Mikäli voitosta halutaan pelata, nämä asiat pitää saada muuttumaan. Pakki kuntoon, levyrit kouriin ja palloa sukkaan! Sen jälkeen katsotaan, lähtevätkö lokit kotimatkalle siipi maassa.

Salon Vilpas – Helsinki Seagulls lauantaina kello 17:00. Ovet avataan kello 15:30 ja otteluisäntänä Nilfisk. Tervetuloa isänpäivän etkoille Salohalliin!