2024Otteluraportit
Vilpas on torstaina Salohallissa selkä seinää vasten, se on nyt selvä. Puolivälierien toinenkin kohtaaminen päättyi Karhubasketin voittoon ja kauhajokiset johtavat nyt ottelusarjaa 2-0. Vaikka Vilpas onnistui heittopelissään hyvin ja upotti peräti 19 kolmosta pussin pohjalle, 97-92 (53-44) kotivoiton takeena oli kotijoukkueen pelikovuus ja vahva levypallopelaaminen. Karhubasket voitti levypallot murskaavasti 52-31 ja haki muhkeat 18 irtopalloa Vilppaan korilta.

IKH Areenan sankariksi nousi 31 pistettä tehtaillut Samuel Givens, jota Vilpas ei saanut kuriin missään vaiheessa. Ottelusarja jatkuu torstaina Salohallissa kello 18:30 ja vain voitto kelpaa Vilppaalle. Muuten lauantainen vierailu Kauhajoelle voidaan unohtaa ja joukkue lähtee kesälomalle.

Kumpikin joukkue lähti otteluun kymmenen miehen rotaatiolla ja Vilpas aloitti pelin mainiosti. Salossa syväjäässä ollut heittopeli näytti aivan toisenlaiselta ja avauskympin puolivälissä Vilpas johti lupaavasti 9-15. Vieraiden viisi ensimmäistä koria syntyivät kolmosilla, kun Mikko Koivisto ja JJ Overton niittasivat kahdesti kaaren takaa ja Tavon King kerran. Riku Laineen kolmosella vierasjohto kasvoi vielä lukemiin 13-20 ennen kuin Karhubasket heräsi. Se piti Vilppaan nollilla loput 3,5 minuuttia ja käänsi tehokkaalla viimeistelyllään avauskympin numeroihin 30-20 eli viimeiset 220 sekuntia kirjattiin Karhulle 17-0. Kolmen sekunnin alueen pisteet menivät Kauhajoelle 14-2 ja tehomiehenä hääri yhdeksän pinnaa tehnyt Givens.
– Alku oli pirteä, mutta jos sitä ei saa pidettyä ja annetaan levypallot vastustajalle, kaikki näkivät mitä siinä tapahtui. Ei pitäisi olla yllätys kenellekään, että Karhu tulee neljän jätkän voimalla hyökkäyslevyreihin. Se on tahtotilajuttu, harmitteli Jussi Savolainen.
Toinen kymppi mentiin lopulta lähes tasatahtiin. Karhu johti parhaimmillaan jo 16 pisteellä 48-32 ja suurin ero näkyi taisteluilmeessä. Oranssipaidat veivät kaikki 50/50 pallot eikä Tavon Kingin kolmas virhe jakson puolivälissä ainakaan auttanut tilannetta. Loppuhetkien 0-7 runilla vieraat nousivat yhdeksän pisteen päähän 53-44 pitkälle tauolle lähdettäessä ja Givens oli tehnyt 14 pinnaa, Koivisto 12.

Kolmannen jakson neljännellä minuutilla Mikko Koivisto otti neljännen virheensä (69-55), mutta esiin astui vahvan loppujakson pelannut Teemu Suokas. Takamies säkitti nopeaan tahtiin 12 pistettä ja haki kaksi riistoa, mutta silti Karhubasket johti päätösjaksolle lähdettäessä 75-63. Givens oli kasannut 22 pinnaa ja Topias Palmi 15. Vilppaasta Suokas ja Koivisto olivat 15 pisteessä.
Päätöskympillä Palmi ja Givens napsivat neljännet virheensä eikä Vilpas pystynyt ongelmaa hyödyntämään. Jakson puolivälissä Karhun johto oli vielä turvallinen 86-71, mutta toisella viitosella Vilpas aloitti taistelun uudestaan ja ero kaventui minuutti minuutilta. Vaikka Suokas ja Koivisto joutuivat jättämään kentän virheiden takia, Vilpas nousi Juho Nenosen ratkaisuilla viiden pisteen päähän 94-89. Kello kävi kuitenkin armottomasti ja kun Kingin viimeinen kolmonen pomppasi renkaasta ulos, Junior Madut viimeisteli voiton vapariviivalta 97-89. Jacob Grandisonin summerikolmosella ei ollut enää merkitystä.

Teemu Suokas (20/1/4) palkittiin ansaitusti vieraiden parhaana ja hienon pelin Teemu pelasikin entisessä kotihallissaan, kun seitsemästä kolmosesta upposi viisi. Kapteeni Koivisto (17/1) säkitti neljä kertaa kaaren takaa, Jacob Grandison (15/2) kolmesti ja kahteen onnistuneeseen kolkkiin ylsivät Juho Nenonen (11/3), Tavon King (10/1) ja JJ Overton (8/5). Muut: DeAndre Dishman 5/6/5, Luukas Vaara 3/3, Riku Laine 3/1 ja Tyree Eady 0/3.
Kaikkiaan Vilpas osui 44 kolmosyrityksestään 19 eli prosentiksi muodostui 43,2%. Se on aivan muuta kuin viimeksi kotihallissa. Sen sijaan kakkosissa oli edelleen tuskaa (9/27).
– X:ät ja O:t ja miten palloa liikutellaan eivät merkitse mitään, jos puolustuspäässä on tarjolla 39 levypalloa ja kaveri hakee niistä 18. Niistä kaaripelaajat ottivat vielä yhdeksän ja Eero Innamaalta erittäin vakuuttavaa tekemistä irtopalloissa, totesi Savolainen.

Karhun päävalmentaja Janne Koskimies sai mieluisan synttärilahjan ja Kauhajoen taisteluilmeestä ja pelikovuudesta on paljon oppimista. Pallo pyörii mainiosti hyökkäyspäässä ja vapaata pelaajaa jaksetaan etsiä. Pakko myöntää, että Samuel Givens (31/9) on vaan jäätävän kova jätkä.
– Vilpas sai hyviä heittopaikkoja eikä onnistuttu puolustamaan kolmen pisteen viivaa. Ratkaisu oli tänään levypalloissa, joilla saimme toisen yrityksen pisteitä 23, Vilpas 11. Meillä oli puolet enemmän menetyksiä ja Vilpas heitti 19 kolmosta sisään, mutta silti otettiin voitto. Olemme pystyneet käyttämään Givensiä hyvin hyökkäyspäässä, mutta Vilppaan mentyä lopussa pieneen viisikkoon, meidän pitäisi pystyä hyödyntämään häntä vieläkin paremmin, pohti Koskimies.
Topias Palmi heitti 16 pistettä, vaikka tarkkuuteen (3/13) jäi parannettavaa. Junior Madut (16/9/4) teki normitilastot ja tärkeitä levypalloja noukkinut Eero Innamaa (14/7) oli kylmähermoinen lopun vapareissaan. Muut: Kristian Sjölund 9/0, Nate Pollard 7/8/4, Eemi Luukkonen 2/4, Shawn Hopkins 2/7, Oliver Kanden 0/1.

Vilppaalle maanantainen vierailu Pohjanmaalle ei ollut vielä pakkovoitto, mutta torstainen kotipeli sitä on. Taistelu jatkuu edelleen ja Kauhajoelle on vakaa tarkoitus lähteä lauantaina.
– Pelikovuus ja taistelupallot tulevat olemaan suuri juttu mitä painotetaan. Jotain uutta täytyy keksiä myös Givensin kanssa, paljasti Savolainen.