2024Otteluennakot
Tästä ei pidot enää parane, kun sarjataulukon kuutonen Salon Vilpas kohtaa perjantaina ylemmän jatkosarjan kiihkeässä taistossa Kauhajoen Karhubasketin kello 18:30. Liigapelin ohella Salohallissa tarjoillaan mielenkiintoista ohjelmaa, sillä Vilpas pelasi viime lauantaina pääsarjauransa tuhannen ottelunsa Uudessakaupungissa. Pitkää taivalta juhlistetaan nyt virallisesti kotihallissa ja mikä hienointa, otteluun numero 1001 vastustajaksi saapuu rakas kilpakumppani Pohjanmaalta. Kun vielä Kauhajoen uskollinen faniporukka ei varmasti jää tuppisuiksi Salohallissa, tätä matsia ei kannata missata. Tervetuloa kannustamaan Vilpas kohti pudotuspelien kotietua!

Arabiankielisen satuteoksen ”Tuhat ja yksi yötä” sankareita prinsessa Seherazadea, Aladdinia ja Sinbadia ei Salohallissa nähdä, joten illan teema voidaan vääntää ”Tuhannen ja yhden pelin tarinoiksi.” Vilppaan ideanikkarit ovat loihtineet ottelun yhteyteen mukavasti spesiaaliohjelmaa. Ravintolakatsomo Hook Corner palvelee janoisia läpi ottelun ja ohjelmaan kuuluu myös Vilppaan ensimmäisen liigajoukkueen esittely kaudelta 1996-1997. Perjantain Gameday aloitetaan kello 17:30 ravintola Pelimannin Pregame-tapahtumalla, jossa haastateltavina ovat nelossijalle päättyneen debyyttikauden päävalmentaja Tero Järvinen, tarkka-ampuja Ilpo Jalonen sekä joukkueenjohtaja Keijo Poutiainen.

Ohjelma jatkuu ottelun jälkeen ravintola Pelimannissa Aftergamen merkeissä ja yleisölle vapaassa tapahtumassa muistellaan avauskauden tapahtumia, kisaillaan tietokilpailussa, nautitaan livemusasta ja tarjolla on pientä purtavaakin. Illan jatkot päättyvät kello 23:00.

Perjantain tärkein juttu on kuitenkin itse ottelutapahtuma, johon Vilpas (16/13) lähtee kahdesta tappiosta. Nokialla tuli takkiin 91-87 ja Korihait otti tärkeät pisteet viikko sitten Pohitullista numeroin 83-74. Tulokset tiesivät, että Vilppaan sarjasijoitus putosi Joensuun tiistaisella vierasvoitolla kuudenneksi, mutta tavoite pudotuspelien kotiedusta elää edelleen. Karhubasketin jälkeen Vilpas kohtaa tiistaina kotonaan uuden jenkkitakamiehen (Alterique Gilbert) hankkineen Helsinki Seagullsin ja jatkosarja päättyy lauantaina aina mukavalle Joensuun keikalle. Puolivälierät aloitetaan sijoituksista riippuen joko 5. tai 6. huhtikuuta. Vilppaalla on perjantain kamppailuun pieni lepoetu, sillä viimeisestä pelistä on aikaa kuusi päivää ja Kauhajoella treenipäiviä on alla kolme.

Kauhajoki (17/13) löytyy sarjataulukossa juuri Vilppaan yläpuolelta yhden voiton enemmän ottaneena eli panokset ovat kohdillaan. Karhubasket on ainoa joukkue, jota Vilpas ei ole kyennyt tällä kaudella voittamaan. Lokakuussa se haki vieraspisteet Salohallista 69-72, piti joulukuussa pisteet kotonaan 89-79 ja jatkosarjan ensimmäinen kohtaaminen kirjattiin Karhulle IKH Areenalla 77-70. Kuten tulokset kertovat, mistään ylikävelyistä ei ole ollut kyse ja tasaista vääntöä on odotettavissa perjantainakin.

Karhubasket koki ikävän takaiskun viime viikon alussa, kun oranssipaitojen paras pistemies Topias Palmi (18.0) loukkasi treeneissä kättään ja käsi operoitiin pikaisesti. Kapteenin paluu loppukevään pudotuspeleihin on vielä mahdollista. Toinen viime viikon uutinen oli seuran tekemä jatkosopimus Nate Pollard Jr:n kanssa.

Kauhajoki saapuu Salohalliin tappio alla, kun Kataja Basket haki tiistaina vieraspisteet Pohjanmaalta lukemin 62-69. Sitä ennen kauhajokiset kaatoivat vajaamiehisen BC Nokian 90-71. Pohjalaisten viiteen viimeisen matsiin mahtuu myös tappio  Seagullsille 104-83. Sitä ennen kaatuivat Korihait (+14) ja Kataja Basket (+8).

Janne Koskimiehellä ja taustajoukoilla on riittänyt pohdittavaa tällä kaudella. Europelit päättyivät nopeasti ja ulkomaalaisnelikosta Samuel Givens (13.3/7.7), Nate Pollard (9.1/6.6), Kristian Sjölund 10.5/3.1) ja Junior Madut (12.4/4.4) yksikään ei aloittanut kautta Pohjanmaalla. Lakeuksilla käyneistä vahvistuksista kuusi on jo karistanut Suomen lumet jaloistaan. Kotimaisten pelaajien rooli onkin ollut merkittävä Kauhajoen kaudessa ja yleensä Koskimiehen aloitusviisikossa on nähty neljä Suomi-pelaajaa sekä monipuolinen Givens. Ne neljä kotimaista ovat Palmin lisäksi olleet Eemi Luukkonen, Eero Innamaa ja Joona Hakamaa. Kahteen viime peliin Koskimies vaihtoi viisikkoon Innamaan tilalle Madutin ja Shawn Hopkins on korvannut loukkaantuneen Palmin. Kauhajoen lopullinen kokoonpano ratkeaa perjantaina.

Vielä hetkeksi Karhun tiistaiseen kotimatsiin, joka oli lievästi sanoen outo. Kataja pisti heti alkuun sellaisen rallin päälle, että reilut 1600 kotikatsojaa haukkoi henkeä. Avauskymppi itäsuomalaisille 13-32 ja puoliajalle mentiin 24 pisteen vierasjohdossa! Koskimies sai kopissa puolustukseen uutta intoa ja Kataja teki kolmannella kympillä kasaan vain kuusi pistettä.

– Emme pystyneet vastaamaan Katajalle avauspuoliskolla eikä meille tullut voittavia suorituksia kummassakaan päässä kenttää. Puolustus oli karmaisevaa katseltavaa vaihtopenkiltä. Teimme kolmanteen neljännekseen vain 11 pistettä ja se oli meidän etsikkoaika. Olisimme siinä voineet saada eroa kiinni, harmitteli Janne Koskimies jatkosarjan viimeisen kotipelin esitystä.

Keskinäinen paremmuus jäi seitsemän pisteen tappiosta huolimatta Karhubasketille, jonka valopilkku oli Kristian Sjölund. Norjalaisen 20 pisteestä 18 lähti kaaren takaa ja tarkkuus oli huippuluokkaa 6/7. Sjölundin lisäksi vain Junior Madut ja Oliver Kanden onnistuivat kertaalleen bonuskaarelta. Perusvarma Samuel Givens sai kasaan vain kaksi pistettä ja pahin kanto kaskessa oli Richaud Pack 26 pisteellä.

Vilppaan peli on yskähdellyt loistavan Seagulls-vierailun (+12) jälkeen ja mikäli pudotuspeleihin halutaan lähteä kotiedulla, nyt olisi korkea aika palata takaisin voittaville raiteille. Kataja Basket (+3) kaatui vielä nihkeästi kotihallissa, mutta vierailuissa Nokialle (-4) ja Uuteenkaupunkiin (-9) jäi paljon petrattavaa. Erityisesti salolaisten kokeneen osaston Mikko Koivisto, Juho Nenonen ja Riku Laine syttymistä on odoteltu viime peleissä. Jos joku joukkue saa sen liekin syttymään, se on juuri Karhubasket. Luotetaan siihen. Veikkaus antaa illan kertoimiksi Vilpas 1.51 ja Karhubasket 2.26.

– Kauhajoki tulee tunnetusti jokaiseen tilanteeseen ryminällä, joten pelikovuus pitää olla kunnossa. Salohallissa on varmasti luvassa kiihkeätunnelmainen ottelu ja suunnitteluosasto on järjestänyt pelin ympärille kaikennäköistä häppeninkiä. Ainekset hienoon iltaan ovat olemassa, toteaa Jussi Savolainen.

Vilpas Salohallissa: 1 Suokas, 2 Dishman, 3 Eady, 4 Koivisto, 7 Nenonen, 10 Mäkynen, 11 Rönnholm, 12 King, 15 Grandison, 20 Vaara, 21 Laine, 22 Overton.

Alemmassa jatkosarjassa Lapuan Kobrat otti askeleen lähemmäksi pudotuspelejä kaadettuaan Lahti Basketballin vieraissa 77-89. Se kohtaa lauantain isossa pelissä kotonaan KTP Basketin ja kotivoitolla jatkosarjan kakkostila olisi todella lähellä. Ylempi jatkosarja jatkuu perjantaina otteluilla BC Nokia-Kataja Basket sekä Seagulls-Korihait.

Vilpas – Karhubasket Salohallissa perjantaina kello 18:30. Otteluisäntänä on Sähkötukku Finnparttia ja Länsirannan hammaslääkärien syömähammaskisa jatkuu entiseen tapaan. Kisaa johtaa parhaillaan Koivisto (4) ja kolmessa kiinnityksessä väijyvät Nenonen ja Laine. Vilpas toivoo, että yleisö saapuu paikalle jotain vanhaa ja historiallista päällä. Tervetuloa!