2023Otteluraportit
Torstaista muodostui Vilppaalle lähes täydellinen ilta. Se kaatoi Korihait kotonaan 95-89 (51-46), KTP Basket hävisi yllättäen kotonaan Loimaalle, Kouvot vieraissa Kauhajoelle ja Kataja Basket romahti Nokialla peräti 43 pisteen tappioon. Näillä tapahtumilla salolaiset nousivat jatkosarjaviivan paremmalle puolelle. Toinen iso peli on edessä heti lauantaina, kun Vilpas matkustaa Joensuuhun Katajan vieraaksi. Ainoa torstain huono puoli oli, että Korihait jäi tappiosta huolimatta kolme pistettä edelle keskinäisten pelien vertailussa. Vilppaan sankariksi nousi hyvän heittopelin pelannut takamies Tavon King 25 pisteellään.

Korihait-voiton merkitystä ei voi vähätellä ennätystasaisessa keskikastissa. Pyrintö-kotitappion jälkeen Vilppaan tilanne näytti jo hieman uhkaavalta, mutta hienotunnelmaisen Korihait-matsin jälkeen valoa näkyy taas tunnelin päässä. Seagulls (14/1) menee menojaan ja myös BC Nokia (11/4) voi pikkuhiljaa valmistautua ylemmän jatkosarjan ohjelmaan. Sen jälkeen kaikki onkin levällään kuin sen kuuluisan Jokisen eväät.

Korihait, Kauhajoki ja Kataja Basket ovat nyt yhdeksässä voitossa, Vilpas ja KTP Basket kahdeksassa ja Kobrat väijyy yhden voiton päässä. Seitsemään otteluun riittää siis panosta ja jännitystä. Vilppaan loppuohjelmassa on vierailut Joensuuhun, Helsinkiin ja Lahteen ja kotona kohdataan vielä BC Nokia, Kouvot, Bisons sekä Kobrat. Neljällä voitolla paikka ylemmässä jatkosarjassa olisi todennäköinen, mutta ei varma johtuen keskinäisten otteluiden korieroista. Kotkaa vastaan Vilpas on vahvoilla, Kauhajokea ja Korihaita vastaan heikoilla. Kataja pitäisi voittaa lauantaina (koriero nyt +5) ja Kobria vastaan ollaan edellä +10.

Takaisin Salohalliin. Molemmat joukkueet pääsivät matsiin täysillä kokoonpanoilla ja Korihait-faneja oli saapunut paikalle runsaasti. Se takasi 1551 katsojan Salohalliin hienon tunnelman ja taatusti yleisöön menevän tapahtuman. Korihait aloitti vahvasti ja johti 4-9 ilman ainoatakaan ohiheittoa. Tavon King pääsi heti kuumaksi ja upotti avauskymppiin 10 pistettä ja Riku Laineen (7) hyvällä avustuksella ensimmäiselle tauolle mentiin tasalukemista 26-26.

 

 

Toisella kympillä Vilpas esitti kauden parasta heittopeliään ja karkasi neljässä minuutissa jo 16 pisteen karkumatkalle (46-30). Kolmosrumbasta kertoo se, että 14 minuutin kohdalla Vilpas oli upottanut kaariheittonsa 10/12 ja Kingin saalis oli kolmosissa 4/4 ja kakkosissa 2/2. Puoliajalla Vilppaan johto oli 51-46.

Kolmas jakso oli tasainen, mutta päätöskympillä kotijoukkue repäisi uudelleen 13 pisteen kaulan 86-73 JJ Overtonin komealla suorituksella. Lapin upeissa maisemissa joulun viettänyt Overton otti riiston omassa päässä, viiletti vauhdilla toiseen päähän ja tälläsi sellaisen donkin Mikael Aallon edestä, että Salohalli haukkoi henkeä pitkään. Korihait sai rivinsä kuntoon aikalisällä ja takaa-ajojahti alkoi. Se vei reilun neljän minuutin jakson 3-16 ja ottelu huipentui Joni Herralan 89-89 tasoitukseen 1,5 minuuttia ennen loppua.

Seuraavassa hyökkäyksessä Teemu Suokas ajoi röyhkeästi Vilppaan johtoon 91-89 ja toisessa päässä Travis Jocelynin tasoitusyrityksen blokkasi Riku Laine. Jussi Savolainen haastoi päätyrajatuomion ja Vilppaan onneksi haasto oli aiheellinen. Kellossa 0:21 ja pallo Vilppaalle. Herrala rikkoi heti Kingiä eikä takamiehen käsi tärissyt viivalla, 93-89. Korihait ei saanut aikaiseksi enää pistettäkään ja loppunumerot 95-89 sinetöi vapariviivalta Tyree Eady.

– Mahtava tunnelma, hieno yleisömäärä ja pelin tärkeys näkyi latauksena. Tänään hyökättiin tehokkaasti maalatulta alueelta (76.9%) ja heitettiin kolmoset hyvin (42.9%). Oltiin lähes koko peli ohjaksissa ja onnistumisia tuli laajalta rintamalta, totesi elintärkeään voittoon tyytyväinen Savolainen.

Ja olihan Vilppaan heittopeli hyvää. Korihaiden 16 hyökkäyslevypallon ansiosta Vilpas sai ilmaan 13 heittoa vähemmän, mutta osumatarkkuudessa oltiin paljon parempia. Otteluisäntä Sons of Solarin palkitsemalta Tavon Kingiltä (25/0) nähtiin kauden paras kotipeli, kun 14 heittoyrityksestä upposi kahdeksan ja niistä viisi tuli kaaren takaa. Suurimmat minuutit raatanut Mikko Koivisto (6/4) jakeli seitsemän syöttöä, Teemu Suokas (13/3/6) teki pelin tärkeimmän korin ja Tyree Eady (12/7) keräsi kotijoukkueen parhaat tehot (+21) ja plus/miinukset (+18).
TOP-5 donkin räväyttänyt JJ Overton (11/1) ei ollut parhaimmillaan ja DeAndre Dishman (8/2) joutui heti alussa virhevaikeuksiin. Länsirannan hammaslääkärien syömähampaana palkitun Riku Laineen (12/1) esitys oli kauden parasta. Juho Nenonen (4/3) ja Luukas Vaara (4/3) vastasivat muita tehoista.

 

 

Korihaista kuusi miestä teki kaksinumeroiset pisteet. Wesley Person Jr (16/3) palkittiin parhaana ja muut tuplamiehet olivat Mikael Aalto 16/4, Travis Jocelyn 16/6, Jalen Jackson 15/2, Bojan Sarcevic 13/6/9 sekä Javion Ogunyemi 11/3.

– Hieno välipäivien tapahtuma ja fyysinen ottelu. Pienten marginaalien peli, jossa kaveri heitti tosi hyvin ja ansaitsi voittonsa. Ei me kaukana oltu, mutta pakki sakkasi välillä ja Salo pääsi liikaa karkuun. Tiedettiin Vilppaan vahvuudet, mutta laadukkaat pelaajat osaavat tehdä kovia koreja, totesi Mikael Aalto.

Vilppaan (8/7) kausi jatkuu lauantaina Joensuussa isoin panoksin. Kataja Basketin (9/6) paluu joulutauolta ei sujunut onnellisissa merkeissä, sillä se koki melkoisen myllytyksen Nokialla. Joulutauon treenaamiseen keskittynyt BC Nokia koulutti Petri Virtasen miehistöä peräti 123-80. Lauantaina nähdään, onko Katajan uusi vahvistus Richaud Pack jo parketilla. BC Nokia juhli erityisesti korin läheisyydellä, sillä kolmen sekunnin alueen pisteet kirjattiin Nokialle murskaavasti 72-36. Vilpas voitti lokakuun lopulla Katajan kotonaan 80-75 ja tuolloin Katajan peli lepäsi vahvasti Nike Sibanden (31/12) harteilla. DeAndre Dishman (18/6) pelasi kauden parhaan pelinsä ja samaa tarvittaisiin lauantaina Itä-Suomessa vahvaa Elijah Lufilea vastaan. Vierasvoitolla Vilpas nousisi tasapisteisiin Katajan kanssa ja koriero olisi salolaisille positiivinen.

 

Artikkelin kuvat Markus Moisio