2024Otteluraportit
Vilpas avasi liigakauden Seagullsin vieraana ja Kisahallissa nähtiin ihan viihdyttävä korismatsi 1236 katsojan edessä. Salolaiset aloittivat ottelun erinomaisesti johtaen parhaimmillaan 14 pisteellä, mutta Seagullsin kiristäessä ruuvia Vilpas putosi kelkasta ja loppunumerot kirjattiin lokeille 94-85 (51-54). Kisahallissa nähtiinkin avauskierroksen ainoa kotivoitto, sillä Kouvot haki pisteet Lapualta, Kataja Basket Tampereelta, Korihait Loimaalta ja Karhubasket Nokialta. Honka ja KTP Basket aloittavat urakkansa tänään.

Vilpas lähti avauspeliin mainiolla energialla ja syksyn aikana treenattuja asioita toteutettiin pilkulleen. Hyökkäykset lähtivät liikkeelle sähäkästi, pallo ja miehet liikkuivat ja heittopeli oli priimaa. Vieraat upottivat avauskymppiin komeat 32 pistettä, kun kakkoset putosivat 8/12 ja kolmoset 5/9 kahdeksan miehen voimin. Kotijoukkue oli täysin Tevin Olisonin (10) ratkaisujen varassa.
Toisen jakson puolivälissä Vilpas johti vielä 36-45, mutta puoliajalle mentiin Gullsin 9-0 runilla enää kolmen pisteen erolla. Koriliigakonkari Timo Heinonen nousi vahvasti esiin, Vilppaasta Donovan Donaldson ja Samu Adler osuivat kymmenen pisteen edestä ja plus/miinuksissa juhlivat Eero Innamaa (+17) ja Jermaine Marshall (+16).

Tässä vaiheessa ei ole mainittu Lassi Nikkarista vielä kertaakaan, mutta nyt mies on nostettava esiin. Takamiehen esitys oli jäätävän kova ja mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä vahvemmin Nikkarisen tärkeys kotijoukkueelle näkyi. Korisliigan eliittitakuri osaa pistää pelikaverit oikeille paikoille ja löytää vapaat miehet ihailtavalla tavalla. Nikkarinen heitti puolet heitoistaan sisään ja teki 14 pinnaa, mutta kentän parhaaksi hän nousi juuri syöttöklinikkansa ansiosta.

Vilppaan peli puuroutui toisella puoliajalla ja hyökkäyspeli meni kaarella pompotteluksi. Se näkyi karmaisevasti syöttötilastossa ja ei edes tule mieleen, milloin viimeksi salolaiset ovat saaneet kasaan 10 syöttöä 40 minuutissa. Nikkarisen syöttösarake näytti 33 minuutissa 15 syöttöä. Se on pelintekijän merkki.

Tasaisesta kotijoukkueesta Rene Rougeau teki tilastot 18/2, Tevin Olison 18/7, Lassi Nikkarinen 14/2/15, Kalib Boone 13/10, Timo Heinonen 12/7, Erik Sajantila 12/6, Shawn Hopkins 7/5 ja Ricky Waxlax 0/1.

Vilpas oli avauskympin ajan loistava, toisella ok, kolmannella välttävä ja päätösjaksolla saamaton. Päävalmentaja Jussi Savolainen myönsi, että peli oli täysin voitettavissa, mutta ei eilisen kaltaisella ilmeellä.

– Perusasiat unohtuivat emmekä tienneet, mitä hyökkäyksessä piti tehdä. Pelaaminen meni pomputteluksi, ihmettelyksi ja käsien levittelyksi. Se on viimeinen asia, mitä meidän joukkueellemme saisi tapahtua. Selkäranka ei saa katketa noin helposti, puhisi Savolainen.

Suurimmat ongelmat Vilppaalla oli korin läheisyydessä, josta ei saatu mitään. Ykkössentteri Omar Payne (6/1) teki yhden pelitilannekorin, käsiin jäi 31 minuutissa yksi (!) levypallo eikä Luukas Vaaralta (0/1) tullut apuja vajaassa kahdeksassa minuutissa. Vastapuolelta Kalib Boone noukki kuusi ja Rene Rougeau viisi hyökkäyslevypalloa Vilppaan korilta. Salolaisten paras irtopallomies oli Jermaine Marshall (5/11). Ykköspointti Donovan Donaldson (17/1) jäi yhteen syöttöön ja toisen puoliajan muodonmuutoksen myönsi myös 26 minuuttia kellottanut Eero Innamaa.

– Pallo jäi vähän minunkin käsiini. Olisi pitänyt ottaa enemmän vastuuta ja kutsua pelejä, että olisi saatu edes jotain järkeä, harmitteli Innamaa (7/2).

Tasaisesti skoraava ja parhaana palkittu Amin Adamu (21/7) piti ajoittain joukkuetta mukana lähes yksinään ja ”ihmeteini” Samu Adler (20/2) jatkoi mainioita otteitaan. Pitkähköltä sairastauolta palannut Mikko Koivisto tilastoi 5/0 ja Vili Nyman 4/3.

– Adlerin peliä on ihailtavaa seurata ja hän laittoi tänään hienoja heittoja sisään, totesi coach Vertio.

Vilppaan kausi jatkuu keskiviikkona Salohallissa, jonne vieraaksi saapuu avauspelinsä Kouvoille 76-89 hävinnyt Lapuan Kobrat. Ottelu alkaa kello 18:30 ja viikon toinen peli näkee päivänvalon perjantaina Espoossa Hongan vieraana kello 18.

Avauskierroksen tähdiksi nousivat Kataja Basketin uusin hankinta KeShawn Curry (28/3/5) ja Korihaiden Mikael Aalto, joka riehui Loimaalla tehoin 26/12. Viisi kolmosta upottanut Topias Palmi (22) ei pystynyt auttamaan Pyrintöä, sillä Kataja Basket haki ruman 34 pisteen vierasvoiton Tampereelta. Kierroksen pallorosvo oli Loimaan Victor Iwuakor viidellä riistolla.