2023Otteluennakot
Verkkaiseen tahtiin pelattu Korisliiga jatkuu Vilppaan osalta kahdella vieraspelillä. Tiistaina Vilpas matkaa Pohjanmaalle Lapuan Kobrien vieraaksi ja perjantaina suunta kääntyy Kymeenlaaksoon, jossa liigan toinen kierros käynnistyy KTP Basketin vieraana. Kaksi vierasvoittoa olisi kova juttu, sillä ylempään jatkosarjaan ja kuuden parhaan joukkoon tuntuu olevan hinkua yhdellä jos toisella. Tällä hetkellä Vilpas on sarjataulukossa seitsemäntenä eli juuri ratkaisuviivan väärällä puolella ja Kobrat kuudentena yhden voiton enemmän ottaneena. Iso peli siis molemmille.

Tiistainen reissu Etelä-Pohjanmaalle kuuluu sarjaan vaikeat. Joukkueet ovat kohdanneet Korisliigassa 37 kertaa ja niistä Vilpas on vienyt nimiinsä 25. Kobrat porskuttaa kolmen voiton putkessa, kun täysi pistepotti on irronnut Nokialta (+17), kotona Kauhajokea vastaan (+9) sekä Pyynikiltä (+13). Vaikka kyseessä on kauden toiseksi pisin vieraspelimatka, istumalihaksia lieventää lounastauko Ikaalisten Tei-Tuvassa Inkerin notkuvan lounaspöydän äärellä.

Viime kaudella Kobrat oli parempi kotonaan 98-88, edelliskaudella Vilpas haki vierasvoiton 88-104. Viimeisistä 12 vierailustaan Urheilutalolle Vilpas on voittanut seitsemän ja suurin voitto on helmikuulta 2018. Tuolloin Vilpas murskasi Kobrat Tobin Carberryn (24), Jaylon Brownin (21), Javontae Hawkinsin (18) ja Aaron Jonesin (14) johdolla peräti 75-127.

Kuriositeettinä voidaan mainita, että Carberry pelaa parhaillaan 11.2 pisteen keskiarvolla Ranskan ProA:ssa (Blois), Brown painaa toista kauttaan Turkin pääsarjassa ja Mestarien liigassa Pinar Karsiyakan riveissä (12.0) ja Hawkins Venäjällä VTB-liigan Samarassa (12.0). Jonesin kausi on ollut nelikon vaikein, sillä pikavisiitit VEF Rigaan ja Tallinnan Kaleviin jäivät yhteen otteluun ja tällä hetkellä Aaron pussittaa palloa Turkin kakkosessa (Harem Spor). Voi niitä aikoja…

Lapua on Suomen 79. suurin kaupunki ja asukkaita on reilut 14 000. Kaupunki on Wikipedian mukaan tunnettu erityisesti kolmesta asiasta; Lapuan liike, Patruunatehtaan räjähdys ja körttiläisyys. Kobria ei mainita sivuston kärkipäässä, mutta yhdessä asiassa päävalmentaja Ville Turja taustajoukkoineen on onnistunut jo vuosikaudet mainiosti eli ulkomaalaisten rekrytoinnissa. Mikäli ennen kautta pitää veikata Korisliigan korikuningasta, huono idea ei ole suunnata katsetta Lapuan kokoonpanoon. Turjien valtakunnasta löytyy joka vuosi hyviä ehdokkaita kyseisen kategorian kärkipaikalle.

Eikä tämä kausi tee poikkeusta ja Kobrien riveistä löytyy erittäin hyvätasoinen nelikko. Kovinta jälkeä on tehnyt pistetilaston nelosena oleva Taz Sherman (20.4/2.4). KJ Buffenin kausi on edennyt tehoin 15.6/8.1, Anthony Robersonin 14.8/6.5 ja korinalustaa hallitsee 211-senttinen ja komeat 2.9 torjuntaa esittänyt Theo Akwuba (10.3/10.5). Kvartetti on tehnyt Kobrien 835 pisteestä 611. Miten nelikko pysäytetään, siinäpä pohdittavaa Vilppaan valmennusjohdolle.

Amerikkalaisten takaa löytyy myös kotimaista uhkaa. Syöttökone Antto Nikkarinen ja kolmoskaaren Juho Lehtoranta ovat pelanneet Lapuanjoen varrella jo vuosia ja tämän kauden yksi suurimpia yllätyskortteja on ollut JBA:sta siirtynyt Timi Puittinen. Eikä unohtaa kannata Joensuusta tullutta Joona Tuomalaa – etenkään kolmoskaarella. Pyrinnöstä siirtynyt Lassi Kilpinen on ollut mukana vain yhdessä ottelussa, joten coach Turjan rosteri ei ole sarjan laajimpia.

Kobrat on voittanut kymmenestä pelistään kuusi ja kotihalli on ollut vieraille paha paikka. Ainoa tappio tuli KTP:lle 79-83 ja ilman pisteitä Lapuan Urheilutalolta ovat lähteneet Kouvot (-13), Bisons (-31), Korihait (-5) sekä viimeksi paikallisderbyssä Karhubasket (-9).

Kobrien nykyvireestä kertoo perjantain kova vierasvoitto Nokialta. Hyvä kotijoukkue BC Nokia kaatui puhtaasti 74-91 ja tahtipuikkoa heilutti kukas muu kuin Taz Sherman. Huikeassa 37 pisteen illassa takamies upotti kakkosensa 9/12, kolmoset 6/9 ja vaparit 1/1. Anthony Roberson antoi hyvää tukea tupla-tuplalla 18/10. Erityisen vahvoja Kobrat olivat levypalloissa, jotka kirjattiin vieraille 34-52. Lapua on liigan ahkerin heitontorjuja 6.1 blokin keskiarvolla, Vilpas pitää pallosta huolta parhaiten 9.3 menetyksellä per ottelu.

Entäs sitten Vilpas? Mikko Koiviston sitkeä sairastelu pitää kapteenin sivussa vielä Lapualta, mutta toiveissa on, että kippari olisi mukana perjantaina Kotkassa. Uusin hankinta Jamison Overton on saanut tutustua uuteen joukkueeseensa kokonaisen viikon ja pelivalmius sekä kuviot ovat varmasti paremmassa kunnossa kuin Lahti-pelissä.

– Kahden vieraspelin viikko starttaa Lapualta, jossa kotijoukkue on hävinnyt tällä kaudella vain kertaalleen. Kobrat päästää keskimäärin alle 80 pinnaa omiin per peli ja on koko sarjan tilastoykkönen torjunnoissa. Meidän hyökkäyksen tehokkuus onkin yksi avaintekijöistä tiistaina, arvioi päävalmentaja Jussi Savolainen.

Vilpas Lapualla: 1 Suokas, 2 Dishman, 3 Eady, 7 Nenonen, 10 Mäkynen, 11 Rönnholm, 12 King, 20 Vaara, 21 Laine, 22 Overton.

Lapuan Kobrat – Salon Vilpas Lapuan Urheilutalolla tiistaina 28.11.2023 kello 18:30.