2023Otteluraportit
Vilpas teki lauantaina kauden pisimmän matkansa Joensuuhun ja oli kolmannella jaksolla veitsi kurkulla 14 pisteen tappioasemassa. Korismatsi kestää kuitenkin 40 minuuttia ja se oli salolaisten pelastus Motonet Areenalla. Kataja jäätyi ennennäkemättömällä tavalla ja salolaiset veivät päätöskympin murskaavasti 8-30. Vilpas ohitti 81-92 (44-43) voitolla joensuulaiset sarjataulukossa ja ylemmän jatkosarjan paikka näyttää välipäivien kahdella voitolla valoisammalta. Ensi viikolla on edessä kaksi isoa peliä, kun BC Nokia saapuu Salohallin tiistaina ja Kouvolan Kouvot lauantaina.

Pitkä bussimatka ei näkynyt tippaakaan Vilppaan otteissa, vaan se kirmasi kolmessa minuutissa 0-8 johtoon. Avausjakso mentiin salolaistahtiin 17-24 ja etenkin korin läheisyydessä Vilpas teki takuuvarmaa työtä kakkosten tarkkuuden ollessa 81.8%. Kentän näkyvimmät miehet olivat kahdeksan pinnaa mieheen heittäneet Riku Laine ja Katajan uusi vahvistus Richaud Pack.

Toisella kympillä vieraiden ohiheittojen määrä kasvoi ja yhdeksästä kakkosyrityksestä onnistui enää kaksi. Kolmoskaaren 42.9% piti pelin kuitenkin tasaisena ja pitkälle tauolle mentiin pisteen kotijohdossa 44-43 Juho Nenosen upottaessa viime sekunnin kolmosen. Ikävä puoli oli, että jakson lopulla Jamison Overton nilkutti vaihtoon takareittään pidellen ja miehen pelit jäivät siihen.

Kolmas kymppi oli Katajan näytöstä ja Vilpas antoi siihen hyvää apua menetyksillään ja pakkipään virheillä. Ero kävi pahimmillaan jo 14 pisteessä (72-58) eikä pitkästä kotimatkasta näyttänyt tulevan riemukasta. Toisin kuitenkin kävi ja  päätöskymppi hakee vertaistaan Vilppaan liigahistoriassa.

Virhevaikeuksissa pelannut Tavon King aloitti takaa-ajon viiden pisteen voimin ja kun Juho Nenonen osui kaaren takaa ja Tyree Eady korin läheltä, ero oli kaventunut vajaassa kolmessa minuutissa numeroihin 73-72. Petri Virtanen käskytti miehistönsä aikalisälle, mutta siitä ei ollut mitään apua, sillä hengen päälle saanut Vilpas jatkoi tykitystään ja lähti omille teilleen. Mikko Koiviston vapareilla, Nenosen kolmosella ja kahdella vaparilla ero kasvoi kuuteen (73-79). Vilpas oli vienyt viiden minuutin jakson 0-17. Katajan nöyryytys jatkui Teemu Suokkaan ja Luukas Vaaran kakkosilla ja kun King osui molemmat vaparinsa, Katajan kolmannelle aikalisälle mentiin lukemista 73-85! Tilastot näyttivät uskomatonta 0-23 runia eli 6:26 minuutissa Kataja ei tehnyt pistettäkään!

– Alku oli hyvä, kolmas erä ihan katastrofi, mutta neljänteen löydettiin taisteluilme ja fiilis. Iso hatunnosto pelaajille, jotka olivat silloin kentällä. Se tuli heidän omasta päästä ja kropasta. Siinä ei paljon tarvinnut kuvioita piirrellä, kiitteli Jussi Savolainen miehiään ja tarkoitti hienosti mukana elänyttä vaihtopenkkiä sekä viisikkoa Suokas, Eady, Koivisto, Nenonen ja Laine.

Viimeisten kolmen minuutin aikana kotijoukkue onnistui kahdeksan pisteen edestä, mutta Vilppaan ensimmäistä vierasvoittoa Motonet Areenasta niillä ei enää uhattu. Vilpas ohitti voitolla Katajan sarjataulukossa ja molempien saldo uuden vuoden aattona on 9 voittoa, seitsemän tappiota. Vierasvoiton arvoa se, että toinen puoliaika pelattiin ilman JJ Overtonia ja pääosin suomalaisilla miehillä. King ja Vaara joutuivat katselemaan loppupelin penkiltä virhetilien täyttymisen vuoksi.

Pisteitä ei tullut myöskään Katajan loppuseremonioista, sillä ottelun jälkeen ei paikalla nähty parhaiden palkitsijoita eikä palkintoja. Pelin jälkeistä pressivideota on yritetty Salossa etsiä, mutta huonolla menestyksellä. Päävalmentaja Petri Virtasta ei kuultu myöskään Ruudun haastattelussa. Pieniä asioita, mutta ei näin liigaa viedä eteenpäin.
Parhaan pelaajan palkinnon olisi voinut antaa vaikka reilut 28 minuuttia painineelle Juho Nenoselle (14/6).

– Joukkuevoitto ja aikamoinen vuoristorata. Puolustuksen kautta se lähti ja vastustaja vähän nuukahti. Kerrankin, kun olisi ollut mahdollisuus saada parhaan pelaajan palkinto, niin niitä ei sitten jaettu, veisteli Nenonen SSS:n tentissä.

Sankareita oli tietysti muitakin. Teemu Suokas jakeli seitsemän syöttöä 18 pisteen ohella, Tavon King (12/1) teki tärkeitä juttuja takaa-ajovaiheessa, Mikko Koivisto (10/3/4) johti puolustusta esimerkillisesti ja Riku Laine (9/9) taisteli monella eri osa-alueella. DeAndre Dishman tehoili 8/6, Tyree Eady 10/4, JJ Overton 5/3 ja Luukas Vaara 6/1.

– Juholta mahtavia palloskriinipuolustuksia, Rikulta hienoa kommunikaatiota ja Mikko oli apupuolustuksessa erittäin hyvä. Kokenut osasto näytti tänään esimerkkiä ja ratkaisi pelin, arvioi Savolainen.

Kataja pelasi toisen ottelunsa ilman Kreikkaan lähtenyttä Nike Sibandea ja koki toisen tappionsa. Liigan pisteykkösen korvaaja Richaud Pack saapui Joensuuhun tällä viikolla ja vaikuttaa ensiesiintymisen perusteella pelimieheltä. 24 pistettä syntyivät 50% tarkkuudella ja Pack tykkää selvästi pyrkiä korille. Järkälemäinen Elijah Lufile (15/12) tuotti vaikeuksia Vilppaan isoille. Välipäivän peli houkutteli Motonet Areenalle kauden ennätysyleisön 1312 katsojaa.
Ensi viikko on taas isojen pelien viikko salolaisille. Tiistaina kello 18:30 Salohalliin saapuu tänään Kouvoille kahden jatkoajan jälkeen hävinnyt BC Nokia ja lauantaina saadaan tutustua taas Thomas Gipsoniin, kun Jyri Lehtonen tuo Kouvot AND1-junioriturnauksen juhlaotteluun kello 19:00. Kahdella kotivoitolla Vilpas voisi alkaa silmäilemään vakavasti ylemmän jatkosarjan ohjelmaa.