2023Otteluennakot
Vilpas pääsee pitkästä aikaa kotihalliin, kun se kohtaa lauantaina Tampereen Pyrinnön kello 17:00 Salohallissa. Punavalkoiset porskuttavat mukavassa neljän ottelun voittoputkessa ja meno on ollut poikkeuksellisen railakasta vieraskentillä. Seitsemästä reissupelistä on kasassa viisi voittoa ja niiden ansiosta salolaiset ovat tasaisen sarjataulukon viidennellä sijalla. 
Toinen punavalkoinen eli Tampereen Pyrintö on matkannut alkukauden melkoisessa myllerryksessä. Päävalmentajan ohella Pyrintö on vaihtanut jo kolmesti ulkomaalaisvahvistusta ja uusin hankinta Jordan Ngatai ottaa ensikosketuksensa Korisliigaan Salossa. Salohallille kannattaa tulla ajoissa, sillä Vilppaan puuhamiehet ovat järjestäneet mukavaa ohjelmaa pregame-tapahtumaan.

Salohallin ovet avataan kello 15:30 ja paikalla on otteluisäntä ravintola Kastun pop-up, josta saa street foodia kympillä sekä bonuksena Lepola Drinksin siideritasting. Tapahtuman kruunaa Pressan Korisliiga-aiheinen tietovisa kaikille halukkaille ja voittaja palkitaan ravintola Kastun lahjakortilla. Tarjolla on myös jouluglögiä ja vieraileepa paikalla myös yksi presidenttiehdokaskin. Tervetuloa!

Sitten illan päätapahtumaan. Pyrinnön alkukausi on ollut vaikea. Kahdestatoista ottelusta koossa on vain kaksi voittoa (Bisons 80-78, Karhubasket 109-100) ja siksi turbulenssia on riittänyt viime aikoina. Marraskuun 21. päivä päävalmentaja Miikka Sopanen vapautettiin tehtävästään yhdeksän ottelun jälkeen (1/8) ja päävalmentajan saappaisiin astui kakkosena toiminut Tero Vasell apukäsinään Santeri Liljeberg sekä Erkko Ojala.

Tunteella otteluissa elävän Vasellin opit eivät purreet vielä Korihaita vastaan avauspelissä (84-74), mutta toisessa matsissa Karhubasket kaatui Pyynikin korijuhlissa 109-100 Luther Muhammadin (42) suonenvedolla. Viimeksi Pirkanmaan derbyssä BC Nokia johti parhaimmillaan jo 23 pisteellä, mutta Pyrintö taisteli itsensä takaisin peliin. Lopulta Nokia osoittautui paremmaksi 84-91, joten Vasellin rekordi ennen Salohallia on 1-2.

Pyrinnön 39-vuotias kapteeni Antero Lehto saavutti BC Nokiaa vastaan komean merkkipylvään, kun hän upotti ottelussa kaksi kolmosta ja ohitti 1220 kolmosellaan Petri Virtasen kaikkien aikojen tilastoissa. Uran osumatarkkuuskin on hyvä 37.2%, joten onnittelut, Antero!

Kolminkertaisen Suomen mestarin (2010, 2011, 2014) taustoilla ei olla jääty tuleen makaamaan, vaan valmennuksen ohella muutoksia on tehty myös pelaavaan kokoonpanoon. Kotimaisia on vaikea vaihtaa, joten ovet ovat käyneet vahvistusrintamalla. Ensiksi sai lähteä silmävamman saanut David Azore (1 ottelu, 2p) ja tilalle hankittiin Mitchell Pelissier (13.6/3.6). Hän aloitti liigauransa juuri Vilpasta vastaan kahdeksalla pisteellä 83-92 tappioon päättyneessä Pyynikin pelissä. Toinen vaihto tapahtui kahta ottelua myöhemmin ja tällä kertaa takamies Jordon Talley (10.8/5.3 syöttöä) sai pakata laukkunsa neljän pelin jälkeen.

Tilalle palkattiin Arizona Staten Luther Muhammad, joka onkin noussut tamperelaisten parhaaksi pistemieheksi 20.9 pisteen keskiarvolla. Takamiehen huippupeli sattui voittoisaan Kauhajoki-matsiin, jossa hän urakoi 38 minuuttia, upotti kakkoset 11/18, kolmoset 3/6 ja vaparit 11/12. Kun siihen lisätään seitsemän levypalloa ja seitsemän syöttöä, Muhammad kasasi Korisliigakauden kolmanneksi kovimman yksilösuorituksen 42 pisteellään.

Kolmas vaihdokas Jordan Ngatai saapui Tampereelle tällä viikolla Uudesta-Seelannista. Kaksimetrinen Ngatai edusti kotimaataan viime kesän MM-kisoissa tehoilla 5.2/1.4. Peliaikaa kertyi yli 20 minuuttia per peli ja pisteitä syntyi 26 viidessä ottelussa. 30-vuotias laitahyökkääjä pelaa ensimmäistä kertaa Euroopassa ja aiemmat pelikokemukset ovat Australian ja Uuden-Seelannin sarjoista. Viime kaudella hän pelasi 18 ottelua Hawke´s Bayn riveissä (NZL) mukavalla 16.6 pisteen keskiarvolla.

Ngatain saapuminen tarkoittaa, että kymmenen ottelua 15.3 pisteen ja 9.7 levypallon keskiarvolla pelannut Sekou Sylla joutuu etsimään uuden työnantajan. Sylla oli Pyrinnön rikotuin pelaaja ja vieraili joukkueesta useimmin vapariviivalla. Näin ainoa alkuperäinen vahvistus on enää Nighael Ceaser (11.8/10.8), joka kuuluu liigan pelätyimpiin heiton torjujoihin (3.3).

– Etsimme pelaajaa, joka tuo meille kenttään leveyttä, mutta samalla olisi tarpeeksi kokoa pelata myös isompia vastaan puolustuksessa. Jordanin tulon myötä uskon, että pystymme monipuolistamaan pelaamistamme molemmissa päissä kenttää, arvioi Tero Vasell.

Pyrintö on tehnyt vähiten pisteitä kaikista joukkueista (80.3) ja tarkkuus kaarella (29.7%) on liigan heikoin. Eikä se niitä ole hirveästi heittänytkään, sillä esimerkiksi Vilpas on laittanut palloa ilmaan kaaren takaa 71 kertaa enemmän ja kärkiryhmä Seagulls peräti 132.

Kakkosissa tilanne on täysin erilainen, sillä vain Kouvot on pelannut palloa korin läheisyyteen Pyrintöä enemmän. Pyrintö ei ole pitänyt pallosta kovinkaan hyvää huolta, mistä kertoo 15.3 hassia peliä kohden. Vilpas on kategoriassa liigan ykkönen (9.0). Liigahistoriassa joukkueet ovat kohdanneet 89 kertaa ja Vilpas on voittanut peleistä 49. Viimeiset neljä peliä ovat olleet Vilpaan heiniä.

Vilppaalle kyseessä on kauden kuudes kotiottelu ja niistä vain kaksi (Kataja, Lahti) on päättynyt voittoon. Tappiot on koettu KTP:lle, Karhubasketille ja Seagullsille. Joukkue seilaa silti vahvassa myötätuulessa ja peräkkäisiä voittoja on kasassa neljä. Viimeinen haettiin perjantaina Kotkan Karhuvuoresta lukemin 89-97. Ylemmän jatkosarjan kannalta on tärkeää muistaa keskinäisten ottelujen koriero ja se kääntyi Kotkassa Vilppaalle +7.

Ilahduttavin asia Kotkassa oli Mikko Koiviston paluu parketille ja millä tavalla se tapahtuikaan. Koivari veti vanhasta muistista kolmosensa pussiin 6/9 ja pokkasi ansaitusti parhaan pelaajan palkinnon. Steveco Areenalta puuttui alaraajavammasta kärsivä DeAndre Dishman, mutta lauantaina ”Dish” on rivistössä mukana. Jamison Overton on pelannut Vilppaan paidassa nyt kolme ottelua (15.7) eikä San Diegon mies ole kokenut vielä yhtään tappiota. Toivotaan, ettei Pyrintö sekoita komeaa tilastoa!

– Pyrintö on viime otteluissa nostanut puolustuksensa aktiivisuutta ja tuo hyökkäykseen varmasti uusia elementtejä. Meille pelin lukeminen ja tilanteisiin nopeasti reagoiminen ovat asioita, joissa on onnistuttava, arvioi Jussi Savolainen.

Vilpas Salohallissa: 1 Suokas, 2 Dishman, 3 Eady, 4 Koivisto, 7 Nenonen, 10 Mäkynen, 11 Rönnholm, 12 King, 13 Juntunen, 20 Vaara, 21 Laine, 22 Overton.

Salon Vilpas – Tampereen Pyrintö Salohallissa lauantaina kello 17:00. Otteluisäntänä ravintola Kastu ja ovet aukeavat kello 15:30. Tervetuloa.