2023Otteluennakot
Vilppaan kausi Korisliigassa jatkuu keskiviikkona, kun Salon Tilausmatkojen bussi suuntaa Loimaan liikuntahallille. Nyky-Biisonit on kohdattu aiemmin liigaympyröissä vain kahdesti ja 2021-2022 pelit päättyivät molemmat Vilppaan voittoon. Tällä kaudella Bisonsilla on kasassa kaksi voittoa kahdeksasta ottelusta ja makein niistä tuli puolitoista viikkoa sitten kotihallista, kun Kauhajoen Karhubasket sai poistua kotimatkalle viiden pisteen tappio niskassaan. Vilppaalla voittoja on yksi enemmän ja edellisestä voitosta (Kataja) on aikaa viikko enemmän.

Loimaan Korikonkarit nousi parrasvaloihin keväällä 2011, kun se voitti I divisioonan 5. finaalissa Lapuan Korikobrat. Siitä alkoi uskomaton tarina ja Nilan Bisons eteni heti avauskaudellaan Suomen mestaruuteen Joensuun Katajan kaaduttua voitoin 3-1. Mestaruusjuhlat jatkuivat myös toisella kaudella Jeb Iveyn johdolla, kun KTP kukistui viidennessä finaalissa. Kolmas kausi vei loimaalaiset myös Eurocupiin ja se karsiutui jatkopeleistä yhden vaivaisen pisteen perusteella. Kotimainen kausi päättyi pronssijuhliin KTP:tä vastaan.

Kaudella 2014-2015 pääsponsori Nilan poistui kuvioista ja seura jatkoi koriskentällä Bisons Loimaan nimellä. Se ei tahtia haitannut ja VTB-liigan lisäksi kausi päättyi hopeamitaliin viidennen finaalin päätyttyä Katajalle 88-85. Talousongelmat nousivat esille viidennellä kaudella ja pelaajien tyhjennysmyynti johti lopulta mahalaskuun. Bisons haki vielä liigalisenssiä seuraavalle kaudelle, mutta liittohallitus ei esitystä hyväksynyt ja joukkue jatkoi LoKoKo Bisons -nimellä II divisioonassa.

Uusi nousu nähtiin keväällä 2021, jolloin LoKoKo Bisons voitti I divisioona A:n ja pääsi juhlimaan nousua viiden divarivuoden jälkeen. Visiitti Korisliigaan jäi tuolloin ranskalaiseksi ja yhden divarikauden jälkeen Bisons Loimaa nähdään jälleen Korisliigassa.
Bisons ja Vilpas kohtasivat kaksi vuotta sitten liigassa kahdesti. Lokakuussa Vilpas voitti Salohallissa 104-72 jenkkitrion Lovett-Fobbs-Griffin saalistaessa 62 pinnaa. Loimaan kohtaaminen päättyi Vilppaalle 70-80 ja isäntänä hääri Jeremiah Wood (19/10/8).

Juri Heinämäen valmennukseen siirtyneet Biisonit aiheuttivat syksyn suurimman liigapommin viime kotimatsissaan Kauhajokea vastaan. Loimaa johti peliä suurimmillaan 16 pisteellä ja summerin soidessa taululla komeili kotivoitto 85-80. Ulkomaalaiset urakoivat parketilla yli 30 minuutin ajan ja suurimmassa roolissa oli tupla-tuplan saalistanut DeVante Brooks (20/12). Karhun kaato oli loimaalaisille kauden toinen voitto ja se ensimmäinen irtosi Lahti Basketballista numeroin 106-88.

Bisons on liigan toiseksi tehokkain joukkue hyökkäyslevypalloissa, joita on tarttunut käsiin 15.4 per peli. Joukkueiden suurin ero näkyykin juuri levypalloissa, jotka kirjataan kotijoukkueelle peräti 45.0-34.9. Aapeli Syrjämäen pää heiluu 214 sentin korkeudella, Dylan Painterilla on mittaa 208cm ja takamies Isaac Davidsonilla tasan kaksi metriä. Kun liki parimetrisiä miehiä löytyy riveistä vielä muitakin, coach Heinämäellä on käsissään todella isokokoinen ryhmä eikä vahvuus korin alla ole yllätys.

Loimaan paras korintekijä on ollut Dylan Painter (17.0) ja tehoja on löytynyt myös DeVante Brooksilta (14.9), Isaac Dividsonilta (14.5) ja Devon Goodmanilta (12.8). Kotimaisen osaston ykkönen on 10.5 pisteen Emil Uotila. Brooks ja Painter ovat haalineet levypalloja yli kymmenen keskiarvolla ja syöttöykkönen on takamies Goodman (5.3). Bisons Loimaan kokoonpano selviää keskiviikkona.

Punavalkoisten alkukausi on kulkenut hieman mollivoittoisesti ja uutta nousua lähdetään hakemaan saviseudulta. Lauantaina Vilpas roikkui reilut 30 minuuttia Seagullsin kyydissä, mutta taipui lopulta 13 pisteellä (73-88) kauden kolmanteen kotitappioonsa. Kolmesta voitostaan salolaiset ovat hakeneet kaksi vieraskentiltä, kun Pyrintö kaatui 83-92 ja BC Nokia 84-90.
Valitettavasti Loimaalle joudutaan ilman kippari Mikko Koivistoa, jonka sitkeä flunssa ei tunnu hellittävän.

– Bisonsin isoa joukkuetta vastaan meidän on saatava puolustukseen aggressiivisuutta, hyökkäykseen vauhtia sekä onnistuttava levypallotaistelussa. Vaikkei matka Loimaalle olekaan pitkä, vieraspeli on aina vieraspeli. Onneksi apuja saadaan meidän äänekkäästä faniporukasta, toteaa Jussi Savolainen.

Vilpas Loimaalla: 1 Suokas, 2 Dishman, 3 Eady, 7 Nenonen, 10 Mäkynen, 11 Rönnholm, 12 King, 13 Juntunen, 20 Vaara, 21 Laine, 32 Henson.

Bisons Loimaa – Salon Vilpas keskiviikkona kello 18:30 Loimaan liikuntahallissa.