2024Otteluraportit
Korisliigan superlauantaista muodostui juuri sellainen jännitysnäytelmä, jota odotettiinkin. Vilpas oli vaikeuksissa Lapuan Kobrien kanssa ensimmäisen puoliajan (38-45), mutta voitti kolmannen jakson 20 pisteellä ja viiletti selvään 90-67 voittoon Salohallissa. Se olikin elintärkeää, koska Korihait, Karhubasket ja Kouvot voittivat omat ottelunsa. Kotitappiolla Vilpas olisi pudonnut alempaan jatkosarjaan, mutta nyt se lähtee ylempään nelossijalta. Musta Pekka jäi lauantaina käteen Kouvolan Kouvoille, joka jatkaa kauttaan alemmassa jatkosarjassa.

Salohallin 1302 katsojaa sai nähdä kaksijakoisen korisnäytelmän. Kobrat aloitti Timi Puittisen (10) ja Taz Shermanin (9) johdolla vahvasti ja vei avauskympin 20-30. Vieraat upottivat neljä ensimmäistä kolmostaan sisään ja johtivat parhaimmillaan 12 pisteellä. Vilpas ei päässyt normivauhtiin toisellakaan kympillä ja puoliajalle mentiin seitsemän pisteen vierasjohdossa 38-45. Samaan aikaan muilla paikkakunnilla Kauhajoki johti Pyrintöä 36-30, Kouvot Biisoneja 52-38 ja Pohitullissa Korihait ja Seagulls etenivät tasapistein 41-41 eli ei näyttänyt hyvältä.

Kolmas neljännes muutti sitten kaiken. Tavon King siivitti kotijoukkueen takaa-ajoon kolmosella ja kakkosella (43-45), JJ Overton tasoitti matsin ja Mikko Koiviston kolmosella Vilpas siirtyi ensimmäistä kertaa kuskin paikalle 48-45. Kobrat sortui menetyksiin ja Vilpas kiitti. Seitsemän ensimmäistä minuuttia menivät kotijoukkueelle 20-2 ja kolmas kymppi Vilppaalle murskaavasti 31-11.

Päävalmentaja Ville Turja, osaatko sanoa mitä puoliajan jälkeen tapahtui?

– En osaa, totesi Turja lakonisesti lehdistössä.

Kobrat joutui ratkaisupeliin ilman nilkkavaivaista KJ Buffenia, mutta laituri nähtäneen jatkossarjan avauspelissä rosterissa.

– Ylempi jatkosarja karkasi alkukauden kompurointiin. Alemmassa jatkosarjassa lähdetään voittamaan jokaista peliä ja tavoite on seiskapaikka, arvioi Kobraluotsi.

Parhaana palkittu Timi Puittinen (12/3) myönsi, että tappio kirpaisee.

– Ensimmäinen puoliaika oli vielä mallikas meiltä, sitten tapahtui todellinen romahdus ja meidän peli meni puskemiseksi. Vilpas tuli fyysisemmin toiselle puoliajalle. Hyvä alku, mutta loppu syö miestä, harmitteli ensimmäistä liigakauttaan pelaava Puittinen.

Vilppaan päävalmentaja Jussi Savolainen oli tyytyväinen omaan puolustuspelaamiseen. Ykköstykki Taz Sherman saatiin pidettyä 14 pisteessä (heitot 3/16), Anthony Roberson 12 pinnassa ja päätösjakson alussa suihkuun vihelletty Theo Akwuba sai kasaan 10 pistettä.

– En tiennyt pelin aikana muiden pelitilanteita, kaikki keskittyminen oli omassa pelissä. Ensimmäisellä puoliajalla ei päästy rytmiin missään vaiheessa, oltiin puolivillaisia puolustuksessa eikä varmaan hymyilty kentällä kertaakaan. Hoidettiin homma kotiin kolmannella jaksolla ja ensimmäinen tavoite on nyt saavutettu. Seuraavaksi lähdetään hakemaan pudotuspelien kotietua ja BC Nokia-peli tulee jo torstaina. Huominen huilataan ja palataan treeneihin maanantaina, totesi loppukauteen tyytyväinen Jussi Savolainen.

Otteluisäntä Eläinklinikka EHYT palkitsi kotijoukkueesta jatkuvasti peliään parantavan DeAndre Dishmanin. ”Dish” iski neljä komeaa donkkia, heitti 23 pistettä, haki yhdeksän levypalloa ja paini kiitettävästi isokokoisen Akwuban kanssa.

– Pelasimme hienon toisen puoliajan ja oma itseluottamus on kasvanut Korihait-pelistä lähtien. Valmentaja käski meitä hymyilemään ja nauttimaan toisesta puoliajasta kopissa, hymyili Dishman lehdistössä.

Toinen lauantain sankari oli upeaan vireeseen päässyt Tavon King (26/8), jonka nopeus oli liikaa Kobrille. Teemu Suokkaan oltua sivussa neljästä viime ottelusta King on ottanut isompaa roolia takakentällä ja siivittänyt Vilppaan kolmeen tärkeään voittoon. Takamiehen syöttömäärä on liki tuplaantunut, pakkipäähän on löytynyt uutta sähäkkyyttä ja erityisen hyvä King on ollut kolmoskaarella, jolla ”kunkun” kolmoset ovat uponneet 19/27 (5/7, 3/6, 6/7, 5/7). Kingin pistesaaliit ovat 23, 17, 30 ja 26, minuuttikeskiarvo yli 31 ja teholukema on 28.0. Liigan ykkösellä Nike Sibandella se on 24.0. Takamiehen vaihtopuheet saadaan varmasti lopettaa.

Kolmas kova oli Vilppaan parhaaksi pistemieheksi noussut JJ Overton (18/7/6 syöttöä) ja muut tilastomerkinnät menivät Korisliigan tarkimmalle kolmospyssylle Tyree Eadylle 9/8, syömähammas Mikko Koivistolle 9/2, Luukas Vaaralle 2/1, Riku Laineelle 2/0 ja kolhuja saaneelle Juho Nenoselle 1/4. Vilpas upotti kolmosensa 10/24 (42.0%), mikä oli selvästi parempi kuin Kobrien 8/33 (24%).

Vilppaan kausi jatkuu saliongelmien vuoksi jo torstaina, kun Salohalliin saapuu runkosarjan kakkonen BC Nokia. Lopullinen kymmenen jatkosarjaottelun ohjelma vahvistetaan ensi viikon alussa ja Vilpas tulee kohtaamaan Nokian lisäksi kahdesti Seagullsin, Kataja Basketin, Korihait sekä Kauhajoen. Kaikki kuusi ovat varmistaneet paikkansa 5. huhtikuuta alkavissa pudotuspeleissä ja seuraksi tulee alemman jatkosarjan kaksi parasta.

Lauantain ottelut keräsivät mukavasti yleisöä. Salossa 1302, Joensuussa 1316, Kouvolassa 970, Ukissa 628, Nokialla 702 ja Kauhajoella komeasti 2108 katsojaa.