2024Otteluraportit
Tiistaina pelattiin kaksi ylemmän jatkosarjan ottelua, joissa voittajina olivat Vilppaan kaatanut Helsinki Seagulls ja Nokialta vieraspisteet hakenut Korihait. Ottelutulokset varmistivat, että Seagulls (23/8) voittaa runkosarjan ja BC Nokia (20/11) on yhtä selvä kakkonen. Neljän muun joukkueen kohdalla tiistai ei ratkaissut mitään, mutta selkeytti kaiken lauantain kiihkeälle päätöskerrokselle.

Seagullsin puolivälierävastustaja voi ratketa jo tänään, kun Kobrat kohtaa kotonaan Loimaan Bisonsin. Mikäli Kobrat voittaa, se matkaa ensimmäisessä pudotuspelissään Kisahalliin ja Kotkan kausi päättyy tähän. Toinen ottelupari on jo selvillä eli BC Nokia ottaa yhteen ensi viikon lauantaina Kouvojen kanssa. Muut parit ovat täysin auki ja vaihtoehdot ovat seuraavat:
Mikäli Korihait voittaa Karhubasketin ja Vilpas Katajan, otteluparit ovat Korihait-Kataja ja Vilpas-Karhubasket.
Mikäli Korihait voittaa Karhubasketin ja Kataja voittaa Vilppaan, otteluparit ovat Korihait-Vilpas ja Kataja-Karhubasket.
Mikäli Karhubasket voittaa Korihait ja Vilpas voittaa Katajan, otteluparit ovat Karhubasket-Kataja ja Korihait-Vilpas.
Mikäli Karhubasket voittaa Korihait ja Kataja voittaa Vilppaan, otteluparit ovat Kataja-Vilpas ja Karhubasket-Korihait.
Kaikkien mahdollisuuksien korislauantai on siis edessä.

Tiistaina Vilpas olisi voinut helpottaa urakkaansa voittamalla Salohallissa Seagullsin, mutta siihen ei löytynyt aseita.

– Jäi vähän piippuun ja viimeinen terävyys puolustuspäässä loisti poissaolollaan. Toisen erän viimeisiin viiteen minuuttiin kaveri teki 20 pinnaa, kun lopetettiin taistelu irtopalloista ja se jatkui koko toisen puoliajan, harmitteli päävalmentaja Jussi Savolainen.

Vilpas olikin yllättävän aneeminen tärkeässä matsissaan ja onnistujia löytyi vähän. Sellaiseksi voidaan nostaa Mikko Koiviston (14/2) herääminen pleijareiden kynnyksellä. Kapteeni piti Vilpasta pystyssä ensimmäisen puoliajan upottamalla viidestä kolmosestaan neljä sisään ja lokkien puoliaikajohto oli yhdeksässä pisteessä. Toisella puoliskolla Seagulls löysi lääkkeet tarkka-ampujan eliminoimiseksi eikä Koivisto päässyt enää lisäämään tehojaan.

– Mikko pääsi hienosti rytmiin ja hänen kolkeillaan päästiin johtoonkin. Seagulls pisti Rene Rougeaun JJ Overtoniin ja se oli fiksu liike heiltä, tunnusti Savolainen.

Vilppaan ykköstykki Overton silmin nähden turhautui, jäi kauden pienimpiin tehoihin (5/5) ja vietti ottelun loppuun pukukopissa kahden peräkkäisen teknisen virheen johdosta. Kun Juho Nenonen oli sivussa kuumeen takia, normaalia Overtonia olisi tarvittu kipeästi.

Otteluisäntä Astrum Auto palkitsi kotijoukoista Jacob Grandisonin (15/5), mutta ei hänenkään heittopäivänsä (5/13) ollut ihan priimaa. Tavon King (13/3) ei loistanut tällä kertaa kaaren takaa, sillä yhdeksästä yrityksestä vain kaksi osui. DeAndre Dishman (8) raapi mukavat 12 levypalloa ja Tyree Eady (11/1) löysi pitkään kadoksissa olleet kolmoset osuen kolmesti viidestä yrityksestä.

– Vaikea peli meille. Hävittiin tänään energian puutteeseen. Nyt katsotaan video ja palataan treeneihin torstaina. Lauantaina on edessä pitkä matka Joensuuhun ja haetaan sieltä kotietu pudotuspeleihin, totesi Tyree Eady.

Muut salolaiset: Luukas Vaara 6/4 (kaikki pisteet donkeilla), Teemu Suokas 4/3/5 syöttöä ja Riku Laine 2/3.

– Kotietuun tarvitaan nyt jeesiä (Korihait), mutta jos suoritus on tällainen eikä olla valmiita tekemään töitä joukkueen eteen, on aivan sama aloitetaanko kotona vai vieraissa, totesi Savolainen.

Seagulls kärsi alkuvuodesta melkoisen slumpin häviten seitsemän kertaa kahden kuukauden sisällä. Eilen siitä ei näkynyt enää jälkeäkään. Esitys oli tasaisen varma ja ainoa tumma hetki osui päätösjakson puoliväliin, jolloin Vilpas nousi 20 pisteen tappioasemasta yhdeksän pisteen päähän.

– Vika erässä jouduttiin vähän mankeliin, kun ei saatu levypalloja, mutta oli sen verran kaulaa, että se riitti. 47 levypalloa on hyvä lukema ja se oli pelisuunnitelmassa. Hyvä 40 minuuttia meiltä, arvioi Seagullsin parhaana palkittu Okko Järvi (28/7) vanhassa kotihallissaan.

Eikä puolustavalla mestarilla ollut eilen vaikeuksia. Ykkössija on ansaittu ja se tarkoittaa kotietua loppuun saakka.

– Runkosarjan ykköstila on tosi tärkeä ja nyt se on saavutettu. Muutettiin Koiviston puolustusta toiselle puoliajalle ja se toimi. Uusi mies Gilbert on tullut hyvin jengiin mukaan ja pystyi nyt laittamaan palloa myös koriin. Pakettimme on yllättävän hyvin kasassa, vaikka menetimme parhaan korintekijän (Qua Grant) ja Gilbert on ollut vasta viikon mukana, arvioi päävalmentaja Vesa Vertio.

Alterique Gilbertin (11/2) esitys olikin ihan mukava ja samaa voi sanoa hirmutehoilla aloittaneesta Chuba Ohamsista (13/13), neljä kolmosta upottaneesta Shavon Colemanista (15/4), takuuvarmasta Rene Rougeausta (11/9) sekä tietysti ottelun parhaasta Okko Järvestä. Ex-Vilpas Järvi pelasi lähes 35 minuuttia, säkitti viisi kolmosta ja jäi harmittelemaan kolmea ohimennyttä vapariaan, joilla kauden piste-ennätys oli parantunut.

Vilppaan kohtalo ratkeaa lauantaina Joensuussa, jossa se kohtaa Kataja Basketin kello 17:00. Toivotaan, että Juho Nenonen tervehtyy reissulle mukaan ja muu joukkue pysyy terveenä.