2024Otteluraportit
Alkuun hienot 25 minuuttia Joensuun Motonet Areenalla, sitten paniikinpoikanen päälle ja lopulta voitto kotiin lukemin 84-90 (36-46). Tällä konseptilla Vilpas varmisti kotiedun perjantaina starttaaviin puolivälieriin, joihin vastaan asettuu tuttuakin tutumpi Karhubasket. Tärkeään kotietuun tarvittiin apua Korihailta ja se myös saatiin. Korihait kaatoi kotonaan Kauhajoen 89-72 ja otti haltuunsa runkosarjan kolmossijan. Puolivälierissä kohtaavat perjantaina Seagulls-Kobrat, Korihait-Kataja Basket sekä Vilpas-Karhubasket ja neljäs ottelupari aloitetaan lauantaina BC Nokian ja Kouvojen välillä.

Katajan ja Vilppaan ottelussa oli kovat panokset, sillä kotivoitolla itäsuomalaiset olisivat ottaneet kotiedun Kauhajokea vastaan ja Vilpas olisi pudonnut runkosarjan kuudenneksi ja matkannut vahvassa vireessä olevan Korihaiden vieraaksi.

Nyt puolivälierät aloitetaan Salohallissa perjantaina ja välieräpaikkaan vaaditaan kolme voittoa. Maanantaina 8.4. jatketaan IKH Areenassa ja torstaina 11.4. pelataan Salossa. Mikäli kummallakaan ei ole koossa kolmea voittoa, ottelusarja jatkuu lauantaina 13.4. Kauhajoella ja taatusti viimeinen peli olisi Salossa maanantaina 15.4. Otteluparin voittaja kohtaa torstaina 18.4 joko Seagullsin tai Kobrat.

Kataja Basket sai mieluisan tulokkaan Motonet Areenalle, kun Hannes Pöllä (4/3) teki paluun kentälle reilun vuoden kuntoutuksen jälkeen. Pöllän mukaantulo luo päävalmentaja Petri Virtaselle liigan kookkaimman eturivin, sillä Pöllällä on mittaa 211 senttiä ja Elijah Lufilella painoa liki 130 kiloa.

Vilpas matkasi itärajalle kymmenen miehen voimin ja peliaika jakaantui varsin tasaisesti. Jalat eivät jääneet tällä kertaa pitkälle bussimatkalle, vaan Vilpas esitti mainioita otteita ensimmäiset 25 minuuttia. Valmennusjohto oli laatinut hyvän  puolustuspläänin Joensuuhun ja avauskymppi kirjattiin vieraille 14-22 penkkipisteiden mentyä 0-12. Ja mikä ihmeellistä, liigan heikoin kahden pisteen heittojoukkue pisti kakkoset sisään sadalla prosentilla 8/8.

Hyvä energia jatkui läpi toisen kympin ja puoliajalla vierasjohto oli 36-46. Koossa oli jo 15 syöttöä, levypallot rohmuttiin 12-21 ja kahden pisteen heitoista vain kaksi epäonnistui 16 yrityksestä. Ainostaan Richaud Packin kolme kolmosta ja 17 pistettä jäivät harmittamaan. Jacon Grandison rankaisi sinipaitoja 12 pinnalla, DeAndre Dishman heitti yhdeksän ja Tavon King 8 pistettä.

Kolmannen jakson alkupuoli oli Vilppaan huikeaa heittojuhlaa ja kolmosrumbaa esittivät vuorollaan Teemu Suokas, Riku Laine, JJ Overton, Mikko Koivisto. Suokkaan toisella kolmosella ero kasvoi jo 23 pisteeseen (38-61) ja neljän minuutin jakso meni Vilppaalle 3-15. Loppupuolella Henri Permanto nosti kotijoukkueen peliin mukaan heittämällä kympille kymmenen pinnaa ja Kataja kavensi vierasjohdon lukemiin 59-70. Vilppaan ongelmia lisäsi Tavon Kingin saama haava silmäkulmaan, mikä hyydytti takamiehen penkille pitkäksi toviksi.

Päätösjakso alkoi vielä Dishmanin ja Overtonin koreilla, mutta sitten ote jostain syystä kirposi. Packin kovilla koreilla tilanne muuttui numeroista 63-76 lukemiin 75-76 vajaassa kolmessa minuutissa ja edessä oli aivan uusi pallopeli Katajan 12-0 runilla. Onneksi punavalkoisten paidassa pelaa muuan Mikko Koivisto, jonka silkkistä heittoa taas tarvittiin. Kolmonen sisään 75-79, seuraavasta hyökkäyksestä toinen 75-82 ja ero taas seitsemään. Vilpas pelasi lopun fiksusti eikä päästänyt Katajaa enää viittä pistettä lähemmäksi ja kotietua päästiin juhlimaan 84-90 voitolla.

Vilppaasta palkittiin tärkeitä koreja pussittanut JJ Overton (14/8/5, +21). Tarkkaa työtä tehnyt DeAndre Dishman (16/9/4, +19) oli paras pistemies ja Mikko Koiviston (11/4/6) ratkaisuja ei voi sivuuttaa. Jacob Grandison (12/2) oli vahva toisella kympillä, loppuhetkillä kylkeään loukannut Teemu Suokas (11/1/6) läpi ottelun. Tavon King (9/3) palasi side päässä päätösjaksolle ja muut tehot jakaantuivat: Riku Laine 673, Tyree Eady 5/1, Juho Nenonen 4/3, Luukas Vaara 2/2.

Voiton lisäksi vieraiden parasta antia oli hyvä levypallopelaaminen (31-40) ja 27 koriin johtavaa syöttöä.

– Kataja on hyvä hyökkäyslevypallojoukkue ja heidän kuusi hyökkäyslevyä oli työvoitto meille. Täytyy olla tyytyväinen meidän yleisilmeeseen, kiitteli Jussi Savolainen.

Katajan kausi jatkuu tappion myötä pitkillä matkoilla Vakka-Suomeen. Raati palkitsi yhden kerran ottelua johtaneesta Katajasta Elijah Lufilen (14/9), mutta eniten ongelmia Vilppaalle aiheutti Richaud Pack (27/3) viidestä menetyksestä huolimatta. Henri Permanto (12/2) nosti joukkueensa takaisin peliin kolmannella jaksolla ja viime ottelun tehomies Amanze Egekeze (13/3) pysyi nyt paremmin kurissa. Thomas Tumba (7/2) oli tehomies plus/miinusosastolla (+18).

– Ensimmäinen puoliaika oli meiltä löysempää kuin tällä viikolla treeneissä. Pelikovuus ja fyysisyys ei ollut Vilppaan tasolla, totesi Petri Virtanen. Yleisöä Motonet Areenaan saapui mukavasti 1385.