2024ArtikkelitOtteluraportit
Uusikaupunki Areenalla tarjoiltiin lauantaina hieno Korisliigan tapahtuma, joka päättyi Korihaiden ansaittuun 83-74 (38-37) voittoon Vilppaasta. Kotijoukkue todisti, että seitsemän miestä riittää mainiosti korismatsin voittoon ja osoitti olevansa Vilppaalle mahdollisimman ikävä vastus. Kauden kolmas voitto keskinäisistä otteluista tarkoittaa, että Vilppaan on vaikea enää ohittaa vakkasuomalaisia sarjataulukossa. Pohitullin suuri sankari oli isäntien ainoa sisäpelaaja Javion Ogunyemi, joka Mikael Aallon ollessa sivussa pelasi täydet 40 minuuttia kovilla tehoilla ja pilasi Vilppaan tuhannen pääsarjaottelun juhlan.

Tunnelma Uusikaupunki Areenalla oli mainio jo alkuverryttelyssä ja olisi voinut kuvitella kyseessä olevan playoffs-matsin. Vilppaan 70-henkinen faniryhmä antoi katsomossa paremmin vastusta kotijoukkueen kannattajille kuin Vilpas kentällä ja siitä iso kiitos heille. Lauantainen lopputulos voi merkitä, että joukkueiden kohtaamiset eivät pääty eiliseen. Korihait on nyt askeleen lähempänä kotietua pudotuspeleihin, kun jatkosarjan pelejä on jäljellä enää kolme.

Korihaiden ohjelma ei ole helppo, sillä se kohtaa vieraissa Seagullsin ja BC Nokian ja päättää jatkosarjan kotihallissaan Kauhajokea vastaan. Vilppaan vastaava ohjelma on Kauhajoki ja Seagulls kotona ja lopuksi Kataja Basket vieraissa. Seagulls varmisti eilisellä Joensuun reissullaan (77-87) varman paikan kahden parhaan joukossa ja vastustaja tulee joko Kouvolasta tai kolmikosta Kobrat, KTP ja Pyrintö. Vajaamiehinen BC Nokia kärsi eilen 19 pisteen tappion Kauhajoella, joten sen paikka kahden kärjessä ei ole vielä kirkossa kulutettu. BC Nokian loppuohjelmassa on kotipelit Katajaa ja Korihaita vastaan ja lopullinen sijoitus ratkeaa Seagullsin vieraana. Eli kiharaiseksi menee.

Pohitullin ilta osoitti, että kymmenen miehen rotaatiosta ei ole hyötyä, mikäli pelin osa-alueet eivät ole kunnossa. Laajemman materiaalin Vilpas ei päässyt taistelemaan voitosta missään vaiheessa ja se näkyi valitettavasti alkuhetkistä lähtien. Mikael Aallon jäätyä sivuun Javion Ogunyemi jäi Korihaiden ainoaksi sisäpelaajaksi, mutta se ei kotijoukkuetta haitannut. Se ei lähtenyt missään vaiheessa juoksukilpailuun ja kun Vilpas ei pystynyt ainoata sentteriä väsyttämään, Ogunyemi veti lauantaina täyden 40 minuutin iltapuhteen. Sentteri upotti kakkosensa 11/15, iski tehot 25/16 viidellä hyökkäyslevypallolla ja tilastoi tehoindeksiksi +35. Enempää ei yhdeltä mieheltä voi vaatia. Toki hän sai hyvää apua aina rauhallisen oloiselta Jalen Jacksonilta, joka tilastoi komean rivin 16/16. Vaikka Korihait osui kaarelta vain 24% (5/21), ratkaisevaa oli mitä tapahtui kolmen sekunnin alueella.

Hitaassa ottelutemmossa Vilppaan olisi pitänyt onnistua heittopelissään, mutta sitä ei eilen nähty. Kolmoset osuivat sentään 39% (11/35), mutta korin läheisyydessä oltiin todella huonoja. Vieraiden 36 kakkosyrityksestä onnistui vain 14 ja se tarkoittaa Ojalan laskuopin mukaan surkeaa 39% tarkkuutta.

– Maalatulta alueelta 50 pinnaa kaverille, meille 24. Ne heitot mitkä laitettiin ohi, kaveri pisti sisään ja jätti vielä vapariviivalle 11 pinnaa. Jos me johdetaan 2,5 minuuttia pelistä, tulos ei hirveästi valehtele. Viimeinen terävyys puuttui ja Korihait on meille hankala vastus. Ogunyemiltä kova suoritus pelata 40 minuuttia tuolla tasolla, arvioi Jussi Savolainen.

Vilppaasta löytyi Pohitullissa yksi onnistuja eli Tavon King. Takamies upotti vaparit 7/7, kakkoset 3/5 ja kolmoset 4/7 ja niillä syntyi 25 pistettä teholuvulla +28. Viikon TOP-5 suorituksista täytyy löytyä päätösjakson huikea torjunta, jolla King sytytti Vilppaan viimeiseen taisteluun voitosta. Aluksi kolmonen pohjaan, sitten riisto ja donkki toiseen päähän ja uudella kolmosella King toi Vilppaan viiden pisteen päähän 66-61. Siihen hyvä jakso sitten päätyi ja ero repesi uudestaan kymmeneen pinnaan.

Vilppaan viimeinen voittoyritys oli Teemu Suokkaan käsialaa. Temen kolmosella Vilpas kavensi eron kolmeen (75-72) reilu kaksi minuuttia ennen loppua, mutta Wesley Person haki heti perään hyökkäyslevypallon ja nosti isännät bonusvaparillaan 78-72 johtoon. Lopullisen niitin kotivoitolle antoi Travis Jocelyn kolmosellaan (1:17) ja se oli siinä.

Koripallopeliä on vaikea voittaa yhdellä onnistujalla. Sormivamman takia koko treeniviikon lepäillyt Jacob Grandison (17/3) antoi vähän tukea, mutta muu kahdeksikko ei voi olla iltaansa kovin tyytyväinen. DeAndre Dishman (10/6) ja Luukas Vaara (5/2) eivät saaneet Ogunyemiä kuriin korin läheisyydessä ja jatkosarja tehomies JJ Overton (8/7) suti heittonsa 3/11. Juho Nenonen (3/6) sai kuparisen rikki, mutta se ei onnistunut kolmikolta Mikko Koivisto (0/1, heitot 0/3), Tyree Eady 0/0, heitot 0/4) ja Riku Laine (0/2, heitot 0/2). Teemu Suokas (6/2/5) osui kahdesti kaaren takaa.

Vilppaan seuraava ottelu on edessä perjantaina ja silloin päästään juhlimaan seuran 1000. ottelun taivalta pääsarjassa kotihallissa. Vastassa on vanha kilpakumppani Karhubasket ja ottelun ympärille on rakennettu mielenkiintoista tapahtumaa. Siihen palataan tarkemmin loppuviikosta.