2023Otteluennakot
Keskiviikon ainoana Korisliigapelinä nähdään Varsinais-Suomen derby Korihait-Vilpas, joka käynnistyy paljon nähneessä Pohitullissa kello 18:30. Korihait on aloittanut kauden pirteästi kolmella voitolla ja tappiosarakkeessa on ainoastaan kotihäviö BC Nokialle. Vilpas haki perjantaina vieraspisteet juuri Nokialta, joten odotettavissa on kiihkeä kamppailu sarjapisteistä. Vaikka liigahistoriassa keskinäiset voitot ovat menneet Vilppaalle 53-22, siihen ei kannata nyt tuijottaa. Uusi päävalmentaja Darko Mihajlovic on saanut haiparven komeaan liukuun ja nykyhait on aivan eri joukkue mihin viime vuosina on totuttu.

Alkuun lyhyt otos vastustajan historiasta. Alunperin Uudenkaupungin Urheilijoiden nimellä pelanneen seuran huippukausi ajoittuu kaudelle keväälle 1990, jolloin Ukissa kannateltiin Pantteria kovassa korishuumassa. KTP kaatui tulikuumassa Pohitullissa 108-102 ja arvioiden mukaan ratkaisufinaalia seurasi peräti 2500 katsojaa. Huuma jatkui myös eurokentillä ja kahden vuoden päästä vakkasuomalaiset ottivat SM-pronssia. 1990-luvun lama iski kuitenkin vasten kasvoja ja 1993 seuran koripallotoiminta siirrettiin UU-Korihaiden nimiin. Vuotta myöhemmin UU ajautui konkurssiin.

Vielä keväällä 1995 UU-Korihait selviytyi finaaleihin Kouvoja vastaan ja käteen jäi SM-hopea. Siitä alkoi seitsemän laihemman vuoden putki, joka päättyi lopulta putoamiseen I divisioonaan keväällä 2002. Nousu takaisin pääsarjaan toteutui keväällä 2003 ja se putki kesti yhdeksän vuotta kevääseen 2014. Sen jälkeen Korihaista tuli enemmän tai vähemmän hissijoukkue liigan ja divarin välillä. Kolmen vuoden liigataival 2016-2019 poiki sijoitukset 10-10-10 ja viimeiset kolme vuotta Korihait ovat olleet sijoilla 12-11-11.

Se historiasta, sillä Korihaiden (3/1) pelillinen ilme on tällä hetkellä sarjasijoituksensa arvoinen. Ja miksi peli ei kulkisi, sillä sujuvaa suomea nykyään vääntävän Bojan Sarcevicin taidot tunnetaan, kivitalon kokoinen Mikael Aalto on liigan parhaita senttereitä ja takakentällä Joni Herrala sekä Thomas Vehmanen tuovat hyviä asioita Mihajlovicin pelikirjaan. Pieni yllätys on, ettei kapteeni Sarcevic olekaan haiparven syöttöykkönen. Sen kunnian on hankkinut Vehmanen (5.3) reilun 23 minuutin peliajalla. Kun ulkomaalaisetkin ovat osuneet kohdalleen, Korihaiden hyvä alkukausi ei ole yllätys.

Joukkueet kohtasivat harjoituskaudella jo kahdesti ja pelit päättyivät tasan 1-1. Pohitullissa Vilpas oli parempi neljällä pisteellä ja Salossa Korihait kuittasi kotitappion yhdeksällä pisteellä. Joukkueiden väliset viimeiset 10 liigaottelua ovat menneet Vilppaalle 9/1. Tällä kaudella Korihaiden jalkoihin ovat jääneet Karhubasket (+5), Bisons (+3) ja Lahti Basketball (+17) ja ainoa tappio tuli kotihallissa BC Nokialle 91-97.

Korihait on liigan kolmanneksi korivoimaisin joukkue (91.8), joka jakelee 20.8 syöttöä peliä kohden. Javion Ogunyemin (78%) ja Mikael Aallon tehokkaan korinaluspelin ansiosta Korihait on myös liigan tarkin kahden pisteen heitoissa (61.0%).

Vilpas saa olla tarkkana myös pallon kanssa, sillä riistotilaston kymppikärjestä löytyy kolme haita. Viekas Sarcevic (2.67) on tilastoykkönen ja Jalen Jackson (2.50) sekä Ogunyemi (1.75) ovat olleet aktiivisia. Vahvistuksista Ogunyemi on pisteissä tilastovitonen (21.0) ja levypallojakin on jäänyt hyppysiin 7.8 per peli. Kolmatta kautta Ukissa pelaava Jalen Jackson (14.3/3.8/4.3 syöttöä), Wesley Person Jr (10.3/2.8) ja Travis Jocelyn (9.5/5.0) täydentävät laadukkaan jenkkikvartetin.

Vilpas (2/2) on aloittanut kautensa poikkeuksellisesti. Kotivoittojen saldo näyttää nollaa (KTP, Karhubasket) ja vieraskentillä ollaan edetty kahteen voittoon (Pyrintö, BC Nokia). Toivotaan, että kausi jatkuu samoissa merkeissä yhden ottelun verran ja paluumatkan 128 kilometriä sujuvat rattoisesti. Salolaisten ykköstykkinä on häärinyt Teemu Suokas (15.0), joka on palkittu kolmessa pelissä (KTP, Pyrintö, BC Nokia) Vilppaan parhaana ja Suokas on joukkueen ykkönen myös syötöissä (3.8). Parantamisen varaa löytyy erityisesti levypallopelaamisesta. Vilpas on liigan keskikastia hyökkäyspään irtopalloissa (11.0), mutta puolustuslevyjä on jäänyt käsiin toiseksi vähiten koko liigassa. Alaraajavammasta kärsivä Riku Laine on sivussa, mutta muuten Vilpas päässee normiryhmityksellä Suomen 12. vanhimpaan kaupunkiin.

– Aloimme löytää oikeanlaista kovuutta puolustukseen viime pelissä Nokialla. Meidän on jatkettava sitä myös Uudessakaupungissa, jotta saamme Korihaiden hyökkäyksen pois heidän mukavuusalueeltaan, pohtii Jussi Savolainen.

Vilpas Pohitullissa: 1 Suokas, 2 Dishman, 3 Eady, 4 Koivisto, 7 Nenonen, 10 Mäkynen, 11 Rönnholm, 12 King, 20 Vaara, 32 Henson.

Uudenkaupungin Korihait – Salon Vilpas Pohitullissa keskiviikkona kello 18:30. Forza Vilpuran johtama fanibussi saapuu paikalle ja takaa, että meteliä löytyy!