2023OtteluennakotOtteluraportit
Ei paista päivä Vilppaan korismiehistölle. Keskiviikkona vajaamiehinen Karhubasket olisi ollut lyötävissä, mutta toinen peräkkäinen kotitappio nähtiin tutulla kaavalla. Surkean avausjakson (13-28) jälkeen Vilpas nousi päätöshetkillä pelaamaan voitosta, mutta loppu oli toisinto KTP-avausottelusta. Tavon Kingin voittoheitto kariutui Horace Spencerin torjuntaan ja Djimon Hensonin tasoitusyritys kolahti raudasta ulos. Karhubasket otti kauden avausvoittonsa 69-72 (37-49) ja Vilppaan kausi jatkuu jo perjantaina, jolloin se matkustaa puhtaalla pelillä olevan BC Nokian vieraaksi. Jobin postiltakaan ei vältytty, sillä Riku Laine loukkasi pahan näköisesti polvensa.

Pienestä se oli taas kerran kiinni ja paremmalla tuurilla Vilpas voisi olla sarjakärjen tuntumassa saldolla 3-0. Nyt on hävitty kotona Kotkalle yhdellä sekä Karhubasketille kolmella pisteellä eli vuosikausia kovana kotijoukkueena tunnettu Vilpas kärsii parhaillaan jonkinlaista kotikammoa. Eikä tuleva ohjelmakaan helpolta vaikuta, sillä perjantaina kohdataan hienosti kauden aloittanut BC Nokia Harjuniityn liikuntahallissa ja ensi viikon ainoa peli suuntautuu Pohitulliin Korihaiden vieraaksi. Kun kolme seuraavaa vastustajaa ovat Kataja Basket, Kouvot ja Seagulls, pelin täytyy kehittyä pikaisesti parempaan suuntaan.

Eilinen ottelu alkoi Janne Koskimiehen yllätyksellä, sillä Karhubasket juoksutti avaukseen viisikon Innamaa-Kanden-Luukkonen-Palmi ja Spencer.

– Viisikko on toiminut hyvin treeneissä ja kun ollaan pelattu niin huonosti, täytyy kokeilla jotain mikä toimii. Saatiin parempi alku peliin ja penkiltä tulleet jatkoivat hyvää pelaamista, arvioi Koskimies.

Ja sitähän se oli. Karhu lähti ensimmäiselle tauolle 15 pisteen johdossa 13-28 eikä Vilppaalta onnistunut mikään. Hyökkäys tökki ja pakki vuosi.

– Pettymys on päällimmäisin fiilis. Karhun kova alku oli tiedossa, mutta jäätiin klassisesti telineisiin. Positiivista oli, miten tultiin tauon jälkeen mukaan peliin. Lyhyet pätkät hyvää pelaamista pitää saada pitemmiksi, pohti kapteeni Mikko Koivisto.

Toisella jaksolla Vilpas sai Djimon Hensonin kovilla kolmosilla ryhtiä hyökkäämiseen ja puoliaikatappio saatiin kavennettua lukemiin 37-49.

– Pelaaminen oli helpompaa kuin edellisessä peleissä, sillä Vilpas ei laittanut painetta meidän takamiehiin ja saatiin viisi kolmen pisteen koria, mikä on todella paljon meille, Koskimies jatkoi.

Kolmas jakso oli parasta Vilpasta ja ottelu näytti sittenkin kääntyvän kotijoukkueelle. Karhubasket kivitti kolmosensa 0/9 ja Tavon King pussitti juuri ennen summeria kolmosellaan kotijoukkueen pisteen päähän 56-57 saaden Salohallin 1328 katsojaa syttymään. Ottelu huipentui taas kerran loppuhetkille. Jakson puolivälissä vierasjohto kirjattiin luvuin 60-66 eikä viimeiset viisi minuuttia tarjonneet suurta korijuhlaa. Mikko Koiviston vapareilla ja Kingin 2+1 suorituksella ero kaventui pisteeseen 65-66. Malik Ellison kuittasi omalla 2+1 hyökkäyksellään eron taas neljään pisteeseen reilu minuutti ennen loppua ja nyt oli Kingin vuoro ajaa pohjaan saakka 67-69.

Karhun tuhriessa oman yrityksensä Spencer rikkoi Koivistoa eikä kapteenin käsi tärissyt vapariviivalla. Peli tasan 69-69 ja kellossa 33 sekuntia. Sen vieraat käyttivät tehokkaasti ja Tahj Eaddy nosti floatterillaan Karhun johtoon 69-71. Vilppaalle jäi aikalisän jälkeen 14,4 sekuntia voittokorin juonimiseen ja ratkaisuheitto jäi jälleen Tavon Kingin harteille. Tämä ei kuitenkaan ottanut heittoa vaan lähti ajamaan korille. Siellä oli Horace Spencerin kokoinen seinä vastassa ja torjunnan jälkeen Vilpas joutui rikkomaan Eero Innamaata. Ensimmäinen vapari ohi ja onnistuneen toisen jälkeen marssittiin Vilppaan viimeiselle aikalisälle. Kellossa aikaa 4,5 sekuntia ja kolmosella mentäisiin jatkoajalle. Djimon Henson sai aikaan tasapainoisen heiton kaukaa kaarelta, mutta heitto pomppasi raudasta kentälle ja se oli siinä.

– Samanlainen toisinto KTP-pelistä. Molemmissa tapeltiin takaisin peliin ja lopussa missattiin lay-up. Saatiin ihan hyvä heitto Hensonille. Ensimmäisellä puoliajalla mentiin palloskriinit alta ja se ei kuulu meidän juttuun. Se kostautui aika pahasti, harmitteli Jussi Savolainen etenkin karmeaa avauskymppiä.

 

 

Riku Laineelle ei jäänyt keskiviikosta ikimuistoisia fiiliksiä. Laine väänsi päätösjakson alussa polveaan ja talutettiin kentältä.

– Ei se kauhean hyvältä kuulostanut. Polvi jäi kahden pelaajan väliin ja vääntyi. Tuntemuksia oli sisäpolvessa, mutta onneksi pystyi sentään koukistamaan ja suoristamaan polvea, arvioi Savolainen ilman lääkärin papereita.

Selvää on, että huilia tulee ja se tekee rosterista kapeamman tuleviin peleihin. DeAndre Dishmanin pelaaminen oli epävarmaa ennen ottelua, mutta sentteri pystyi vääntämään 15 minuuttia.

– Nyt tarvitaan joka jätkä, koska Riksa on poissa pelistä. Meillä on kuuteen päivään kaksi peliä ja sitten päästään kymmenen päivän pelitauolle. Katsotaan sitten mitä tehdään, Savolainen pohti miehistönsä terveystilanteesta.

Vilpas: Djimon Henson 14/2, Mikko Koivisto 11/3/4s, Tavon King 10/2, Luukas Vaara 10/4, DeAndre Dishman 9/6, Tyree Eady 8/6, Riku Laine 5/2, Teemu Suokas 2/6/5s, Juho Nenonen 0/1. Levypallot 35, syötöt 14, menetykset 11, riistot 8. Parhaat plus/miinukset Laine +4, Nenonen +2.

Karhubasket: Topias Palmi 14/2, Horace Spencer 12/11, Tahj Eaddy 11/5/5s, Malik Ellison 11/9, Shawn Hopkins 11/0, Eero Innamaa 7/3/4s, Eemi Luukkonen 4/5, Oliver Kanden 2/1, Joona Hakamaa 0/3. Levypallot 45, syötöt 15, menetykset 14, riistot 4. Parhaat plus/miinukset: Innamaa +10, Hopkins +10, Hakamaa +7.

Avausvoittonsa kairannut Karhubasket teki jo omat peliliikkeensä.  Se vapautti vaisusti esiintyneen Chris Brandonin Itävaltaan ja uusi takamies Courtney Fortson näki livenä tulevan joukkueensa Salohallissa – suoraan Helsinki-Vantaalta.

– Fortsonin lisäksi ollaan tuomassa kahta pelaajaa lisää joukkueeseen. Meillä on tällä hetkellä vaan kymmenen pelaajaa ja Courtney on yhdestoista. FIBA Europe Cup alkaa ensi viikolla, joten lisäpelaajia tarvitaan. Pelaajat eivät ole olleet oikeissa rooleissaan ja se on varmasti aiheuttanut pelaamisessa turhautumista. Koitetaan tehdä liikkeitä, joilla saadaan meidän pelaaminen parempaan tasapainoon, paljasti Koskimies.

Ratkaisuja tehtiin myös Joensuussa, kun Kataja Basket ilmoitti purkaneensa sopimuksen keskenkuntoisen sentteri Devin Thomasin kanssa.

– Lähtökohdat oli tiedossa eikä pelaaja ole päässyt riittävän hyvään kuntoon. Loukkaantumisen vuoksi tuli lisää taka-askelia ja uuden pelaajan etsintä on käynnissä, päävalmentaja Petri Virtanen taustoitti.

 

Perjantaina Nokialle

Vilppaan kausi jatkuu heti perjantaina, jolloin se matkustaa Pirkanmaalle aina vaikean BC Nokian vieraaksi. Greg Gibsonin ryhmä on aloittanut liigan kolmella voitolla ja peli on rullannut mukavasti. Pyrintö kaatui uudessa kotihallissa 83-63, Karhubasket vieraissa 67-80 ja viimeksi Korihait Pohitullissa 91-97. Paluun näätälaumaan tehnyt Kahron Ross (20/1) vaikuttaa hyvältä hankinnalta, samoin muut vahvistukset Tucker Richardson (14.3/10.3), Patrick Tape (9.3/5.3) ja Both Gach (18.7/5.7). Kun listaan lisätään Niko Mattila, Tomas Murphy ja vahvaa alkukautta pelaava Fiifi Aidoo, Gibsonilla on käsissään mielenkiintoinen nippu. BC Nokia on ollut liigan paras puolustuslevypalloissa (32.0), riistoissa (11.0) ja kahden pisteen heittojen tarkkuudessa (60.6%).

Vilppaalta Riku Laine on varmuudella sivussa ja pikkuvaivoja löytyy useammalta pelaajalta. Toivotaan, että Nokialle päästään kuitenkin mahdollisimman kilpailukykyisellä miehistöllä. Joukkuetilastoissa Vilpas on ykkönen menetysten pienuudessa (8.3), Teemu Suokas on ollut paras pistemies (13.3) ja Luukas Vaara ykkönen levypalloissa (7.0).

BC Nokia-Salon Vilpas Harjuniityn liikuntahallissa perjantaina kello 18:30.