2023Otteluraportit
- Voitto olisi voinut olla kauniimpikin, tiivisti Vilppaan uusi vahvistus Jamison Overton keskiviikon liigakamppailun lehdistötilaisuudessa. Ja oikeassahan mies oli 103-99 jatkoaikavoittoon päättyneessä Salohallin jännitysnäytelmästä. Sarjataulukon alapäässä majaileva Lahti Basketball ei tehnyt Vilppaan iltaa helpoksi ja pääsi yrittämään voittoheittoa varsinaisen peliajan loppusekunneilla. Fakta kuitenkin on, että sekavan esityksen jälkeen pisteet jäivät Saloon ja keskiviikon pelistä saa yhtä paljon sarjapisteitä kuin vaikka Seagullsin kaadosta. Vilpas nousi voitolla sarjataulukossa viidenneksi.

Vilppaan päävalmentaja Jussi Savolainen myönsi, että lähtökohdat illan otteluun olivat hieman hankalat.
– Sekava peli oli odotettavissa ja se myös saatiin. Uusi vahvistus JJ Overton oli mukana parissa treenissä, Mikko Koivisto yhä sivussa ja Tavon King sairasteli koko viikonlopun. Ei käytetty omaa etsikkoaikaa hyväksi eikä oltu fiksuja, mutta hienoa miten lopussa taisteltiin hyökkäyslevypalloissa. Pirun tärkeä voitto, kommentoi Savolainen.

Pilkotaanpa päävalmentajan esille nostamat asiat pienempiin osiin ja aloitetaan sunnuntaina Saloon saapuneesta Jamison ”JJ” Overtonista. Urheilullinen laituri ehti vetämään yhdet täysipainoiset treenit ennen Lahti-peliä ja siihen nähden esitys oli lupauksia antava. Ensikosketus Korisliigaan tapahtui kuuden minuutin kohdalla ja Overtonin avauspisteet kirjattiin taululle ajassa 9:32. Peliaikaa tasan neljä minuuttia.

Toisen kympin aluksi Overton kavensi kolmosella tilanteeksi 23-28 ja jakson muut heittomerkinnät olivat missatut kakkonen, kolmonen sekä kaksi vaparia. Plussapuolelle jäivät yksi hyökkäyslevypallo sekä syöttö Dishmanin viime hetken kakkoseen, jolla Vilpas siirtyi 45-44 puoliaikajohtoon. Peliaikaa 6:19.

Kolmas kymppi kasvatti pistesaaliin yhdeksään ja peliaikaa tuli 3:37. Neljännellä kympillä molemmat kakkoset osuivat, samoin molemmat vaparit ja luotto löytyi 4:21. Jatkoajan kakkonen ja kaksi levypalloa kasvattivat avauspelin tilastot muotoon 17/3.

– ”JJ” haluaa mennä suoraviivaisesti korille. Hänen kanssaan ei ehditty juurikaan käydä puolustusta läpi ja keskityttiin muutamaan hyökkäyssettiin. Nyt on muutama treeni aikaa käydä läpi myös puolustusjuttuja ennen seuraavaa peliä. Ihan positiivinen ensivaikutelma jäi eikä kolmen päivän jälkeen jalatkaan ole siinä kunnossa missä ne tulevat olemaan, arvioi Savolainen tulokastaan.

Mikko Koiviston pitkittynyt flunssa piti kipparin edelleen penkillä. Toivotaan, että ensi tiistaina Koivari nähdään Lapualla kokoonpanossa. Koiviston poissaolosta huolimatta Vilpas ei kaatunut kolmen pisteen heittämiseen (36.8%). Tyree Eady ja Juho Nenonen säkittivät isoja 2/3 ja kertaalleen sukkaa heiluttivat Teemu Suokas, Tavon King sekä Overton.

Vilppaan etsikkoaika ajoittui kolmannen kympin alkuun, jolloin kotijoukkue käväisi kuuden pisteen johdossa (77-71). James Padgettin EU-virheen ja coach Coomanin teknisen virheen ansiosta ero olisi voinut olla isompikin, mutta Lahti päästettiin peliin mukaan ja reilun minuutin 1-8 runilla se nousi hetkessä 78-79 johtoon. Sen jälkeen mentiin tasaisesti eikä ero kasvanut kolmea pistettä (95-92) suuremmaksi. Fiksuksi ei Vilppaan pelaamista voi kehua, sillä ylivoimahyökkäyksiä tuhrittiin urakalla ja Lahti päästettiin kahdesti heittämään voitosta. Varsinaisen peliajan päätteeksi Ville Tolosen kakkonen jäi hieman vajaaksi ja jatkoajan lopulla Kalle Koivusen kolmonen pomppasi raudasta ulos. Jompikumpi heitto sisään ja Vilppaan tilanne olisi aivan erilainen.

Vilpas on ollut luvattoman pehmeä läpi kauden levypalloissa, mutta tällä kertaa irtopallot voitettiin 43-39 ja niistä peräti 16 otettiin hyökkäyspäästä. DeAndre Dishman ja Luukas Vaara hakivat neljä mieheen ja kolmen irtopallon miehiä olivat Eady sekä Nenonen. Ratkaisevassa roolissa olivat jatkoajan neljä hyökkäyslevypalloa ja se tärkein ratkaisi koko ottelun. Hienoon vireeseen päässyt Tyree Eady haki irtopallon Lahden korilta kymmenen sekuntia ennen loppua ja nosti Vilppaan 101-99 johtoon. Koivusen ohiheiton jälkeen Eady niittasi vapariviivalta loppunumerot 103-99.

Vilppaan tilastot: Tyree Eady 22/4, Teemu Suokas 19/2, Jamison Overton 17/3, DeAndre Dishman 13/9, Juho Nenonen 12/8, Tavon King 11/4/4, Riku Laine 6/3, Luukas Vaara 3/7, Onni Mäkynen +3. Vilpas teki kolmen sekunnin alueelta 50 pistettä, mikä taitaa olla kauden ennätys. Jääpalatehdas Bloks palkitsi Vilppaan parhaana Teemu Suokkaan ja sama mies otti lisäkiinnityksen myös Länsirannan hammaslääkäreiden syömähammaskisaan.

Lahti Basketballin alkukausi on ollut kaikkea muuta kuin leppoisa, mutta kauden ensimmäinen vierasvoitto oli enemmän kuin lähellä. Etukäteen coach Savolaisen teesit olivat selvät.

– Painotettiin, että kolmikko Erik Sajantila (23) – Harrison Cleary (22) – Bobby Planutis (15) haluaa heittää joka kerta.

Vilppaan onneksi lokakuun pelaaja Sajantila joutui jättämään kentän neljännen jakson lopulla viidennen virheen vuoksi. Niistä viimeinen ei ollut vieraiden mieleen ja Lahti jättikin ottelun jälkeen protestin Sajantilalle tuomitusta hyökkääjän virheestä. Vauhdikkaan ja lähes 41 minuuttia pelanneen Clearyn kanssa Vilpas oli jatkuvissa vaikeuksissa ja kotijoukkueen onni olikin, että takamies osui 22 heitostaan vain kahdeksan. Enemmän kaarella viihtyvä Planutis upotti kolmosensa 3/5.

Otteluisäntä Bloks palkitsi vieraista James Padgettin, joka teki mukavan tupla-tuplan 24/14.

– Mukava palata kymmenen vuoden jälkeen halliin, jossa aloitin ammattilaisurani. Hyvä peli, jossa molemmilla oli ylä- ja alamäkiä. Pelin ratkaisi Vilppaan hyökkäyslevypallot lopussa, totesi pitkän uran Euroopassa tehnyt Padgett.

Päävalmentaja Tom Cooman kehui joukkueen ilmettä.

– Hieno taistelu ja mukava valmentaa tällaisissa peleissä. Pääsimme treenaamaan kahdesti koko joukkueella ja otettiin isoja askeleita eteenpäin viime pelistä. Tästä on suunta vain ylöspäin, kertoi Cooman.

Korisliiga jatkuu perjantaina otteluilla BC Nokia-Kobrat ja Kouvot-Seagulls ja lauantaina kohtaavat Kataja Basket-Bisons sekä Korihait-Pyrintö. Vilppaan kausi jatkuu tiistaina Lapualla.