2023Otteluraportit
Samuli Edelman lauloi aikoinaan "Niin pienestä kii, se on pienestä kii..." Samaa olisi voinut soittaa Salohallissa lauantai-illan päätteeksi, kun Tavon Kingin viime hetken lay-up kolahti raudasta ulos ja KTP Basket pääsi juhlimaan voittoaan lukemin 87-88 (46-44). Kotka otti avauskierroksen ainoan vierasvoiton, sillä kotivoittoja pääsivät juhlimaan mestaruutta puolustava Seagulls, Lahden murskannut Kouvot, Pirkanmaan derbyn vienyt BC Nokia sekä viime hetken kolmosella voittanut Kataja Basket. Korihait ja Karhubasket aloittavat kautensa tiistaina.

Koripallojumalat eivät olleet Vilppaan puolella Salohallissa ja rehellisyyden nimessä on todettava, että KTP Basket ansaitsi vieraspisteensä. Se johti avausottelua liki 32 minuuttia ja heitti läpi ottelun selvästi paremmin. Ottelun ratkaisuksi osoittautui kolmas neljännes, jonka vieraat voittivat kahdellatoista pisteellä.

– Ei me hävitty matsia siihen viimeiseen lay-upiin, vaan kolmas kymppi oli aika katastrofi. Kotka vei sen 12-24 ja meidän seitsemästä pallonmenetyksestä viisi osui siihen jaksoon. Viimeiseen hyökkäykseen meillä oli muutama optio ja saatiin siihen ihan laadukas hyökkäys, totesi päävalmentaja Jussi Savolainen.

Ottelu käynnistyi Joensuusta siirtyneen Tomi Lommin kovilla heitoilla. Lommi heitti Kotkan yhdeksästä ensimmäisestä pisteestä peräti seitsemän ennen kuin Vilpas heräsi. Kotijoukkue johti avauskympin jälkeen 24-23 ja haki Kotkan korilta komeat kymmenen hyökkäyslevyriä. Tätä lisää!

 

 

Toisella ympillä Topias Kuukkanen pääsi kuumaksi kaarella ja Vilppaan onneksi KTP-kapteeni nappasi kolmannen virheensä jakson lopulla. Vilpas kuittasi puoliaikajohdon 46-44 ja siihen iso syy oli huolellisella pallonkäsittelyllä. Vilppaalle tuli vain yksi menetys, Kotkalle yhdeksän ja pisteet niistä kotijoukoille 12-0. Kolmannella kympillä osat vaihtuivat ja Kotka johti peliä jo 13 pisteellä 51-64. Etenkin piskuinen Vincent Golson oli iskussa upottaen yhdeksän pinnaa.

Päätöskympillä Vilppaan parhaana palkittu Luukas Vaara jatkoi hyvää suorittamistaan ja Vilpas kiri eroa umpeen. Jakson puolivälissä Djimon Hensonin kolmosella punapaidat nousivat tasoihin 75-75, mutta KTP ei antanut periksi. Se nousi uudestaan viiden pisteen johtoon 77-82, mutta loppuhetkien trilleri siitä silti tuli. Vaaran kolmas donkki kavensi eron kolmeen ja nähtiinpä Salohallissa pitkästä aikaa oma korikin Kotkan toimesta. Sillä Vilpas nousi numeroihin 83-85 ja Hensonilla oli mahdollisuus tasoittaa peli vapariviivalta reilu minuutti ennen loppua. Valitettavasti toinen heitto suhahti ohi ja 173-senttinen Golson rankaisi toisessa päässä toisella kolmosellaan, taululle 84-88.

Vilppaan aikalisän jälkeen pallo pelattiin Juho Nenoselle, jonka kolmonen onnistui. Eroa enää yksi piste ja kellossa 33 sekuntia. KTP sohlasi pallon kuitenkin päätyrajasta ulos ja näin Vilppaalle jäi 20 sekuntia voittokorin tekemiseen. Salohalli seisoi, kun King piti palloa, mutta ei löytänyt sovittuun kuvioon ratkaisua. Hänen oli yritettävä itse ratkaisua, ajo korille ja pallo raudasta ulos.

– Nyt on kiva lähteä Kotkaan. Heitettiin tosi hyvin ja oltiin hyviä avoimella kentällä, iloitsi Roope Mäkelä pressissä.

Vaikka avaustappio tulikin, Vilppaan otteissa oli silti paljon positiivista. Ensimmäinen oli Luukas Vaaran miehekäs kotiavaus tupla-tuplallaan (15/10) reilussa 20 minuutissa. Kakkoset sisään 6/7 ja energiaa löytyi kiitettävästi myös puolustuspäässä.

– Tällä viikolla keskityttiin määrättyihin asioihin ja niissä ollaan kehitytty. Nyt ollaan oltu neljä viikkoa yhdessä ja kaikki ei voi olla hallinnassa. Mielestäni ollaan kuitenkin otettu askelia oikeaan suuntaan. ”Luke” on kova ase tällaisia passiivisempia puolustuksia vastaan ja hänelle pystyy urheilullisena pelaajana heittämään palloa raudan päälle. Lisäksi hän pelasi muita vapaaksi skriineillään, teki pallollisena oikeita valintoja, energiaa riitti ja levypalloissa Luukas oli tosi hyvä. Erittäin hyvä matsi häneltä, kiitteli Savolainen Länsirannan hammaslääkärien syömähampaaksi valittua nuorta Vaaraa.

Samaa voi sanoa toisesta uudesta tulokkaasta, 21 minuuttia kellottaneesta Teemu Suokaksesta ((19/0/5 syöttöä). Suokas ei menettänyt palloa kertaakaan ja teki oikeita ratkaisuja. Teholuku +22 oli Vaaran (+23) ohella priimaa ja takamiehestä tulee olemaan Vilppaalle paljon iloa kauden aikana. Kolmas iloinen asia oli Onni Mäkysen (4/1) rohkea esiintyminen ja jatkossa nuorukainen ansaitsee varmasti isompia minuutteja.

 

 

Viikolla kahdet normitreenit vetänyt Mikko Koivisto (8/2, heitot 2/8) ei ollut vielä huippuiskussa ja parannettavaa jäi myös toiselle konkarille Juho Nenoselle (8/4, heitot 3/7). Samoille pisteille ylsi kolmas sotaratsu Riku Laine (8/3)

– Uusista amerikkalaisista ei vielä tiedetä kovia paljoa, joten lähdimme jahtaamaan Koivistoa ja Nenosta ja siinä onnistuttiin, myönsi Roope Mäkelä.

Vilppaan ulkomaalaisosasto ei saa synninpäästöä esityksestään, vaan parempaan pitää pystyä. Viimeksi Kouvoja vastaan 33 pistettä säkittänyt Tavon King (8/4/4) ei päässyt vauhtiin missään vaiheessa ja heittonsa kanssa tuskaileva Djimon Henson (9/1) osui vain kolmesti 12 yrityksestään. Tyree Eady (2/4) ei juurikaan ratkaisuja hakenut ja DeAndre Dishman (6/4) suti viisi heittoa ohi korin alta.

 

 

KTP tuuletti rajusti voittoaan pelin ratkettua ja syytäkin oli

– Kiva pelata pitkästä aikaa Salossa ja muutama heitto on tullut kiskottua noihin koreihin aikoinaan. Täällä on aina vaikea pelata ja ekalla kympillä oltiin levypalloissa aika mankelissa. Kolmannella jaksolla tehtiin se ero, kun saatiin stoppeja ja päästiin juoksemaan. Silloin me ollaan tosi hyviä ja oltiin niskan päällä, kun saatiin tempoa peliin. Hemmetin ylpeä olen jätkistä, että pystyttiin kairaamaan täältä voitto. Ihan kauhean moni niitä ei ole täältä viime vuosina ottanut, arvioi kapteeni Kuukkanen illan vääntöä.

Kotka esitteli salolaisyleisölle liigan pienimmän pelaajan, Vincent Golsonin. Reilut puoli tuntia kentällä viihtynyt taskuraketti upotti 19 pinnaa ja jakeli ohessa seitsemän syöttöä. Mäkelän onneksi.

– Ahmad Rand satutti jalkaansa ekalla puoliajalla, Davis ei päässyt tähän mukaan ja Doss oli virhevaikeuksissa, joten vaihdettiin tosi paljon emmekä löytäneet sopivaa kokoonpanoa missään vaiheessa. Ottelusta tuli hieman rauhaton, mutta onneksi meillä on kokeneita suomalaisia ja ne ovat kullan arvoisia, myönsi Mäkelä.

Näillä Mäkelä tarkoitti erityisesti Tomi Lommia (15/1, kolmoset 3/6) ja Topias Kuukkasta (12/0, kolmoset 4/4). Myös Vili Nyman (8/7), Juha-Matti Henttonen (7/2), Joonas Timonen (6/1) ja Miikka Marttinen (3/4) tekivät rajusti töitä voiton eteen. Shaun Doss kasasi lopulta 14 pinnaa ja kimmoisa Ahmad Rand tehot 4/8. Markise Davisia (0/5) ei kentällä juuri huomannut.

Vilppaan kausi jatkuu ensi perjantaina Tampereella, jossa vastaan asettuu Nokialla 83-63 hävinnyt Pyrintö. Kierroksen suurimman voiton nappasi Kouvot lyömällä Lahden peräti 112-71. Seagulls hoiteli sinnikkään Bisonsin rutiinilla 91-71, mutta avauskierroksen kovimman näytöksen suoritti Katajan 193-senttinen laituri Nike Sibande. Kataja Basket kaatoi hyvän toisen puoliaikansa ansiosta Kobrat 79-76 ja Sibande heitti 36 pinnaa, haki 13 levypalloa, antoi kuusi syöttöä ja upotti voittokolmosen summerin soidessa. Ei hassumpi avaus rookie-laiturilta.