2024Otteluraportit
Korisliigan perjantai-illan kohokohta oli Timo Heinosen huomioiminen Seagullsin ja Vilppaan välisessä kohtaamisessa. Liigajyrä Heinonen pelasi tuhannen ottelunsa pääsarjatasolla ja hänellä on yksinään koossa kolme ottelua enemmän kuin Vilppaalla Korisliigassa! Juhlakalu tarvitsikin Toyota Aygoa suuremman menopelin saadakseen juhlalahjat kotiin. Heinosen ja koko Seagullsin juhlat saivat kuitenkin kitkerän jälkimaun, kun Vilpas jatkoi lokkien alamäkeä kuitaten sarjapisteet Kisahallista 12 pisteellä 79-91 (40-48). Salolaiset nousivat sarjataulukossa neljänneksi ja uuden vahvistuksen Jacob Grandisonin debyytti oli vähintään lupauksia antava.

Vilpas keskittyi treeniviikon aikana vahvasti puolustukseen ja se tuotti tulosta. Liigan tulivoimaisin joukkue puolustettiin 79 pisteeseen ja se tehtiin koko kymmenikön voimin. Neljä komeaa donkkia väläytellyt Chuba Ohams (18/12) tuotti toki ongelmia ja ykköstykki Qua Grant (20/3) piti kotitoiveita yllä omilla ratkaisuillaan, mutta kokonaisuutena Vilppaan pakki toimi mainiosti.

– Nähtiin hyvätasoinen korismatsi ja olen tyytyväinen meidän viisi vastaan viisi -puolustukseen. Jokainen oli valmis pelaamaan ja se oli tänään voiton avain. Tultiin hyvin matsiin ja saimme heti rytmistä kiinni, totesi päävalmentaja Jussi Savolainen, jolla oli Kisahallissa uusi rooli. Head coach istui sairastelun jäljiltä penkillä läpi ottelun ja seisontavuorossa oli viikon ajan treenejä vetänyt Teemu Rannikko.

Systeemi toimi hyvin ja Rannikko sai varmasti kauluspaitansa kosteaksi saunamaisessa Kisahallissa antaessaan aktiivisesti ohjeita läpi ottelun.

– Sovittiin hyvissä ajoin, että Teemu tulee olemaan se aktiivisempi osapuoli ja minä hoidan peluutuksen. Teemu hoiti hienosti ruutunsa ja oli kentän laidalla jeesaamassa pelaajia, kiitteli Savolainen.

Vilppaan peluutus olikin järjestelmällistä. DeAndre Dishman ja Luukas Vaara pelasivat lähes puoliksi vitospaikalla, Juho Nenonen ja Riku Laine nelospaikalla ja Tavon King sekä Teemu Suokas pelinjohtajina. Jacob Grandisonin liityttyä keskiviikkona vahvuuteen, 2-3 paikoille tuli neljä miestä eikä kvartetin peluutuksessa ilmennyt ongelmia. Puolet heitoistaan upottanut JJ Overton (16/8) pelasi lopulta eniten (26:01) ja kymmenikön pienimmät minuutit (16:34) jakaantuivat Tyree Eadylle (5/3).

Vierasjoukkueen suurin mielenkiinto kohdistui Jacob Grandisoniin, joka ehti vetää kahdet kontaktitreenit joukkueen kanssa ennen ensi-iltaa. Siihen nähden Susijengin laiturin esitys oli mainio. Grandison pääsi kentälle kahdeksan minuutin kohdalla ja säkitti heti kolmosen pussiin. Oman shownsa mies esitteli toisen jakson puolivälissä, kun Seagulls oli noussut hetkeksi johtopaikalle. Kakkonen sisään, toinen heti perään ja kahdella vaparilla Vilpas siirtyi taas 35-41 johtoon. Puoliajalle siirryttiin JJ Overtonin donkilla 40-48 johdossa, mutta kolmas kymppi oli vuorostaan Seagullsin ja se kavensi vierasjohdon kahteen pisteeseen 64-66.

Päätösjaksolla Vilppaan laajempi peluutus alkoi näkyä ja penkiltä saatiin aina tuoretta voimaa. Grandisonin koreilla Vilpas siirtyi 11 pisteen karkumatkalle (70-81) eikä Seagulls päässyt enää kuutta pistettä lähemmäksi. Loppunumerot 79-91 kävi donkkaamassa Overton.

Palkintoraati palkitsi vieraista Jacob Grandisonin (16/3), mutta sankareita löytyi enemmänkin. Sähäkkä Tavon King oli alussa tulikuuma ja takamies heitti Vilppaan 13 ensimmäisestä pisteestä kymmenen kolmosten osuessa 3/4. Olkapäävammasta toipunut Teemu Suokas (12/2) upotti kolmosensa 4/7, sisäpainissa kunnostautunut Juho Nenonen (11/1) osui kaarelta 3/6 ja Riku Laine jatkoi hyvää kauttaan tehoin 10/4. Lopuista tilastoista vastasivat koko viikon rauhallisesti ottanut Mikko Koivisto (5/3) sekä päätöskympillä suihkuun joutunut Luukas Vaara (1/5).

– Pelaaminen tuntui hyvältä ja olen tyytyväinen voitosta. Koko joukkue pelasi tänään loistavasti ja voimme olla ylpeitä esityksestä. Meillä oli pari todella hyvää harjoitusta ja yritän oppia koko ajan valmentajilta. Pelaaminen Korisliigassa maistuu hyvältä, rakastan joukkuettamme ja minut on otettu vastaan hienosti, totesi ”Slim Jake” lehdistössä.

Alkukauden suvereeni hallitsija Seagulls on ajautunut outoon tappiokierteeseen. Seitsemästä viimeisestä ottelusta se on raapinut vain yhden voiton ja BC Nokialla on tänään mahdollisuus nousta piikkipaikalle Uudessakaupungissa.
Illan juhlakalu Timo Heinonen joutui toteamaan, että juhlapelin kirous toteutui.

– Ottelun alku oli hieno juttu. Päällimmäisenä on kuitenkin se, että hävittiin taas ja mitä pitää tehdä, että seuraavasta matsista tulee voitto. Ei päästy sille tasolle, millä ollaan jopa treeneissä pelattu. Siellä on ollut kovempi tempo ja tehty asioita oikein. Salo pelasi tänään aika hienosti, tuumi tuhannen matsin ennätysmies.

Päävalmentaja Vesa Vertio oli tyytymätön illan esitykseen.

– Tahmeata pelaamista ja huonoa toteuttamista meiltä. Paljon sekaannuksia, joita ei tällä kaudella ole ollut. Voi olla, että keskittyminen alussa oli jossain muussa ja oletin, että se kääntyy ensimmäisellä jaksolla. Ei kääntynyt ja tehtiin aika paljon helppoja virheitä, harmitteli Vertio.

Vilppaan kausi jatkuu tiistaina, kun tänään Karhubasketin kohtaava Kataja Basket saapuu Salohalliin kello 18:30. Voitolla Vilpas nousisi kolmosruutuun ja lähemmäksi pudotuspelien kotietua. Viikon toinen ottelu suuntautuu Nokialle lauantaina.