2024Otteluennakot
Korisliiga jatkuu kuuden ottelun viikolla ja Vilpas (11/9) matkustaa keskiviikkona Lahden Energia Areenalle, jossa se kohtaa hännänhuippu Lahti Basketballin (4/16). Vilpas kaipaa edelleen voittoja, jotta paikka ylempään jatkosarjaan aukeaisi. Päätöspelinsä se pelaa ensi viikon lauantaina kotona Lapuan Kobria vastaan. Päijät-Hämeestä ei ole helppoa peliä luvassa, sillä Lahti Basketball on eri joukkue kuin alkukaudella. Keskiviikkona luvassa on ainakin kolmen pisteen heittoja, sillä vastakkain on kaksi liigan tarkinta joukkuetta kaaren takana.

Molemmat joukkueet ovat pelanneet viime aikoina vuorotellen voitto/tappio -taktiikoilla. Vilpas voitti Katajan, hävisi BC Nokialle, voitti Kouvot, hävisi Seagullsille ja voitti viimeksi Bisonsin. Lahti puolestaan hävisi Kobrille, voitti Kotkan, hävisi Pyrinnölle, voitti Korihait ja hävisi viimeksi BC Nokialle.
Lahden neljästä voitosta kolme on tullut kotiareenalta. Se aloitti kuluvan liigakauden neljällä tappiolla ja voitti sitten Kobrat 88-83 sekä Pyrinnön 93-89. Siitä alkoi yhdeksän ottelun tappioputki, joka katkesi vasta 92-88 voittoon KTP Basketista. Kauden ensimmäinen vierasvoitto näki päivänvalon pari viikkoa sitten, kun Korihait joutui antautumaan Pohitullissa 101-109. Kristian Palotien paluu Tom Coomanin avuksi on vahvistanut joukkuetta ja pelaajavaihdoilla kurssia on saatu muutettua haluttuun suuntaan.

Lahden ongelmat ovat kulminoituneet koko kauden pakkipäähän, mistä kertoo 101.7 päästettyä pistettä per peli. Korisuhde on 282 pinnaa pakkasella eikä sitä kestä yksikään joukkue. Hyökkäysvoimaa Lahdelta löytyy etenkin takakentältä ja siitä ovat todisteena yli 34 minuuttia peliä kohti pelaava Harrison Cleary (21.4) sekä alkukauden sensaatio Erik Sajantila (17.7). Korin alle pelaaminen parantui huomattavasti kokeneen James Padgettin (17.7/8.2) liityttyä porukkaan ja viimeinen palanen Christian Terrell (14.2/4.6) antoi varoituksen kyvyistään Uudessakaupungissa 27 pisteen illallaan. Väläyksiä osaamisestaan ovat antaneet myös Antwan Walker (10.7/7.1) sekä Kalle Koivunen (7.6/1.1).
Lahti on sarjan ykkönen vapariviivalla (77.1%) ja toiseksi paras kolmoskaarella (37.9%), mutta vastaavasti heikoin levypalloissa (33.6) ja se hukkaa palloa liikaa (14.9).

Vilppaan vieraspelaaminen on ollut hyvällä tasolla koko kauden ja koossa on kuusi voittoa kymmenestä bussipelistä.
Vilppaan ei todellakaan kannata tuijotella sarjataulukkoa, sillä Lahden peli on loksahtanut paremmille urille vuoden vaihteen jälkeen. Teemu Suokas on edelleen sivussa, joten päävastuu pelinteosta on Tavon Kingin harteilla. Cumberlandin yliopiston kasvatin minuutit ovat siksi kasvaneet ja tehot sen myötä. Seagullsia vastaan King kasasi tilastot 23/4/5 syöttöä ja Biisoneita takamies kuritti tehoin 17/5/8 syöttöä. Toivotaan, että nousuvire jatkuu Lahdessa.
Uudenvuodenaaton Kataja-pelissä takareittään loukannut Jamison Overton (15.8/3.8) on ollut hyvässä vireessä palattuaan kentälle ja peliminuutit ovat alkaneet kolmosella. Myös DeAndre Dishmanin otteet ovat parantuneet ja marraskuun Salohallin Lahti -pelistä ”Dish” on jäänyt alle kymmenen pisteen vain kahdesti.
– Lahti pelaa hyökkäyksissään suoraviivaisesti sekä vauhdikkaasti ja takakentältä löytyy reilusti tulivoimaa. Meidän on tiedettävä heidän henkilökohtaiset vahvuutensa, saatava stoppeja ja iskettävä monipuolisesti vastaan, arvioi Jussi Savolainen keskiviikon kamppailua.
Vilpas Lahdessa: 2 Dishman, 3 Eady, 4 Koivisto, 5 Poutiainen, 7 Nenonen, 11 Rönnholm, 12 King, 20 Vaara, 21 Laine, 22 Overton.

Kauden ensimmäinen kohtaaminen Salohallissa venyi jatkoajalle ja päättyi lopulta Vilppaan 103-99 voittoon. Mikko Koivisto oli flunssaisena sivussa ja JJ Overton oli juuri saapunut Saloon. Ratkaisu nähtiin loppuhetkien levypalloissa, jotka kääntyivät Vilppaalle ja tärkeässä roolissa oli etenkin Tyree Eady (22/4). Lahdelta James Padgett (24/14) oli kova korien alla ja Erik Sajantila (23/3) heittopelissään. Hienoa, että Forza Vilpura saapuu keskiviikkona Energia Areenalle ja pistää taatusti kampoihin lahtelaisyleisölle.
Vilpas on sarjataulukossa viidentenä tasapisteissä Korihaiden (11/9) kanssa ja yhden voiton päässä vaanii 10/10 kolmikko Kobrat, Karhubasket sekä Kouvot. Kouvot matkustaa perjantaina tuoreen cup-mestari Seagullsin vieraaksi ja Kauhajoki Kotkaan. Lauantaina Kobrat isännöi sarjakakkosta BC Nokiaa. Mikäli kolmikko päätyy runkosarjan päätteeksi tasapisteisiin, Kobrat on vahvimmilla. Sillä on joukkueiden keskinäisistä otteluista kolme voittoa, Kauhajoella kaksi ja Kouvoilla yksi.
Karhubasket hankki rosterista poistuneen Vincent Sanfordin tilalle 198-senttisen takamies Junior Madutin. Australian ja Etelä-Sudanin passeilla operoiva Madut on kauhajokisten kymmenes ulkomaalaisvahvistus tällä kaudella. 203-senttinen Kristian Sjolund (11:24/2/3) teki ensiesiintymisensä karhupaidassa Kobria vastaan viime viikolla.

Lahti Basketball – Salon Vilpas keskiviikkona Lahden Energia Areenalla kello 18:30 ja suorana Ruutu+ palvelussa.