2023Otteluraportit
Hallitseva mestari Helsinki Seagulls kävi näyttämässä salolaisyleisölle, mihin Korisliigan kärkisija perustuu. Pääkaupungin lokit eivät Vilppaan 6-0 johdon jälkeen häkeltyneet, vaan jyräsivät tasaisella esityksellään vakuuttavaan 73-88 (38-44) voittoon. Se oli sarjakärjelle seitsemäs kahdeksasta ottelusta ja puheet mestaruuden uusimisesta eivät ole tuulesta temmattuja. Viisi lokkimiestä teki kaksinumeroiset tehot ja ottelun ratkaisu löytyi taas kerran levypallopelaamisesta. Vilppaan pehmeydestä kertoo se, että Seagulls haki toisella puoliajalla kymmenen irtopalloa Vilppaan korilta. Salolaisten saldo on nyt kolme voittoa kahdeksasta ottelusta ja keskiviikkona joukkue hakee pistelisäystä Loimaalta.

Vilppaan päävalmentaja Jussi Savolainen myönsi vastustajan paremmuuden.

– Seagulls teki sitä, mitä he pyrkivät tekemään 40 minuuttia. Tiedettiin ihan tarkkaan heidän actionit, mutta ratkaisuhetkillä kovuus oli se kulminaatiopiste. Eka puoliajalla pärjättiin vastustajan hyökkäyslevypalloissa vielä hyvin (3), toisella (10) ei. Tultiin viimeisellä kympillä kahden pisteen päähän, mutta kaveri tuli kovuudella ja vei, myönsi Savolainen.

Vilppaalle kausi on ollut erikoinen, sillä se on vuosikaudet tunnettu yhtenä liigan parhaista kotijoukkueista. Salohallista ei pisteitä ole helpolla haettu, mutta nyt kotisaldo näyttää yhtä voittoa (Kataja) neljästä ottelusta (KTP, Karhubasket, Seagulls).

– Ollaanko me tyytyväisiä, miten ulkomaalaiset pelasivat? Ei. Ollaanko me tyytyväisiä, miten suomalaiset pelasivat? Ei. Jos Juho Nenonen on ainoa, joka tekee asiat sovitusti 40 minuuttia, tekemisen taso ei vaan riitä, pohti Savolainen.

Asiaa on turha kaunistella. Ulkomaalaisten osuus Vilppaan pisteistä oli 39/73 eli hieman yli puolet. Puhtaimmat paperit saa paljon parjattu DeAndre Dishman, joka teki kauden ensimmäisen tupla-tuplansa 16/11. Keskenkuntoisena Saloon saapunut ”Dish” on parantanut otteitaan pitkin syksyä kunnon kohennettua ja arvostelu on vähentynyt.

 

 

Tavon King (12/2) aloitti väkevästi säkittäen Vilppaan 6-0 johtoon kahdella kolmosellaan, mutta jäi jälkimmäisellä puoliskolla neljään pisteeseen. Eilinen peli ei ollut ensimmäinen, jossa Kingin otteet ovat erittäin kaksijakoiset. Syöttöjä kertyi sentään neljä.

Djimon Henson (7/2) hankittiin Saloon heittäjäksi ja korintekijäksi. Heittoja Henson ottaakin, mutta tarkkuus on jäänyt vaisuksi. Laiturin kahden pisteen heittoprosentti 35.9% on koko liigan heikoin ja kolmosprosentti 30.6% (15/49) oikeuttaa sijalle 45. Hensonin levypallopelaamisesta (1.5) voidaan olla vain yhtä mieltä.
Neljäs pyörä Tyree Eady (4/1) arkailee liikaa hyökkäyspäässä ja antaa mieluummin palloa vieruskaverille kuin ratkaisee itse. Se on sääli, sillä treeneissä Eady suorittaa aivan eri tasolla eivätkä liigan heittoprosentit ole huonot. Vajaat kuusi heittoyritystä per peli eivät ole paljon ulkomaalaisvahvistukselle.

Kotimaisista toipilaana pelanneen Mikko Koiviston (2/0) esitys jäi syystäkin vaisuksi eikä Koivisto viettänyt kentällä kuin reilut 11 minuuttia. Juho Nenosen (13/6) energinen esitys palkittiin otteluisäntä Nilfiskin puolesta uudella imurilla.

– Päätösjaksolla oltiin vielä lähellä, mutta lopussa paketti taas hajosi. Seagulls toteutti omaa juttuaan tosi hyvin ja katsotaan asiat uudestaan videolta. Paini Rene Rougeaun kanssa tuntuu aina hyvältä ja kun hän alkaa keskustella tuomareiden kanssa, tietää että on tehnyt jotain oikein, totesi noususuuntaista kautta pelaava Nenonen.

 

 

Teemu Suokas (14/3) pelaa illasta iltaan hyvällä tasolla ja Luukas Vaara (5/5) täyttää oman roolinsa. Riku Laine (0/1) ei ole löytänyt heittoaan polvivamman jäljiltä ja juniorikaarti Mäkynen, Rönnholm ja Juntunen on jäänyt kannustajan rooliin.

Vilppaan kauden alku ei ole yhtään kummempi kuin viime kaudella, jolloin oltiin kahdeksan pelin jälkeen samassa voittosuhteessa 3/5 ja silloin edettiin lopulta pronssipeliin asti. Yleinen klisee on, että sarja on pitkä. Sitä se ei itse asiassa ole, sillä runkosarjasta on nyt pelattu 8/22 ja matkaa jatkosarjajakoihin on enää 14 peliä. Niistä täytyy voittoja ottaa paljon ahkerampaan tahtiin, mikäli ylempään jatkosarjaan halutaan mennä. Vaisusti kauden aloittanut Karhubasket otti eilen 47 pisteen kotivoiton Lahdesta ja nousi viivan yläpuolelle. Sinne ja suoraan pudotuspelipaikkaan onkin kovaa tunkua.

Seagulls oli juuri niin hyvä kuin sarjataulukko osoittaa. Viisi miestä teki kaksinumeroiset pisteet eli penkiltä tuleva Qua Grant 20/7, omissa korkeuksissaan pelaava Chuba Ohams 19/12, Shavon Coleman 16/4, Lassi Nikkarinen 12/3/6 syöttöä ja kolmosensa 2/10 pommittanut Okko Järvi 11/1.

– Meiltä huonompi heittopäivä, mutta puolustettiin tosi hyvin. Ollaan keskitytty hyökkäyslevypalloihin ja niissä oltiin tänään hyviä, totesi Lassi Nikkarinen.

– Täytyy olla tyytyväinen alkukauteen. Olemme monipuolinen joukkue ja puolustus näytti tänään hyvältä. Onnistuttiin Vilppaan takakentän puolustuksessa ja Salo ei auttanut meidän heittäjistä. Se avasi tilaa Lassille, Grantille ja Ohamsille, kertasi päävalmentaja Vesa Vertio.

 

Vilppaan kausi jatkuu keskiviikkona Loimaalla kello 18:30. Biisonit ovat ottaneet kaksi voittoa (Lahti, Kauhajoki) kahdeksasta ottelusta ja viimeksi se otti Nokialta takkiin 102-82. Seuraava kotiottelu on Lahtea vastaan 22. marraskuuta.

 

Artikkelin kuvat: Anne Nenonen