2023Otteluraportit
Vilpas on saanut käännettyä kurssinsa Korisliigan tasaisessa ja jännittävässä runkosarjassa. Kolmas peräkkäinen voitto irtosi tiistaina Lapuan Urheilutalolta lukemin 66-76 (40-37) ja voiton takuumiehenä hääri seitsemän kolmosta upottanut Tavon King. Runkosarjasta on nyt takana puolet ja Lapuan voitolla Vilpas nousi sarjataulukon neljänneksi. Se ei kuitenkaan riittänyt Suomen cupin Final Fouriin. Sinne paikkansa ovat jo varmistaneet Seagulls, BC Nokia, Korihait ja neljäs joukkue ratkeaa tänään. Vilppaan vierasviikko jatkuu perjantaina Kotkan Karhuvuoressa.

Aluksi isot kiitokset Forza Vilpuralle, jonka seitsikko jaksoi lähteä tiistai-iltanakin liki 700 kilometrin reissulle lumipyryiselle Etelä-Pohjanmaalle. Huikeaa toimintaa ja tällä kertaa homma kannatti. Jokainen vierasvoitto tasaisessa sarjassa on kullanarvoinen ja vaikka kotimatka ei todellisuudessa lyhene metriäkään, paluumatka sujuu huomattavasti rattoisammin. Toinen kiitos menee Ikaalisten Inkerille. Tei-Tuvan lounaspöytä oli taas kerran maineensa veroinen ja antoi mainion lisäboostin joukkueelle.

Vilpas lähti Lapualle ilman Mikko Koivistoa, mutta puntit tasoittuivat kummasti paikan päällä. Reilu tunti ennen peliä selvisi, ettei Kobrien ykköslinko Taz Sherman pelaa. Vilppaan koppipalaverissa päävalmentaja Jussi Savolainen ei lähtenyt suuriin muutoksiin vaan päätettiin keskittyä omiin juttuihin. Se kannatti ja etenkin pakkipäästä löytyi mukavasti virtaa. Koripallossa ottelu jaetaan aina neljään jaksoon ja tiistain peli voidaan pilkkoa niiden mukaan.

Ensimmäinen kymppi

Nihkeä alku kummallekin eikä heittoja saatu sisään helpoistakaan paikoista. Kobrat hukkasi palloa ja Vilpas ajeli ansaan nimeltä Theo Akwuba. Ulottuva sentteri torjui kolmesti Vilppaan heittoyritykset ja siivitti seitsemällä pisteellään kotijoukkueen 22-15 taukojohtoon. Vilppaan heittopelistä kertoo kakkosten osumatarkkuus 21,4%.

Toinen kymppi

Vilpas kävi kahdesti tasoissa (26-26, 33-33), mutta muuten mentiin pienoisessa kotihallinnassa. Jo alkuverryttelyssä heittopäällä ollut Tavon King aloitti kolmosrumbansa (22-18, 26-22, 26-25) ja nosti 13 pisteellään Vilppaan kolmen pisteen päähän puoliaikatauolle lähdettäessä. Jakson kohokohta oli JJ Overtonin torjunta, jolla pitäisi päästä viikon TOP-5 kertaukseen. Kolmen sekunnin pisteet Kobrille 28-10 ja heittopeli lähietäisyyksiltä takkusi edelleen (26.1%) ja prosentti kaarelta (33.3%) nousikin korkeammaksi.

Kolmas kymppi

Pukukopista Vilpas saapui uudella ilmeellä ja erityisesti aktiivisuus puolustuspäässä palkittiin. Pakki maistui ja Vilpas sai neljällä peräkkäisellä stopilla Kobrien pelin sekoamaan. Kun Tavon King jatkoi pommejaan kolmen pisteen kaarella, Vilpas voitti neljänneksen 13 pisteellä. Kingin kolmoset upposivat heti ensimmäisestä hyökkäyksestä (40-40) ja jatkuivat kohdissa 49-57 ja 51-60. Lapuan kannalta ratkaisevaa oli KJ Buffenin ja Antto Nikkarisen neljännet virheet. Ero alkoi kasvaa Vilpas siirtyessä piikkipaikalle tilanteessa 45-48. Kun seuraavat 1,5 minuuttia menivät vieraille 0-12, päätösjaksolle mentiin numeroista 53-63. Anthony Roberson oli saalistanut 18 pinnaa, Tavon King 22 ja erikoisuutena oli Vilppaan levypallot. Niitä irtosi hyökkäyspäästä 15 ja pakista 14.

Neljäs kymppi

Päätöskymppi olikin ottelun erikoisin jakso. Reilun kahden minuutin pelin jälkeen Teemu Suokas riisti ja iski donkin toiseen päähän vieden salolaiset turvalliseen 56-72 johtoon. Sitten ei onnistunut mikään lähes kuuteen minuuttiin, mutta koska Kobratkaan ei saanut tehtyä kuin neljä pistettä, ero säilyi 12 pisteessä. Kotijoukkue kävi kaksi minuuttia ennen loppua seitsemän pisteen päässä, mutta Vilpas pelasi lopun fiksusti ja päätösnumerot 66-76 iski JJ Overton illan toisella donkillaan.

Parhaana palkittu Tavon King pelasi kauden parhaan pelinsä. Korin läheisyydessä ei tilaa löytynyt (heitot 1/5), mutta kaaren takana jyvä oli kohdillaan (7/10) ja teholukema +21 joukkueen paras.

– Energisin peli meiltä vähään aikaan ja olen erittäin tyytyväinen yleisilmeeseen ja tahtotilaan. 21 hyökkäyslevypalloa kertoo siitä, arvioi Jussi Savolainen kauden neljättä vierasvoittoa.

Toisen ottelunsa Vilppaan paidassa pelannut JJ Overton kasvatti minuuttimääränsä (26:30) ja heitti 12 pistettä vaikkei osumatarkkuus (5/14) päätä huimannut.

– Overton on fiksu pelaaja ja oppii asiat nopeasti, kommentoi Savolainen.

DeAndre Dishman (10/7) paransi loppua kohden, mutta Tyree Eadylle (5/4) osui heikompi heittopäivä (2/10). Suurimmat minuutit kellottanut Teemu Suokas jatkaa tasaista suorittamistaan. Teme pussitti viiden syötön ohella tutut 16 pistettä, vaikka kolmoset kolisivat rautoihin 1/9. Samaa voi sanoa Juho Nenosesta (3/5), joka ei anna piiruakaan periksi omalla korilla. Riku Laine (5/6), Luukas Vaara (0/1) ja Onni Mäkynen (0/1) vastasivat lopuista tilastoista.

Tilastoista löytyy sellainen harvinaisuus, että Vilppaan kolmosprosentti (33.3%) nousi korkeammaksi kuin kakkosten (31.8%). Ilahduttavaa on Vilppaan parantunut levypallopelaaminen. Viimeksi Lahtea vastaan haettiin 16 hyökkäyslevyriä ja nyt pistettiin vielä viidellä paremmaksi. Se on koko Korisliigan kolmanneksi paras noteeraus tällä kaudella.

Kovana kotijoukkueena tunnettu Kobrat kärsi vasta toisen kotitappionsa ja kaipasi selvästi kuumesairasta Taz Shermania.

– Shermanin poissaolo tuli ihan puskista eikä ehditty oikein valmistautumaan siihen. Vilppaalta kauden paras puolustuspeli ja erittäin aktiivista pelaamista hyökkäyslevyissä. Sitä en nähnyt tulevaksi. Meillä pakki toimi ihan ok, Kingin kolmosille ei voitu mitään. Ne oli sellaisia heinäsirkka-stepbackejä. Hyökkäys sakkasi tänään aika pahasti ja Anton ja Anthonyn yhteensä 12 menetystä oli vastustajan hyvyyttä, totesi Ville Turja.

Theo Akwuba aloitti hyvin ja teki seitsemän pinnaa avauskymppiin, mutta siihen ne pisteet lopulta jäivätkin. Parhaana palkittu Anthony Roberson teki 21/10, virhevaikeuksiin joutunut KJ Buffen 13/6 ja Antto Nikkarinen 13/3.

Vilppaan vieraspelit jatkuvat perjantaina Kotkan Karhuvuoressa ja toiveissa on, että Mikko Koivisto saataisiin mukaan kokoonpanoon. KTP Basket pelaa harvinaisessa neljän ottelun kotipeliputkessa, mutta kärsi tiistaina viiden pisteen tappion sarjakakkoselle BC Nokialle. Illan kolmannessa ottelussa Helsinki Seagulls antoi oikein isän kädestä Korihaille. Lopputulos 112-74 kertoo kaiken oleellisen.