Otteluennakot
Korisliigassa siirrytään välipäivien ja loppiaisen välisen otteluruuhkan jälkeen säästöliekille ja viikko tarjoaa katsojille vain kuusi ottelua. Vilppaan kohdalla se tarkoittaa keskiviikkoista vierailua historialliselle Kisahallille Helsinkiin. Sarjajohtaja Seagulls (16/2) kärsi perjantaina kauden toisen tappionsa, kun BC Nokia otti kotivoiton lukemin 91-82. Vilpas lähtee isolle kirkolle kahden jatkoajan jälkeisellä voitolla Kouvoista 112-110. Kauden ensimmäinen kohtaaminen marraskuisessa Salohallissa päättyi 15 pisteen vierasvoittoon.

Loppiaisen Kouvot-peli jää Vilppaan historiaan yleisömäärältään, sillä Salohallissa ottelua seurasi peräti 2411 katsojaa. Katsojamäärä on selkeästi liigan kovin tällä kaudella ja Salohallin keskiarvo onkin noussut lukemaan 1393. Kärkipaikkaa pitää hallussaan Kauhajoki, jonka IKH Areenalle väkeä on virrannut 1593 katsojaa peliä kohti. 20 parhaan yleisöpelin joukosta löytyvät kaikki Karhubasketin yhdeksän kotipeliä ja Vilppaalta listalle pääsee kuusi ottelua. Siten muille jää enää viisi ottelua. Lahti Basketball keräsi uuden vuoden aattopelissä Kotkaa vastaan 1620 katsojaa, Kataja pääsee listalle kahdesti, KTP ja Seagulls kerran.

Vesa Vertion alaisuudessa Seagulls on ollut vakuuttava heti kauden alusta lähtien ja siitä kertoo 18 ottelusta napsitut 16 voittoa. Kauden ensimmäinen tappio tuli KTP Basketille lokakuussa Kotkassa. Salohallissa Vilpas jaksoi roikkua mukana kolme jaksoa, mutta lokit veivät päätöskympin 14-25 ja ratkaisivat ottelun hyökkäyslevypalloillaan. Vilppaasta onnistujia löytyi liian vähän. DeAndre Dishman teki tehot 16/11 ja Juho Nenonen 13/6 eikä se riitä Seagullsin tasoista joukkuetta vastaan.

– Onnistuttiin Vilppaan takakentän puolustuksessa ja Salo ei auttanut meidän heittäjistä. Se avasi tilaa Nikkariselle,  Grantille ja Ohamsille, totesi Vertio Salon pelin jälkeen.

Heittoprosenteissa Seagulls on viidenneksi paras kaaren takana 34.1% tarkkuudella ja kakkosissa se on kuudes (51.5%). Vapaaheittoviivalle lokkeja ei kannata suosiolla pistää, mistä kertoo prosenttiluku 76.3%. Jos katsotaan Korisliigan joukkuetilastoja, Seagullsin ykköstila ei ole mikään ihme. Se tekee eniten pisteitä (94.7) tasaisella rintamalla ja paras pistemies Qua Grant (16.7) löytyy pistetilastoissa sijalta 13.

Levypalloja se hakee enemmän kuin muut (45.9) ja niistä iso osa jää Chuba Ohamsin käsiin (11.6). Koriinjohtavissa syötöissä Gulls on liigan kakkonen (21.5) BC Nokian jälkeen ja eniten passeja on jaellut Lassi Nikkarinen (5.1). Liigan eliittiä liigajohtaja on myös menetysten vähyydessä (10.2) ja riistoissa (8.3). Eli Vilppaalla riittää puuhaa usealla eri osa-alueella.

Keskiviikkona illan joukkueet iskevät yhteen 45. kerran ja voitoissa Vilpas on edellä 24/20. Tosin viimeiset neljä kohtaamista ovat menneet helsinkiläisille. Vilppaan terveystilanne ei mennyt Kouvoja vastaan ainakaan eteenpäin, sillä Dishman käväisi pelin aikana hoitamassa takareittään ja Teemu Suokas loukkasi olkapäätään. Dishmanin tilanne näyttää tiistain perusteella paremmalta, Suokkaan pelaaminen ei. Se tarkoittaa Tavon Kingille ylitöitä Kisahallissa.

– Paljon puhutaan Seagullsin erittäin kovasta hyökkäyksestä, mutta myös heidän puolustuksensa on liigan eliittiä. Meidän on hyökättävä rohkeammin kuin viimeksi heitä vastaan sekä vastattava kovuuteen levypallotaistelussa, arvioi Jussi Savolainen.

Vilppaan vahvuus löytyy kolmen pisteen kaarelta, jolla se on liigan ykkönen (37.7%). Tyree Eady on parhaillaan koko liigan tarkin kolmostykki (51.9%) ja Mikko Koivisto itse asiassa kakkonen (41.1%), koska Nike Sibande palloilee jo muualla. Korisliigassa helpoimmin kolmoset lähtevät Topias Palmin kädestä, sillä Kauhajoen tehomies on ladannut kaarelta peräti 147 kertaa ja se on yli puolet enemmän kuin Koivistolla (73). Vilppaan kapteeni on tehnyt kirurgin tarkkaa työtä myös vapaaheittoviivalla, sillä 30 heitosta 29 on osunut oikeaan osoitteeseen ja se tarkoittaa prosenttilukua 96.7%. Seagullsin Okko Järvi (92.7%) on vaparilistan kakkosena, kun 42 heitosta on uponnut 39.

Vilpas Kisahallissa: 2 Dishman, 3 Eady, 4 Koivisto, 5 Poutiainen, 7 Nenonen, 10 Mäkynen, 11 Rönnholm, 12 King, 20 Vaara, 21 Laine, 22 Overton.

Helsinki Seagulls – Salon Vilpas keskiviikkona Kisahallissa kello 18:30. Ottelu näkyy suorana entiseen tapaan Ruutu+ palvelussa. Keskiviikon toinen liigapeli on Korihait-Lahti Basketball.